Ota parempia valokuvia - lue ammattilaisen kuvausvinkit

18.6.2017
Johanna
Valloita maailma tai ainakin Instagram valokuvillasi! Lue ammattivalokuvaajan 9 käytännöllistä vinkkiä, miten otat parempia valokuvia.

1 Oikea valaistus

Nyrkkisääntö on, että valo on paras silloin, kun varjosi on sinua pidempi, eli aamulla ja iltapäivällä. Tunnelmallisinta valo on kuitenkin aamu- ja iltatuntien aikana. Keskipäivällä auringonvalo on liian kirkas, joten silloin kannattaa etsiä varjo tai kuvata sisätiloissa.

2 Käytä salamavaloa harkiten

Kännykkäkameralla kuvattaessa kannattaa välttää mahdollisimman paljon salamavalon käyttämistä, sillä sen antamaa valoa on vaikea hyödyntää. Yritä mieluummin käyttää luonnonvaloa. Esimerkiksi henkilökuvaa otettaessa voit kokeilla siirtää kuvattavaa lähemmäs ikkunaa. Kylttien ja katuvalojen valo on yöllä yleensä parempi vaihtoehto kuin yksittäisen salamavalon antama valo. Katso kuvatessasi, kuinka valo lankeaa kuvattavaan. Joskus salamavaloa voi olla hyvä käyttää keskipäivällä hyvä, sillä se pehmentää liian kirkasta valoa.

Lomakuvat kuvausvinkkeja - TUI
Päivällä valo on usein liian kirkas. Hakeudu silloin varjoon, vaikkapa palmun alle.

3 Mieti taustaa

Tausta vaikuttaa henkilökuviin enemmän kuin uskoisikaan. Katso, että tausta on mahdollisimman yksinkertainen, esimerkiksi seinä tai autio ranta. Jos taustalla on paljon aurinkovarjoja, rantapatjoja tai vaikkapa palmuja, saattavat ne häiritä kuvassa yllättävän paljon.

4 Mene lähelle

Mene lähemmäksi kohdettasi kuin mitä ajattelisit tarpeelliseksi. Kun olet mielestäsi riittävän lähellä, ota vielä yksi askel eteenpäin.

Älä sekoita tätä kuitenkaan zoomauksen käyttöön. Se on eri asia. Zoomausta ei kannata käyttää lainkaan. Kuvan voi kuitenkin tarvittaessa rajata jälkikäteen.

5 Kuvaa paikallisväestöä

Useimmissa matkakohteissa on mielenkiintoisia ihmisiä, joiden kuvat palauttavat matkan muistot mieleen. Aloita keskustelemalla ihmisten kanssa ja kysy sitten, saisitko ottaa heistä valokuvan, mielellään jonkin kohteliaisuuden saattelemana, kuten ’haluaisin ottaa kuvan sinusta, koska valo lankeaa kasvoillesi niin kauniisti.

Vinkkeja lomakuviin rantakalastajat - TUI
Mene tarpeeksi lähelle kuvauskohdetta ja etsi mielenkiintoinen kuvakulma.

6 Etsi kuva-aiheita

Yleisesti ottaen kannattaa miettiä, mikä on matkakohteelle tyypillistä. Sen ei todellakaan tarvitse olla ranta tai uima-allas, vaan se voi olla vaikkapa jokin paikallinen liikennemerkki. Ota kuvia korkealta ja matalalta, sekä lähikuvia että yleiskuvia.

7 Ota perhekuva myöhemmin

Ota ryhmäkuva matkaseurueestasi vasta, kun olette olleet matkakohteessa muutaman päivän. Tällöin kaikki näyttävät todennäköisesti virkeämmiltä ja vähemmän kalpeilta kuin juuri saavuttuanne. Älä kuitenkaan odota viimeiseen lomapäivään – olisi sääli, jos juuri silloin sattuisi satamaan.

Valokuvauskohdevinkit - TUI
Pidä silmät auki, hyviä kuvauskohteita voi tulla vastaan missä tahansa.

8 Auringonlaskut

On houkuttelevaa yrittää tallentaa kuva auringonlaskusta ja sen upeista väreistä. Sen tallentaminen on kuitenkin vaikeaa. Jos haluat kokeilla, yritä löytää hyvä tausta siten, että kuvan alaosassa on jotain nähtävää. Tällä tavoin varmistat, että kuvasta ei tule lattea.
Usein kannattaa vain nauttia auringonlaskusta – ja jättää valokuvaaminen sikseen.

9 Huolehdi kuvista kotiin palattuasi

Ota kuvistasi varmuuskopiot! Tallenna kuvat erilliselle kovalevylle ja lajittele ne kansioihin vuosittain ja mahdollisesti myös matkakohteittain. Usein riittää, että tiedät, minä vuonna kuvat on otettu.

Hyvä keino saada kuvista enemmän irti, on tehdä niistä valokuva-albumeita aivan kuten ennen vanhaan. Nykyään se on paljon helpompaa, koska saatavilla on monia ohjelmia, joilla voi luoda valmiita albumeita. Albumia kuin hauskempi katsoa kuin kuvia, jotka pyyhkäistään näytölle.

Valokuvausvinkkejä - TUI

Muita samankaltaisia

6 Instagram-ystävällistä hotellia kesälomalle

Liikaa ihmisiä kuvassa, varjoisat uima-altaat, puut peittävät merinäköalan... Ei näin. Nyt listaamme perhehotellit, joista saat täydelliset instakuvat. Jatka lukemista ja nappaa kesän hienoimmat kuvat.
SallaS SallaS 8.5.2019

Pics or didn't happen – lomavalokuvauksen edistysaskeleet

Valokuvaus on yksi parhaita asioita, joita matkailulle on tapahtunut. Valokuvauksen alkuaikoina matkailija joutui kantamaan mukanaan minikokoista valokuvauslaboratoriota, mutta nykyään lomakuvat siirtyvät jopa koko maailman ihmeteltäviksi yhdellä klikkauksella.
Laura Laura 15.11.2017

Lentäminen lapsen kanssa – hyödyllisiä vinkkejä

TUIlla työskentelevän Towen lapset ovat reissanneet äitinsä mukana jo parin kuukauden ikäisistä. Lentokoneessa on istuttu pidempiä ja lyhyempiä matkoja niin päivällä kuin yölläkin. Joskus, kun lapset ovat olleet kipeinä lennon aikana, matka on saattanut tuntua melkoisen pitkältä. Toisinaan sitten taas lento on sujunut kuin mukava ilta kotisohvalla. Tässä Towen omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia vinkkejä, joita voit soveltaa lennolla omien lastesi kanssa.
SallaS SallaS 24.4.2019

Valokuvaaja Veikko Kähkönen etsii matkoilta kaunista valoa ja yllättäviä kohtaamisia

Monet muoti- ja matkailulehtien kansikuvat ovat Veikko Kähkösen ottamia. Veikko kulkeekin kameransa kanssa ahkerasti ympäri maailmaa – parhaillaan hän on parin kuukauden matkalla Etelä-Afrikan Kapkaupungissa.
SallaS SallaS 12.11.2017