Urheilu on parasta paikan päällä – penkkiurheiluvinkit Lontooseen

Moni urheilun ystävä tuntee varmasti brittiläisen fanikulttuurin. Rakkaus omaan seuraan periytyy sukupolvelta toiselle ja joukkueen mukana eletään niin ilon kuin surunkin hetket. Pelipäivä on viikon kohokohta ja stadionit pakkautuvat täyteen ympäri maata. Lontooseen kaupunkilomalle suuntaavan penkkiurheilijan kannattaa hyödyntää tilaisuus aistia fanikulttuuria paikan päällä.

Lontoo

Ikoninen brittifutis

Iso-Britannia on jalkapallon ja myös siihen liittyvän fanikulttuurin kehto. Seurat ovat perinteikkäitä ja kymmentuhatpäiset fanijoukot laulavat korvia huumaavasti läpi ottelun joukkueensa tukena. Jos tuomarin päätökset eivät miellytä fanaattista yleisöä, se ei varmasti jää epäselvästi. Lontoossa kotiottelunsa pelaa kolme valioliigan mestaruudesta vuodesta toiseen kamppailevaa joukkuetta: Chelsea, Arsenal ja Tottenham. Näiden lisäksi valioliigassa pelaavat West Ham United ja Crystal Palace sekä alempana sarjajärjestelmässä muun muassa perinteikkäät Fulham, Millwall ja Queens Park Rangers.

Koko ottelutapahtuma on peribrittiläinen elämys ja autenttisimmillaan siihen kuuluu ”pre-match pint” eli tuopillinen olutta pubissa ennen ottelua. Myös koko ottelun seuraaminen kannattajien suosimassa pubissa voi olla mieleenpainuva elämys. Valioliigajoukkueiden ottelut myydään usein pikavauhtia loppuun ja siksi lippujen hankkimisesta kannattaa ottaa selvää hyvissä ajoin etukäteen. Liput jalkapallo-otteluihin voi hankkia kätevästi TUIn kautta.

Herrasmiesten rugby

Englannissa kuulee usein sanottavan, että rugby on huligaanien peli, jota herrasmiehet pelaavat. Tämä juontaa juurensa fyysisen rugbyn alkuaikoihin, jolloin sitä harrasti lähinnä Englannin yläluokka. Tätä voi olla vaikea uskoa, kun mudan ja joskus jopa veren tahrimia joukkueita poistumassa kentältä iltapuhteen päätteeksi. Brittein saarilla rajulla kontaktilajilla on oma vannoutunut fanikuntansa ja tunnelmaa riittää jalkapallon tapaan myös rugby-areenoilla.

Lontoossa tai sen lähettyvillä pelaa useita rugbyseuroja. Seurojen stadionit eivät ole yhtä massiivisia kuin jalkapalloseurojen, mutta kaupungista löytyy myös Englannin maajoukkueen Twickenham-stadion, jonka lehtereille mahtuu yli 80 000 katsojaa. Rugby-kausi kestää Englannissa syyskuun alusta toukokuun loppuun.

Legendaarinen Wimbledon

Lontoon Wimbledonissa järjestetään vuosittain maailman vanhin ja arvostetuin tennisturnaus. Kesä-heinäkuussa miteltävä turnaus on yksi neljästä Grand Slam -turnauksesta, jotka kokoavat kaikki tennismaailman kärkinimet vastakkain. Wimbledonin nurmelta ovat aikojen saatossa poistuneet voittajina muun muassa legendat Björn Borg ja Roger Federer sekä yhteensä 12 Wimbledon-voittoa ottaneet siskokset Venus ja Serena Williams. Heinäkuussa 2016 turnauksen voittajien joukkoon kirjattiin ensimmäistä kertaa myös suomalaisnimi, kun Henri Kontinen voitti sekanelinpelin yhdessä Heather Watsonin kanssa.

Suurimpien otteluiden liput ovat hintavia ja kysyttyjä, mutta Wimbledonin alueelle mahtuu sisään myös ilman ennakkolippua menemällä jonottamaan tarpeeksi aikaisin aamulla. Moni paikallinen meneekin perinteisesti alueelle vain piknikille ja käy katsomassa otteluita, kun paikkoja alkaa pelipäivän edetessä vapautua katsomoista. Tällöin liput maksavat vain osan alkuperäishinnasta.

TEKSTI: Janne Puumalainen