Lucian päivä - Juhlahumua eri puolilta maailmaa

Lucian päivää vietetään joulukuun 13. päivänä. Pohjoismaissa Lucian päivä on ennen kaikkea valon juhla, jolloin kynttiläseppelettä kantava Lucia-neito kiertää eri paikoissa tuoden mukanaan hyvää mieltä. Lucia on kuitenkin kuuluisa myös eri puolilla maailmaa.

Sisiliassa Lucian juurilla

Lucian ja Lucian päivän historia juontaa juurensa Italiaan, Sisiliaan. Lucia on katolisen kirkon oppien mukaan sokeiden ja näkövammaisten suojeluspyhimys. Saaren pääkaupungin Syrakusan kaduilla ja kujilla Luciaa juhlitaan kulkueessa, jossa kannetaan Lucia-patsasta. Patsasta säilytetään muulloin Ortygia-kirkon hoivissa. Kuitenkin siinä missä Pohjoismaissa Lucia-neito on hyväntekijä, Italiassa Lucia on itse päivänsankari, jolle muun muassa lapset tarjoavat kahvia.

Gran Canaria & Teneriffa - kuin Pohjoismaissa

Jos matkustat Gran Canarialle talvella, voit viettää pohjoismaisittain tuttua Lucian päivää. Lähinnä surffareiden suosikkikohteena tunnetussa Santa Lucia de Tirajanan kaupungissa, noin 50 km Las Palmasista, juhlitaan Luciaa kaupungin torilla joulukuun 13. päivänä. Naapurisaarella Teneriffalla Svenska kyrkan järjestää Lucian päivän juhlia, jossa muun muassa esiintyy Lucia-kuoro.

St Lucia, Karibia

St Lucian saarella Karibialla on muutakin kuin sademetsiä ja ihania rantoja - nimittän vuotuinen Lucian valojuhla. Nimensä mukaisesti Lucia on juhlittu pyhimys myös tällä Karibian saarella. Paikalliset taiteilijat ja käsityöläiset kilpailevat kauneimmista koristeista ja ilta päättyy näyttäviin ilotulituksiin. Usein juhlinta jatkuu myöhään yöhön ja joskus jopa aamuun asti.

Lucian-päivä-Sisiliassa-TUI
Lucian päivää juhlitaan Italiassa erityisesti Sisilian kaduilla ja kujilla.