Matkailun historia - Varhaiset vuodet

Matkailu ei ole uusi ilmiö, vaan ihmiset ovat matkustelleet kautta aikojen. Syyt ovat vaihdelleet terveyden hoidattamisesta tutkimusmatkoihin ja yläluokan muoti-ilmiöihin.

Ihmiset ovat matkailleet aina. Syynä matkustamiseen on ollut aina paljon, esimerkiksi kaupankäynti, pyhiinvaellukset, löytöretkeily, erilaiset tutkimustarkoitukset ja halu nähdä maailmaa. Myös terveyden hoidattaminen kylpylöissä ja pyhissä lähteisssä on ollut käypä syy, jo vuosituhansien ajan.

Varsinaisesta turismista on puhuttu 1800-luvun alkupuolelta lähtien, jolloin sana vakiintui tarkoittamaan ihmisiä, jotka olivat kiinnostuneet paikallisista nähtävyyksistä. Matkailu oli mahdollista vain harvoille, ja he harvat ottivatkin siitä ilon irti. Jo 1600-luvulta alkaen yläluokan suosiossa oli grand tourit, jotka tarkoittivat Euroopan klassisissa kohteissa kiertämistä, jopa muutaman vuoden ajan.

Ei matkailua ilman tekniikkaa

Matkailun mahdollistaja on ollut tekniikan kehittyminen. Iso kehitysaskel oli höyrykoneen keksiminen, mikä mahdollisti niin höyrylaivat kuin tehokkaan junaliikenteen. Ensimmäisen seuramatkan sanotaan olleen vuonna 1841 Thomas Cookin järjestämä ryhmämatka raittiuskokoukseen Liverpoolista Mancesteriin. Suomessa rautatieliikenne alkoi 1860-luvun alussa.

Sysäyksen matkailun kehittymiselle antoi myös maanteiden kehittäminen, Suomessa erityisesti Ruotsin vallan aikana 1800-luvulla, ja yksityisautoilun kasvu 1900-luvun alkupuolilta alkaen. Myös niin sanotun massaturismin syntyyn vaikutti tekniikan kehittyminen, nimittäin suihkumoottorilentokoneet 1950-luvulla.

hoyrylaiva Polariksen Tanskassa
Höyrylaiva s/s Polariksen Tanskan Ringkøpingissä vuonna 1911. Kuva: Suomen Merimuseon kuvakokoelma, FÅA Silja Line

Matkailu Suomessa ennen itsenäisyyttä

Matkailun lisääntyminen alkoi näkyä Suomessa 1800-luvun lopussa. Kotimaan matkailun kehittämistä varten perustettiin Suomen matkailijayhdistus SMY vuonna 1887, rautatieliikennettä edistämään Valtion rautatiet vuonna 1897 ja ulkomailta saapuvia matkailijoita palvelemaan Suomen Matkailutoimisto vuonna 1909.

Suomesta matkustettiin myös ulkomaille. Ulkomaanmatkailijat olivat helposti liikkuvia ja hyvin toimeen tulevia ihmisiä, kuten tieteilijöitä ja taiteilijoita. Suomesta, kuten muistakin maista, lähti paljon myös työnhakuturisteja, jotka kävivät etsimässä parempaa elämään ja samalla katsomassa maailmaa, ja kuitenkin palasivat takaisin kotimaahansa.

Pääkuva: Terijoen rautatieasema 1917. Wikimedia Commons.