Matkailun tulevaisuus - Korvaako drone uimavalvojan?

Maailma muuttuu, teknologia kehittyy ja ihmisten toiveet muuttuvat. Miltä tulevaisuus näyttää matkailun näkökulmasta?

Matkailun tulevaisuus on yhtä kuin automaation yleistyminen jokaisessa matkan vaiheessa. Osittain automaatio on matkailun nykypäivää jo nyt. Esimerkiksi itse tehtävä check-in lentokentällä ja matkatavaroiden jättäminen on jo yleisempää kuin tiskillä, samaten monissa hotelleissa sisäänkirjautuminen tapahtuu automaatilla.

Seuraavassa vaiheessa todennäköisesti ihmistyövoimaa korvataan entistäkin enemmän erilaisilla roboteilla. Eri puolilla maailmaa on jo nyt hotelleja, jotka toimivat lähes kokonaan ilman henkilökuntaa. Näissä hotelleissa sisäänkirjautuminen tehdään itse, ja joissakin hotelleissa hyödynnetään kasvotunnistusta. Tämä tarkoittaa, että majoittujan kasvot kuvataan, ja tämä kasvokuva toimii esimerkiksi huoneen avaimena.

Ilman henkilökuntaa toimivissa hotelleissa robotti avustaa matkatavaroiden kanssa ja huoneessa halutut palvelut valitaan näyttöruudulta. Siivouskin hoituu näppärästi roboteilla, tosin vuoteen petaaminen niiltä ei vielä onnistu. Tällainen malli on jo käytössä esimerkiksi japanilaisessa hotelli Hen-nassa, jossa henkilökuntaa tarvitaan on noin 10 prosenttia normaalista. Viimeinen robotisoimaton linnake on ruuanvalmistus, sillä hotellin kellarissa toimivaa keittiötä ei ole pystytty automatisoimaan.

Automaation haittapuolena on virhetilanteet. Kun automaattinen matkatavarahihna on tukossa tai hotelli antaa vääränlaisen huoneen, virheiden korjaaminen voi kestää tai ei onnistu lainkaan. Toistaiseksi ihmistyövoimaa tarvitaan siis myös ongelmatilanteiden selvittämiseen.

robotti-portsari-tulevaisuus
Robottiportsari järjestelee säilytettävät tavarat.

Tulevaisuus ja pohjoismaiset asenteet

Selvityksemme mukaan pohjoismaalaisten asenteet tulevaisuuden suunnitelmia ja jo nykyisiä automatisoituja prosesseja kohtaan vaihtelevat. Siinä missä lentokentällä hyväksytään itse tehtävä check-in ja passien biometriset tunnisteet ongelmitta, ihmisten läsnäoloa toivotaan monissa paikoissa. Itsestään ajavat autot ja ilman pilottia lentävät lentokoneet, jotka molemmat ovat kehitettävien asioiden listalla, herättävät kummastusta ja epäluottamusta. Samaten rantavahdin toivotaan mieluummin olevan ihminen kuin pienoiskopteri eli drone.

Toisaalta, maailma muuttuu. Nuoremmat ihmiset suhtautuvat teknologian tarjoamiin vaihtoehtoihin myönteisemmin ja iäkkäimmät penseimmin. Yksi asia yhdistää kaikkia ikäryhmiä. Kun vaihtoehtona tunnistautumiseen on ihon alle sijoitettava henkilökohtainen mikrosiru, mikään ikäryhmä ei sellaista itseensä halua.

Lähde: TUI / Kairos Travel Trend Report 2016 Kuvat: Hotelli Hen-na (© HUISTEN BOSCH)