Pysy terveenä matkalla – Hoida rokotukset kuntoon ja pese kädet hyvin

Matkalla kannattaa olla tietoinen terveysriskeistä. Pesemällä kädet hyvin ja hoitamalla rokotukset kuntoon ennen matkaa selviää pitkälle.

Käsihygienia on tärkeää ja suojaa monilta taudeilta. Matkan aikana kädet tulisi pestä huolellisesti ja apuna voi käyttää desinfiointigeeliä. Bakteerit ja virukset pesivät esimerkiksi likaisissa WC-tiloissa ja tarttuvat helposti käsiin. Lapsilla nämä taudinaiheuttajat menevät helposti suuhun sormien välityksellä.

MAtkan aikan Lisäksi pitää muistaa pitää huolta jo olemassa olevista sairauksista. Hoitotasapainossa oleva astma ja diabetes ovat paljon mukavampia matkaseuralaisia kuin huonosti hoidetut krooniset sairaudet. Ei myöskään kannata unohtaa influenssarokotetta – samat influenssavirukset kiertävät ympäri maailmaa.

Rokotukset suojaavat, kun otat ne ajoissa

Rokotuksiin kannattaa herätä kaksi kuukautta ennen matkaa: tällöin kerkeät suojautumaan riittävästi, vaikka viimeinen rokotesarjan rokote jäisikin matkan jälkeen otettavaksi. On myös järkevää rokottautua, vaikka ei juuri olisikaan lähdössä matkalle – todennäköisesti jossain vaiheessa olet ja rokotteiden antama suoja voi olla hyvin pitkä, joissain tapauksissa jopa elinikäinen.

Suomen ulkopuolella suurimmassa osassa maita on riski sairastua hepatiitteihin ja muihin tauteihin, kuten esim. malariaan, Japanin aivokuumeseen tai keltatautiin. Ajantasaista tietoa maiden riskiprofiilista saat Matkailijan terveysoppaasta, joka on THL:n ja Duodecimin ylläpitämä.

Hepatiitti A ja B

Suomesta saatu hepatiitti A on nykyään melko harvinainen: viimeisimmät tapaukset ovat levinneet miesten välisen seksin kautta ja ulkomaisista tuoreista marjoista. Matkailijan riski sairastua on suurempi, koska viruksen aiheuttama maksatulehdus leviää pääasiassa pilaantuneen veden välityksellä. Tartunnan voi saada ulosteen saastuttamien elintarvikkeiden, juomaveden, jääpalojen, likaisten käsien tai WC -tilojen välityksellä. Jos olet epävarma veden juomakelpoisuudesta, on suositeltavaa käyttää pullotettua vettä.

Myös kylmät, raa'at ja huonosti kypsennetyt ruoat sekä merenelävät ovat hepatiitti A -viruksen tartunnan lähteitä: kuuluvat monet maitotuotteet ja kylmät jälkiruuat, kuten lasten rakastama jäätelö, pakkaamaton maito, kerma, voi ja tuorejuusto. Tartuntariskiä vähentää riittävän kuuma ja hyvin kypsennetty ruoka.

Hepatiitti B on veriteitse leviävä virus, joka aiheuttaa maksatulehdusta, mutta onneksi Suomessa uudet tartunnat ovat nykyään melko harvinaisia. Hepatiitti B on kuitenkin laajoilla alueilla maailmassa varsin yleinen ja tarttuu usein äidistä lapseen synnytyksen tai imetyksen aikana.

Hepatiitti B ei tartu terveen ihon kautta, mutta limakalvon, ihottuman tai haavan kautta tartunta on mahdollinen. Omat ja lasten haavat ja ihottumat on hyvä puhdistaa ja suojata varsinkin matkalla ollessa. Lisäksi hepatiitti B voi tarttua suojaamattomassa seksissä sekä veren välityksellä esimerkiksi ruiskujen ja neulojen yhteiskäytössä, terveydenhuollossa sekä neulanpistovahingoissa.

Tietoa A- ja B-hepatiiteista

Hepatiitti A
Aika tarttumisesta ensioireisiin on 15─50 vuorokautta ja oireet alkavat usein äkillisesti. Pienillä lapsilla tauti saattaa olla varsin vähäoireinen tai jopa oireeton, mutta oireinen maksatulehdus on mahdollinen pienellä (15 %) osalla. Ensimmäiset oireet voivat olla ruokahaluttomuutta ja pahoinvointia, joita voi siis seurata tyypillinen maksatulehduksen oire; ihon ja silmien kellastuminen. Keltaisuus on kuitenkin ohimenevää ja tauti on itsestään rajoittuva. Sairastettu tauti saa myös aikaan pysyvän immuniteetin. Raskaus ei näytä lisäävän sairauden vaikeutta ja toisaalta raskauden aikainen hepatiitti A ei lisää sikiön epämuodostumia eikä hidasta kasvua. Hepatiitti A:lta voi suojautua rokottautumalla ja rokote voidaan antaa yksivuotiaasta alkaen. Rokote annetaan rokotussarjana ja sen suojateho on varsin hyvä.

Hepatiitti B
Suurin osa akuuteista infektioista on oireettomia. Tartunnan saaneista noin 40 % saa eriasteisia oireita: pahoinvointia, ripulia, oksentelua tai vatsakipua, ihon, silmänvalkuaisten tai limakalvojen keltaisuutta ja joskus myös lihas- tai nivelkipuja. Oireet häviävät yleensä parissa viikossa. Sairastuneista alle prosentilla infektio muuttuu hyvin voimakasoireiseksi, jolloin maksa saattaa mennä muutamassa päivässä kuolioon. Joskus HBV-infektio muuttuu krooniseksi. Krooninen infektio voi johtaa maksan vajaatoimintaan, joka lisää maksakirroosin ja maksasyövän riskiä. Akuutti hepatiitti B parantuu yleensä itsestään. Alkuvaiheessa lepo on tarpeen, ja alkoholia ja maksaa rasittavia lääkkeitä tulisi välttää. Hyvin voimakasoireista hepatiittia sairastava henkilö hoidetaan sairaalassa. Hepatiitti B:ltä voi suojautua rokottautumalla ja rokote voidaan antaa missä iässä tahansa. Rokote annetaan rokotussarjana ja sen suojateho on varsin hyvä.

Teksti: Rokote.fi