Kun Turkki oli uutuus – muistoja 1990-luvulta tähän päivään

Turkki tuli Finnmatkojen valikoimaan ennen internetaikaa, vuonna 1991. Tuolloin Turkkia luonnehdittiin monin samoin ominaisuuksin kuin nytkin. Lue kolmen TUIlaisen muistoja, millaista Turkissa on ollut työskennellä vuosien varrella.

Turkki on jännittävä sekoitus nykyaikaista eurooppalaisuutta ja menneiden aikojen mystistä itämaisuutta. Historiasta kiinnostuneille nähtävää ja koettavaa riittää useammankin loman ajaksi. Toisaalta kiireettömän rantaloman ystävät viihtyvät kilometrien pituisilla vaaleahiekkaisilla rannoilla.

Edellinen on lainaus Finnmatkojen kesän 1991 esitteestä, jossa Turkki lanseerattiin uutuutena. Tuolloin Finnmatkat lennätti matkustajia Turkin Sideen Helsingistä, Turusta ja Tampereelta.

Nykyään Turkki on matkailumaana niin vakiintunut, että maa on lähes kestosuosikki, ja onkin jännä ajatella, että maa lanseerattiin uutuutena vasta 1991. Miten Turkki näyttäytyi matkailualan ammattilaisille väliaikaisena kotina ja työskentely-ympäristönä? Lue kolmen TUIlaisen muistoja Turkista.

Työkaverit kuin naapurin poikia

Paula työskenteli oppaana Turkissa jo 1990-luvulla. Mitä Paulalle jäi päällimmäisenä mieleen?

”Tuolloin 90-luvulla ei ollut internetiä, josta googlettamalla olisi voinut tutustua moniin eri asioihin, maihin ja lomakohteisiin. Tuolloin maailma oli siis paljon suurempi ja ihmeellisempi kuin nykyään. Matkailu ei myöskään ollut niin yleistä ja jokapäiväistä kuin monille nykyihmisille. Turkki oli tuolloin siis kovin eksoottinen maa. Siellä oli hyvin erilaista kuin kotona, ja sehän oli tietenkin yksi matkailun suola.”

Erityisesti paikallisista ihmisistä jäi Paulalle lämpimät muistot.

”Paikalliset olivat erittäin ystävällisiä ja auttavaisia. Meidän oppaiden oli helppo työskennellä heidän kanssaan, ja asiakkaat tykkäsivät, kun respan tai ravintolan työntekijä oli ystävällinen kuin naapurin poika.”

Turkkilaisten avuliaisuuden ja ystävällisyyden nosti esiin myös Antalyan lentokentällä vuosina 2015–16 työskennellyt Gerly.

”Turkkilaisten kanssa oli mukavaa työskennellä yhdessä, koska heillä on korkea työmoraali ja tiimityöskentely oli erittäin tärkeää. Olimme vähän niin kuin oma ”työperhe”, joten kollegaan pystyi luottamaan haastavissakin tehtävissä. Apua pystyi kysymään vaikka omassa arkielämässäkin, jos tarvitsin neuvoa. Alussa oli erittäin tärkeässä roolissa suhteiden luominen ja niiden ylläpito, esimerkiksi joskus yhdessä keskusteleminen kiireettömästi teekupposen äärellä.”

Jannike työskenteli Turkissa oppaana vuonna 2015. Paikallisten avuliaisuus ei jäänyt häneltäkään huomiotta.

”Turkissa ollessani pidin erityisesti juuri ihmisten vieraanvaraisuudesta. Paikallisten ystävällisyys ja vieraanvaraisuus toi työpäiviin mukavaa vaihtelua. Ihmiset tervehtivät joka puolella iloisesti ja kysyivät päivän kuulumisia. Paikalliset olivat myös aina valmiita auttamaan asiassa kuin asiassa, vaikka yhteistä kieltä ei välttämättä ollut laisinkaan”.

Tekemistä, historiaa ja aurinkoa

Miksi Turkkiin kannattaisi mennä lomalle? Jannike halusi nostaa esiin Turkin monipuolisuuden.

”Turkki on lapsiystävällinen kohde, jossa on kaikille kaikkea. Herkullista ruokaa, historiaa, rantoja, vesiurheilua ja muita aktiviteetteja sekä ostoksia. Turkki on yksi aurinkovarmimmista kohteista kesällä, mikäli haluaa lähteä pakoon Suomen sateita ja kylmyyttä.”

Gerlyn mielestä Turkissa on parasta kohteiden erilaisuus ja valinnanvara.

”Pystyt valitsemaan haluatko kaupunkilomaa Antalyassa, golfausta Belekissä, rantalomailua Alanyan auringossa vai jotain aivan muuta. Mahdollisuuksia on todella paljon jokaisen matkailijan makuun. Itse harvemmin jaksan vapaapäivää ainoastaan rannalla viettää, joten tarvitsen aktiivista tekemistä. Turkki tarjoaa muun muassa koskenlaskua, vaellusta ja sukellusta – jopa vedenalaisen lentokoneen hylyllä, mitä itse olen päässyt harrastamaan.”

Turkki historiannälkäisille

Paula nostaa maininnanarvoisiksi Turkista mielenkiintoiset historialliset kohteet.

”Automatkan päässä Alanyasta on monia upeita historiallisia nähtävyyksiä, joissa ehdottomasti kannattaa käydä. Vaikka et historian harrastaja olisikaan, kannattaa käydä esimerkiksi valtavassa, yhdessä tämän päivän parhaiten säilyneistä amfiteattereista Aspendoksessa, jossa voit kuvitella antiikin roomalaiset hurraamassa katsomalleen näytelmälle. Kävellessäsi puolestaan Pergen kaupungin marmoripäällysteisiä katuja, voit melkein sielusi silmillä nähdä antiikin roomalaiset viillettävän paikalliselle torille toogan tai tunikan helmat hulmuten.”

Jannike nostaa esiin etenkin Siden historialliset nähtävyydet.

”Historiasta kiinnostuneena Siden kaupunki oli todella mielenkiintoinen. Kaupungissa on antiikinaikaisia nähtävyyksiä, kuten muun muassa amfiteatteri, roomalainen kylpylä ja Apollonin temppeli. Iltaisin oli tunnelmallista istua Siden ravintoloissa ja kuppiloissa ja samalla ihailla merta historiallisessa ympäristössä.”

Ostoksilla basaarissa ennen ja nyt

Turkki on ollut aina ja on edelleen shoppailijan paratiisi. Vuoden -91 paperiesitteessä kerrottiin seuraavaa:

Turkkilaiset ovat kovia kauppamiehiä – jos et ole varuillasi, saatat yllättäen olla uuden kellon, mausteiden tai jonkin matkamuiston omistaja.

Paula muistaa 90-luvun Turkin-basaarit elävästi.

”Basaari oli hyvin eksoottinen ja äänekäs paikka, jossa myyjät huutelivat ja tuputtivat tuotteitaan. Pelkkä kohtelias kieltäytyminen ei lannistanut myyjää. Kun jatkoit kävelyäsi, lähtivät eri kauppojen myyjät perääsi ja jatkoivat myyntipuhettaan pitkän aikaa ympäri basaaria. Jonkin ajan kuluttua perässäsi saattoi olla montakin myyjää, etkä saanut puheen sorinasta enää selvää. Samalla kaikki muut kauppiaat, joiden pöytien ohi kävelit, huusivat omia myyntipuheitaan. Tämä oli hyvin erikoista länsimaalaisille ihmisille, mutta loi ehdottomasti eksoottista tunnelmaa! Aina joskus asiakkaat kommentoivat, että basaarista oli pakko ostaa jotain, mutta lopultahan jokainen sai itse päättää ostiko mitään vai ei.”

Edellinen kuvaus turkkilaisesta basaarista on nykyään vain muisto. Basaareihin on sovittu pelisäännöt, joihin myyjät ovat sitoutuneet, ja enää myyjät eivät lähde kävelemään asiakkaiden perään. Paula pohtii, että sääntöjen tiukennuksen jälkeen jotakin autenttista myös menetettiin.

”Jotkut matkailijat tykkäsivät basaarin meiningistä, toiset eivät. Joidenkin mielestä on surullista, että basaarien tuputus ja asiakkaan perässä kävely ovat olleet kiellettyjä jo pitkän aikaa. Nyt siis saa rauhassa kävellä basaarin ja kauppakujien läpi tutkien ja itsekseen miettien, haluaisiko ostaa jonkin tuotteen vai ei.”

Toki tinkiminen on edelleen mahdollista.

”Itse nautin ostoksien tinkimisestä, sillä sinun ei tarvitse ostaa tuotetta juuri sillä hinnalla kuin sitä pyydetään, vaan voit itse päättää millä hinnalla tuotteen ostat – toki yhteisymmärryksessä kauppiaan kanssa”, kommentoi Jannike.

Basaarin myyntitiski Turkissa
Basaarien meininki on sitten 90-luvun rauhoittunut. Toki vieläkin saa, ja kannattaakin, tinkiä!

Herkkuja ja palvelua

Kaikki haastattelemani Turkin-konkarit nostavat yhden asian erityismaininnan arvoiseksi: herkullisen ruuan. Ravintolatarjontaa on paljon, ja hintataso on edullinen.

”Erityismaininnan saa turkkilainen aamupala, joka on aina yhtä nautinnollinen”, sanoo Gerly.
Jannike muistuttaa, että Turkki, erityisesti Alanya, on ravintoloiden suhteen myös erittäin helppo lomakohde.

”Alanyassa on paljon ravintoloita, joissa nykyään puhutaan suomea, ja ruokalistat ovat suomen kielellä. Moniin muihin matkakohteisiin verrattuna Turkissa saa ravintoloissa yleensä ensiluokkaista palvelua.”

Haastateltavista Paula työskenteli oppaana Turkissa vuosina 1995, -96 ja 2001. Gerly työskenteli esimiestehtävissä Antalyan lentokentällä 2015–16. Jannike työskenteli oppaana Alanyassa vuonna 2015.