7.1.2017
SallaS
Uutiset maailman tapahtumista voivat huolestuttaa matkalla olevia tai reissuun lähdössä olevia ihmisiä. – Esimerkiksi lapsiperheitä mietityttää kohteen yleinen turvallisuus. Vanhempia ihmisiä puolestaan huolettaa se, minkälaista apua sairastapauksissa on saatavilla, kertoo TUI Finlandin maajohtaja Tiina Sirén.

Tiina Sirénin mielestä lomaa suunnitellessa kannattaa miettiä minne, milloin ja miten matkustaa. Matkustusturvallisuuden kannalta myös matkustusmuodot eroavat toisistaan esimerkiksi siinä, onko matka omatoiminen vai valmismatka. Valmismatkojen kohdalla valmismatkalaki- ja ehdot suojaavat matkalaista usein esimerkiksi sellaisissa tapauksissa, jos loma pitää peruuttaa.

– Kohteessa ongelmien sattuessa myös oppaat ovat apuna ja tarvittaessa heihin voi olla yhteydessä jo ennen lomaakin TUI-sovelluksen kautta.

Matkustajien turvallisuus on Sirénin mukaan aina etusijalla niin kaikissa matkaan liittyvissä järjestelyissä kuin lomakohteiden valinnassakin.

– Emme tee matkoja alueille, joille ulkoministeriö suosittaa välttämään matkustusta. Maailman suurimpana matkanjärjestäjänä meillä on lisäksi oma valmiusorganisaatiomme, joka toimii sekä paikallisesti että kansainvälisellä tasolla. Se seuraa maailman tapahtumia 24/7/365. Näin varmistamme, että saamme jatkuvasti tuoretta tietoa ja voimme pitää myös asiakkaamme ajan tasalla. Tarvittaessa pystymme toimimaan nopeasti, kertoo Sirén.

Turvallisuusvinkkejä lomalle

  1. Ota mukaasi kopiot passista, luottokorteista ja lentolipuista, tai skannaa ja tallenna ne esimerkiksi sähköpostiisi. Passit ja arvoesineet kannattaa aina säilyttää hotellin tallelokerossa.
  2. Tarkista, että sinulla on voimassa oleva matkavakuutus ja se on tarpeeksi kattava. Muista ottaa vakuutuskortti matkalle mukaan.
  3. EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä matkustettaessa kannattaa hankkia Kelasta Eurooppalainen sairaanhoitokortti.
  4. Tarkista ja hanki ajoissa tarvittavat rokotukset. Hyödyllistä tietoa löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.
  5. Anna matkatietosi yhteyshenkilölle kotimaassa ja pidä hänet ajan tasalla matkasuunnitelmiesi muuttuessa.
  6. Valmismatkalaisenkin kannattaa tehdä matkustusilmoitus ulkoasiainministeriölle. Lue myös ulkoministeriön matkustustiedote koskien matkakohdettasi.
  7. Varo taskuvarkaita varsinkin väentungoksessa, lentokentillä ja uimarannoilla. Käteistä kannattaa kuljettaa mukana vain pieniä summia. Pidä silmällä myös luottokorttiasi.
  8. Ole tarkkana liikenteessä. Liikennekulttuuri voi monissa maissa poiketa huomattavastikin suomalaisesta.