1990-luku - Suomen matkailun historia

1990-lukua varjosti nousukauden jälkeen ajautuminen lamaan ja sen aiheuttama matkustajamäärien nyykähdys. Uudet eksoottiset lomakohteet houkuttelivat

1990-luku oli myllerrysten aikaa eri puolilla maailmaa. Neuvostoliitto hajosi, Saksat yhdistyivät ja Lähi-idässä kuohui. Muuttunut maailmanpoliittinen tilanne romahdutti Suomen talouden ja Suomi ajautui lamaan vuonna 1991.

Vielä 1990 oli valmismatkojen huippuvuosi, jolloin Suomen matkatoimistoalanliitto SMAL:n mukaan Suomesta tehtiin tuolloin 1,170 miljoonaa tilausmatkaa lentäen. Kaikki matkat varattiin joko puhelimessa tai paikan päällä toimistossa.

Lama innoitti eduskuntaa säätämään lain matkustaja- eli matkaverosta. Laki astui voimaan tammikuussa 1992, ja oli voimassa vuoden 1992 loppuun. Matkustajavero oli kohdistettu matkanjärjestäjiin. Matkustajaveroa seurasi vuonna 1993 ja 1994 tilauslentovero, joka oli luonteeltaan niin sanottua itseverotusta, eli kaikkien yli 12-vuotiaiden matkalle lähtijöiden oli suoritettava vero itse. Määrältään tilauslentovero oli 200 markkaa per henkilö.

Lopputuloksena matkustajamäärät tippuivat ja pohja saavutettiin vuonna 1993, jolloin Suomesta tehtiin vain 550 000 valmismatkaa. Tästä suunta oli ylöspäin, ja 1990-luvun loppupuolella matkustajamäärät olivat jälleen vakiintuneet vajaaseen miljoonaan vuosittaiseen matkustajaan. Suosittuja olivat erityisesti rantalomat, eikä muuta viihdettä haluttukaan.

1990-luku-egypti-hittikohde-800
Egypti oli 1990-luvun nouseva kohde.

Eksoottisia uutuuskohteita

1990-luvulla suosiota kasvattivat Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka. Lähi-idän kohteista suosittu oli erityisesti Israel ja Pohjois-Afrikassa Egypti ja Tunisia. Myös kaukomatkat kasvattivat suosiota entisestään ja matkanjärjestäjät esittelivät uusina kohteina muun muassa Australian, Kiinan, Kuuban ja Guatemalan.

Uusi käänne matkailussa oli jo tuloillaan, sillä matkojen myynti verkossa alkoi yleistyä vuosikymmenen lopulla.