Cava-kuohuviinin alkulähteillä – päiväretkellä Barcelonasta

15.11.2017
Jaakko
Barcelonasta on helppoa tehdä jännittävä päiväretki Sant Sadurní d'Anoian kylään, joka sijaitsee Katalonian kuohuviinialueen sydämessä. Täällä valmistuu suomalaisille tuttu itsenäisyyspäivän, uudenvuoden ja valmistujaisjuhlien kuplajuoma. Tervetuloa kuohuvaan cava-maailmaan!

Sant Sadurní­ D'anoia

Kaikki kuohuva ei ole cavaa

Cava on epanjalaista, tarkemmin katalonialaista, kuohuviiniä. Kaikki katalonialainen kuohuviini ei automaattisesti ole cavaa, ja tuotteen alkuperän lisäksi tärkeä kriteeri on juoman valmistusprosessi. Cava valmistetaan sampanjamenetelmällä, eli kuohuviinin toinen käyminen tapahtuu pullossa. Pullokäymisessä saavat alkunsa pienet kuplat, ja poreilevan cava-lasin erottaakin keinotekoisesti hiilihapotetusta kuohujuomasta juuri kuplien ulkonäöstä.

Junalla kuohulandiaan

Barcelona itsessään on mielenkiintoinen kaupunki-, ranta- ja kulttuurikohde, mutta alle viikonkin reissulla kaupungista ehtii ja suorastaan kannattaakin poistua päiväretkelle Sant Sadurní d'Anoiaan, joka on itseoikeutettu katalonialaisen kuohuviinin pyhättö.

Barcelonan Sants-rautatieasemalta pääsee aidolle cava-tehtaalle enemmän kuin helposti, sillä junamatka ottaa vain noin tunnin, maksaa taskurahoja, ja perillä Sant Sadurní d'Anoiassa lähin kuohuviinitehdas, Freixenet, on käytännössä heti junaseisakkeen vieressä.

Kellarin kautta lasilliselle

Tehdaskierrokselle kannattaa tehdä ennakkovaraus, ja parin tunnin esitelmästä ja kierroksesta ei sesongin ajankohdasta riippuen välttämättä edes veloiteta mitään.

Kiersimme jännittävänhämyisen viinikellarin, näimme tuhansittain ja taas tuhansittain hämähäkinseittisiä kuohuviinipulloja ja lopulta myös suuren modernin tehtaan, jossa tutun näköiset mustat kuohuviinipullot kilisivät valmiina pahvilaatikoihin. Täältä alkaa tuhansien cava-pullojen matka myös kohti suomalaisia juhlia.

Päiväretki Barcelonasta Katalonian kuohuviinialueelle oli opettavainen ja hauska. Alueella on muitakin tunnettuja tehtaita, kuten Codorníu, joten nähtävää ja koettavaa riittää seuraavankin Barcelonan-reissun varalle.

Kuvat: Jaakko Valkiainen

Muita samankaltaisia

Disneyland - 6 huvipuistoa ympäri maailman

Satujen maailmaan astuminen on ikimuistoinen elämys, oletpa minkä ikäinen tahansa. Kävele Tuhkimon satulinnassa, tapaa Chewbacca ja Buzz Lightyear, matkusta vuoristoradalla tai istu luolassa Pienen merenneidon viereen. Avaamme sinulle nyt portin kuuteen Walt Disneyn teemapuistoon eri puolilla maailmaa.
SallaS SallaS 2.4.2019

Tällainen on matkailijan Mauritius

Hohtavan valkoisia rantoja, kookospalmuja, rentoutumista turkoosin meren äärellä. Monille Mauritius on unelmien lomakohde. Tapasimme Emman ja Johanin, jotka lomailivat Mauritiuksella tammikuussa. Näin he kertovat matkastaan ja antavat vinkkinsä, joilla ihana Mauritius tarjoaa parastaan.
SallaS SallaS 28.2.2019

Mitä mukaan matkalle? Pakkauslista rantalomalle

Millainen pakkaaja olet? Järjestelmällinen, joka jo hyvissä ajoin ennen matkaa pyykkää ja silittää vaatteet ja täydentää pienen matka-apteekin? Vai avaatko matkalaukun lähtöä edeltävänä päivänä ja kahmit sinne päällimmäiset vaatteet kaapista? Kokosimme näppäriä vinkkejä, joiden avulla voit pakata nopeasti ja fiksusti – ja näin rantalomasi saa hyvän lähdön.
SallaS SallaS 15.2.2019

Road trip Gran Canarialla – vuokraa auto ja tutustu saareen

Henkeäsalpaavat serpentiinitiet ja mahtavat näkymät – check. Pittoreskit kylät ja aito paikallinen kulttuuri – check. Charmantit markkinat – check. Kyllä, näet jo itsesi täällä! Gran Canaria on kuin tehty autoretkiin ja täällä et voi ajaa harhaan – minne tahansa menetkin, löydät jotain hienoa. Tässä kuitenkin muutama vinkki parhaista teistä, pysähdyspaikoista ja nähtävyyksistä.
SallaS SallaS 3.10.2018