15.11.2017

Cava-kuohuviinin alkulähteillä – päiväretkellä Barcelonasta

Barcelonasta on helppoa tehdä jännittävä päiväretki Sant Sadurní d'Anoian kylään, joka sijaitsee Katalonian kuohuviinialueen sydämessä. Täällä valmistuu suomalaisille tuttu itsenäisyyspäivän, uudenvuoden ja valmistujaisjuhlien kuplajuoma. Tervetuloa kuohuvaan cava-maailmaan!

Sant Sadurní­ D'anoia

Kaikki kuohuva ei ole cavaa

Cava on epanjalaista, tarkemmin katalonialaista, kuohuviiniä. Kaikki katalonialainen kuohuviini ei automaattisesti ole cavaa, ja tuotteen alkuperän lisäksi tärkeä kriteeri on juoman valmistusprosessi. Cava valmistetaan sampanjamenetelmällä, eli kuohuviinin toinen käyminen tapahtuu pullossa. Pullokäymisessä saavat alkunsa pienet kuplat, ja poreilevan cava-lasin erottaakin keinotekoisesti hiilihapotetusta kuohujuomasta juuri kuplien ulkonäöstä.

Junalla kuohulandiaan

Barcelona itsessään on mielenkiintoinen kaupunki-, ranta- ja kulttuurikohde, mutta alle viikonkin reissulla kaupungista ehtii ja suorastaan kannattaakin poistua päiväretkelle Sant Sadurní d'Anoiaan, joka on itseoikeutettu katalonialaisen kuohuviinin pyhättö.

Barcelonan Sants-rautatieasemalta pääsee aidolle cava-tehtaalle enemmän kuin helposti, sillä junamatka ottaa vain noin tunnin, maksaa taskurahoja, ja perillä Sant Sadurní d'Anoiassa lähin kuohuviinitehdas, Freixenet, on käytännössä heti junaseisakkeen vieressä.

Kellarin kautta lasilliselle

Tehdaskierrokselle kannattaa tehdä ennakkovaraus, ja parin tunnin esitelmästä ja kierroksesta ei sesongin ajankohdasta riippuen välttämättä edes veloiteta mitään.

Kiersimme jännittävänhämyisen viinikellarin, näimme tuhansittain ja taas tuhansittain hämähäkinseittisiä kuohuviinipulloja ja lopulta myös suuren modernin tehtaan, jossa tutun näköiset mustat kuohuviinipullot kilisivät valmiina pahvilaatikoihin. Täältä alkaa tuhansien cava-pullojen matka myös kohti suomalaisia juhlia.

Päiväretki Barcelonasta Katalonian kuohuviinialueelle oli opettavainen ja hauska. Alueella on muitakin tunnettuja tehtaita, kuten Codorníu, joten nähtävää ja koettavaa riittää seuraavankin Barcelonan-reissun varalle.

Kuvat: Jaakko Valkiainen