Cava-kuohuviinin alkulähteillä – päiväretkellä Barcelonasta

Barcelonasta on helppoa tehdä jännittävä päiväretki Sant Sadurní d'Anoian kylään, joka sijaitsee Katalonian kuohuviinialueen sydämessä. Täällä valmistuu suomalaisille tuttu itsenäisyyspäivän, uudenvuoden ja valmistujaisjuhlien kuplajuoma. Tervetuloa kuohuvaan cava-maailmaan!

Sant Sadurní­ D'anoia

Kaikki kuohuva ei ole cavaa

Cava on epanjalaista, tarkemmin katalonialaista, kuohuviiniä. Kaikki katalonialainen kuohuviini ei automaattisesti ole cavaa, ja tuotteen alkuperän lisäksi tärkeä kriteeri on juoman valmistusprosessi. Cava valmistetaan sampanjamenetelmällä, eli kuohuviinin toinen käyminen tapahtuu pullossa. Pullokäymisessä saavat alkunsa pienet kuplat, ja poreilevan cava-lasin erottaakin keinotekoisesti hiilihapotetusta kuohujuomasta juuri kuplien ulkonäöstä.

Junalla kuohulandiaan

Barcelona itsessään on mielenkiintoinen kaupunki-, ranta- ja kulttuurikohde, mutta alle viikonkin reissulla kaupungista ehtii ja suorastaan kannattaakin poistua päiväretkelle Sant Sadurní d'Anoiaan, joka on itseoikeutettu katalonialaisen kuohuviinin pyhättö.

Barcelonan Sants-rautatieasemalta pääsee aidolle cava-tehtaalle enemmän kuin helposti, sillä junamatka ottaa vain noin tunnin, maksaa taskurahoja, ja perillä Sant Sadurní d'Anoiassa lähin kuohuviinitehdas, Freixenet, on käytännössä heti junaseisakkeen vieressä.

Kellarin kautta lasilliselle

Tehdaskierrokselle kannattaa tehdä ennakkovaraus, ja parin tunnin esitelmästä ja kierroksesta ei sesongin ajankohdasta riippuen välttämättä edes veloiteta mitään.

Kiersimme jännittävänhämyisen viinikellarin, näimme tuhansittain ja taas tuhansittain hämähäkinseittisiä kuohuviinipulloja ja lopulta myös suuren modernin tehtaan, jossa tutun näköiset mustat kuohuviinipullot kilisivät valmiina pahvilaatikoihin. Täältä alkaa tuhansien cava-pullojen matka myös kohti suomalaisia juhlia.

Päiväretki Barcelonasta Katalonian kuohuviinialueelle oli opettavainen ja hauska. Alueella on muitakin tunnettuja tehtaita, kuten Codorníu, joten nähtävää ja koettavaa riittää seuraavankin Barcelonan-reissun varalle.

Kuvat: Jaakko Valkiainen

Muita samankaltaisia

Oma uima-allas – 7 hotellivinkkiä Kreikkaan

Suomen ilmasto ei oikein suosi oman uima-altaan hankkimista. Onneksi on kuitenkin loma ja kesä ja Kreikka! Sekä nämä ihanat hotellit, joissa voit varata huoneen ikiomalla uima-altaalla. Tutustu erilaisiin swip up -vaihtoehtoihin Kreikan suosikkisaarilla ja tee oma kesäpesäsi altaan reunalle.
Johanna Johanna

Karnevaalit ympäri maailmaa - 7 ainutlaatuista katujuhlaa

Karnevaalit järjestetään kristillisen ja erityisesti katolisen perinteen mukaisesti ennen pääsiäistä edeltävää 40 päivän paastoa. Sana tarkoittaakin kirjaimellisesti "hyvästi liha". Nykyään karnevaalit ovat värikkäitä juhlia, jotka tempaavat vierailijatkin mukaansa. Tutustu seitsemän kaupungin karnevaaleihin!
Johanna Johanna

Blue Star 2.0 – nauti, koe ja osallistu

Huhtikuusta 2020 alkaen nimi ”Blue Star” tulee merkitsemään jotain uutta ja vielä parempaa. Kehitämme 50 suosikkihotelliamme, jotta sinä voisit nauttia lomapäivistä vaikuttaen vähemmän ympäristöön, ilmastoon ja paikallisyhteisöihin.
Noora Noora

Gran Canaria vai Teneriffa – kumpi on paras?

Kesä vuoden ympäri , 2700 aurinkoista tuntia, lämpötila joka harvoin laskee alle 20 –asteen sekä silmänkantamattomiin jatkuvat rannat. Ei ole vaikeaa ymmärtää, miksi saaret houkuttelevat monia matkailijoita. Haastavampaa saattaa kuitenkin olla valita, minne seuraava matka suuntautuu. Kumpi saari on paras? Gran Canaria vai Teneriffa? Tässä saat vinkkejä valintaan, kumpi saari sopisi juuri sinulle.
Johanna Johanna