Poks! 3 kuplivaa matkavinkkiä kuohuviinien lähteille

27.4.2018
SallaS
Kuohuviini sopii hyvin juhlistamaan elämän arvokkaita hetkiä – kuten loman alkua. Todellinen kuplivien ystävä voi suunnitella jopa koko lomansa kuohuviinien viitoittamille poluille. Tässä matkavinkit espanjalaisen cavan, italialaisen proseccon ja ranskalaisen aidon samppanjan lähteille. Nappaa kevään ja kesän juhliin myös trendikkään Hugo-drinkin ohje!

Samppanja – kuohuvien kuningas

Samppanja on kuohuviini, jota tuotetaan Champagnen maakunnassa koillisessa Ranskassa, eikä muualla valmistettuja kuplajuomia saa kutsua sillä nimellä. Samppanjaa tehdään valkoisista Chardonnay- sekä punaisista Pinot Noir- ja Pinot Meunier -viinirypäleistä. Samppanjametodi eli méthode traditionelle tarkoittaa pullokäymismenetelmää, joka perustuu viinin toiseen käymisen pullossa. Pullossa olevaan viiniin lisätään sokeria ja hiivaa, pullot suljetaan kruununkorkeilla ja suljetuissa tiloissa viini alkaa käydä uudestaan. Näin syntyvät samppanjalle tunnusomaiset kauniit, pirskahtelevat ja juoman aromeja nostattavat kuplat.

Samppanja on suosittua erityisesti juhlajuomana ja siihen liitetään mielikuvissa myös ripaus luksusta.

Matkavinkki:

Champagnen alue kuvankauniissa Ranskassa on viininystävien pyhiinvaelluskohde. Kuplivien makunautintojen lisäksi seudulta löytyy hurmaavia kaupunkeja ja postikorttimaisen kaunista maaseutua viinitiloineen ja perinteisine puutaloineen. Matkaa Pariisista Champagneen on vain 150 kilometriä, joka taittuu nopeasti joko vuokra-autolla tai TGV-pikajunalla.

Cava – edullista ja hyvää

Cava on samppanjamenetelmällä valmistettu espanjalainen kuohuviini, jota tuotetaan Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Sitä myytiin nimellä samppanja kunnes EU-säännökset kielsivät käyttämästä tätä nimitystä muista kuin Ranskan Champagnessa valmistetuista kuohuviineistä. Nimitys Cava tarkoittaa viinikellaria katalaanin kielessä.

Cavan tavanomaisimmat rypäleet ovat Macabeo, Parellada ja Xarel·lo. Cavan tuotannon painopiste on Penedèsin alueella Barcelonan provinssissa. Kaksi suurinta valmistajaa ovat Codorníu ja Freixenet, joiden päätuotantolaitokset sijaitsevat Sant Sadurní d'Anoian pikkukaupungissa, jota kutsutaan myös Cavan pääkaupungiksi.

Matkavinkki:

Cava-tuotannon pääkaupunki Sant Sadurni d'Anoia sijaitsee runsaan 40 kilometrin päässä lomakohteestamme Sitgesistä. Suurin osa Penedésin alueella sijaitsevista viinitiloista pitää oviaan auki vierailijoille ja järjestää tutustumiskierroksia ja maisteluita. Penedésin laaksosta löytyy viinitilojen lisäksi upeita luonnonpuistoja, kukkuloita sekä viehättäviä pieniä kyliä ja kaupunkeja.

Prosecco – arkeen ja juhlaan

Prosecco on italialainen Glera-rypäleestä valmistettu kuohuviini. Sitä tuotetaan laajalla alueella Koillis-Italian Venetossa sekä Friuli-Venezia Giulian alueella. Suurin tuotantoprosessin ero samppanjaan on, että proseccon käyminen tapahtuu pullomenetelmän sijaan tankissa. Hyvä prosecco on maultaan kukkaisen aromaattinen.

Prosecco-kuohuviinistä on tullut viime vuosina todellinen trendijuoma Suomessa. Mutta siinä missä suomalainen ostaa kuplajuomaa yleensä vain juhlahetkiin, kotiseudullaan Koillis-Italiassa prosecco kuuluu jokapäiväiseen elämään. Proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja juodaan Veneton seudulla aamusta iltaan. Usein se nautitaan suolaisen pikkupurtavan kanssa ja se on mainio kumppani myös kalalle.

Matkavinkki:

Koillis-Italiaan matkaavien kuohuviinien ystävien kannattaa kokea Italian kuuluisin viinitie. Esimerkiksi Venetsiasta pääsee reilussa tunnissa proseccon lähteille. Veneton alueella kulkevalla noin 60 km pitkällä Prosecco-tiellä on yli sata tilaa, joilla järjestetään erilaisia opastuskierroksia ja maistelutuokioita.

HUGO

3 cl seljankukkamehua
10 mintun lehteä
12 cl proseccoa
soodavettä
jäitä koristeeksi
mintun tupsu

Lisää kaikki raaka-aineet viinilasiin ja täytä lasi jäillä. Sekoita. Koristele lopuksi mintun lehdillä. Hugosta syntyy myös herkullinen booli.

Muita samankaltaisia

Kyproksen All Inclusive -hotellit

Oliiveja, halloumia, hummusta, tsatsikia, jogurtteja, leipää, hiiligrillattua lihaa…. Kyproksen keittiö on saanut vaikutteita Välimeren ja Lähi-idän maista. Kuvittele, miten helppoa olisi nauttia kaikkia näitä herkkuja, ilman huolta mitä se maksaa. Seuraavaksi esittelemme sinulle viisi hotellia, joissa tämä unelma voi toteutua! Näihin Kyproksen hotelleihin sisältyy aina All Inclusive.
Noora Noora 10.5.2019

6 Instagram-ystävällistä hotellia kesälomalle

Liikaa ihmisiä kuvassa, varjoisat uima-altaat, puut peittävät merinäköalan... Ei näin. Nyt listaamme perhehotellit, joista saat täydelliset instakuvat. Jatka lukemista ja nappaa kesän hienoimmat kuvat.
SallaS SallaS 8.5.2019

5 Instagram-ystävällistä paikkaa Kreetalla

Monet matkailututkimukset osoittavat, että Instagramista on tullut yhä tärkeämpi matkailijoiden inpiraation lähde. Haluamme matkustaa tiettyyn paikkaan ottaaksemme sen saman kuvan, jonka näimme some-virrassamme ja jakaa kuvan taas eteenpäin ystävillemme. Monet matkustavat nimenomaan ottaaksen selfien Eifel-tornin edessä, palmussa turkoosin meren äärellä, surffilaudalla kauniissa auringonlaskussa. Tässä 5 Instagram-kuvaa, jotka sinun pitää ottaa Kreetalla.
SallaS SallaS 7.5.2019

Etsinnässä romanttinen hotelli? Katso 6 vinkkiä lemmenlomalle

Suunnitteletko kumppanisi kanssa romanttista viikonloppumatkaa Eurooppaan? Hotellivalinnalla on lemmenlomalla suuri merkitys ja siihen kannattaa panostaa. Tässä kuusi romanttista hotellia, jotka tarjoavat tyylikkään ja tunnelmallisen kuhertelupaikan rakastavaisille.
SallaS SallaS 2.5.2019