Poks! 3 kuplivaa matkavinkkiä kuohuviinien lähteille

27.4.2018
SallaS
Kuohuviini sopii hyvin juhlistamaan elämän arvokkaita hetkiä – kuten loman alkua. Todellinen kuplivien ystävä voi suunnitella jopa koko lomansa kuohuviinien viitoittamille poluille. Tässä matkavinkit espanjalaisen cavan, italialaisen proseccon ja ranskalaisen aidon samppanjan lähteille. Nappaa kevään ja kesän juhliin myös trendikkään Hugo-drinkin ohje!

Samppanja – kuohuvien kuningas

Samppanja on kuohuviini, jota tuotetaan Champagnen maakunnassa koillisessa Ranskassa, eikä muualla valmistettuja kuplajuomia saa kutsua sillä nimellä. Samppanjaa tehdään valkoisista Chardonnay- sekä punaisista Pinot Noir- ja Pinot Meunier -viinirypäleistä. Samppanjametodi eli méthode traditionelle tarkoittaa pullokäymismenetelmää, joka perustuu viinin toiseen käymisen pullossa. Pullossa olevaan viiniin lisätään sokeria ja hiivaa, pullot suljetaan kruununkorkeilla ja suljetuissa tiloissa viini alkaa käydä uudestaan. Näin syntyvät samppanjalle tunnusomaiset kauniit, pirskahtelevat ja juoman aromeja nostattavat kuplat.

Samppanja on suosittua erityisesti juhlajuomana ja siihen liitetään mielikuvissa myös ripaus luksusta.

Matkavinkki:

Champagnen alue kuvankauniissa Ranskassa on viininystävien pyhiinvaelluskohde. Kuplivien makunautintojen lisäksi seudulta löytyy hurmaavia kaupunkeja ja postikorttimaisen kaunista maaseutua viinitiloineen ja perinteisine puutaloineen. Matkaa Pariisista Champagneen on vain 150 kilometriä, joka taittuu nopeasti joko vuokra-autolla tai TGV-pikajunalla.

Cava – edullista ja hyvää

Cava on samppanjamenetelmällä valmistettu espanjalainen kuohuviini, jota tuotetaan Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Sitä myytiin nimellä samppanja kunnes EU-säännökset kielsivät käyttämästä tätä nimitystä muista kuin Ranskan Champagnessa valmistetuista kuohuviineistä. Nimitys Cava tarkoittaa viinikellaria katalaanin kielessä.

Cavan tavanomaisimmat rypäleet ovat Macabeo, Parellada ja Xarel·lo. Cavan tuotannon painopiste on Penedèsin alueella Barcelonan provinssissa. Kaksi suurinta valmistajaa ovat Codorníu ja Freixenet, joiden päätuotantolaitokset sijaitsevat Sant Sadurní d'Anoian pikkukaupungissa, jota kutsutaan myös Cavan pääkaupungiksi.

Matkavinkki:

Cava-tuotannon pääkaupunki Sant Sadurni d'Anoia sijaitsee runsaan 40 kilometrin päässä lomakohteestamme Sitgesistä. Suurin osa Penedésin alueella sijaitsevista viinitiloista pitää oviaan auki vierailijoille ja järjestää tutustumiskierroksia ja maisteluita. Penedésin laaksosta löytyy viinitilojen lisäksi upeita luonnonpuistoja, kukkuloita sekä viehättäviä pieniä kyliä ja kaupunkeja.

Prosecco – arkeen ja juhlaan

Prosecco on italialainen Glera-rypäleestä valmistettu kuohuviini. Sitä tuotetaan laajalla alueella Koillis-Italian Venetossa sekä Friuli-Venezia Giulian alueella. Suurin tuotantoprosessin ero samppanjaan on, että proseccon käyminen tapahtuu pullomenetelmän sijaan tankissa. Hyvä prosecco on maultaan kukkaisen aromaattinen.

Prosecco-kuohuviinistä on tullut viime vuosina todellinen trendijuoma Suomessa. Mutta siinä missä suomalainen ostaa kuplajuomaa yleensä vain juhlahetkiin, kotiseudullaan Koillis-Italiassa prosecco kuuluu jokapäiväiseen elämään. Proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja juodaan Veneton seudulla aamusta iltaan. Usein se nautitaan suolaisen pikkupurtavan kanssa ja se on mainio kumppani myös kalalle.

Matkavinkki:

Koillis-Italiaan matkaavien kuohuviinien ystävien kannattaa kokea Italian kuuluisin viinitie. Esimerkiksi Venetsiasta pääsee reilussa tunnissa proseccon lähteille. Veneton alueella kulkevalla noin 60 km pitkällä Prosecco-tiellä on yli sata tilaa, joilla järjestetään erilaisia opastuskierroksia ja maistelutuokioita.

HUGO

3 cl seljankukkamehua
10 mintun lehteä
12 cl proseccoa
soodavettä
jäitä koristeeksi
mintun tupsu

Lisää kaikki raaka-aineet viinilasiin ja täytä lasi jäillä. Sekoita. Koristele lopuksi mintun lehdillä. Hugosta syntyy myös herkullinen booli.

Muita samankaltaisia

Mikä on boutique-hotelli? Katso 5 tyylikästä hotellivinkkiä

Boutique-hotelleja kuvataan usein seuraavasti: Pieni, tyylikkäästi sisustettu hotelli, jossa on persoonallinen tunnelma ja uniikki ilmapiiri. Näiden hotellien tavoitteena on tarjota asiakkailleen ainutlaatuinen elämys, jossa design, palvelu ja ruoka ovat aivan erityisessä roolissa. Seuraavat viisi boutique-hotellia ovat jo itsessään hyvä syy lähteä matkalle.
SallaS SallaS 17.4.2019

Joustava puolihoito – vapaampaa lomanautiskelua

Riittääkö pelkkä aamiaisbuffet, vai pitäisikö varata ihan All Inclusive? Toisaalta, lomakohteessa on useampikin kiva ravintola, joita haluan testata. Mutta toisaalta taas, olisihan se helpompaa, jos olisi jotain muutakin kuin aamiainen valmiiksi varattuna.... Kuulostaako tutulta pohdinnalta?
SallaS SallaS 3.4.2019

6 upeaa infinity-allasta Välimerellä

Se tunne, kun astut uima-altaalle, joka näyttää jatkuvan äärettömiin, sulautuvan mereen ja kauas horisonttiin... Infinity-allas on suunniteltu niin, että ainakin yksi sen sivuista näyttäisi olevan reunaton. Tästä syntyy kaunis visuaalinen vaikutelma rajattomasta vedestä. Esittelemme nyt 6 henkeäsalpaavan upeaa infinity-allasta Välimeren alueen hotelleissamme.
SallaS SallaS 20.3.2019

Euroopan edulliset kaupungit – katso missä saat vastinetta rahoillesi

Etsitkö seuraavalta kaupunkilomaltasi elämyksiä edulliseen hintaan? Vertaile eri lomakohteiden paikallista hintatasoa. Arvioi esimerkiksi, mitä lomaviikon ravintolaruokailut tulevat maksamaan. Kuulostaako 2 euron oluttuoppi tai alle 10 euron laatuillallinen houkuttelevalta? Seuraavissa TUIn Euroopan kaupunkilomakohteissa saat erinomaista vastinetta rahoillesi.
SallaS SallaS 19.3.2019