19.10.2017

Halloween Special - Hyytävimmät kaupunkitarinat

Halloween on kauhun ja kummitustarinoiden aikaa. Moniin kaupunkeihin liittyy karmaisevaa historiaa ja uskomuksia. Vai mitä sanotte näistä seitsemään eri kaupunkiin sijoittuvista tarinoista?

Halloween on pyhäinpäivän aattona vietettävä juhlapäivä, jota juhlitaan erityisesti englanninkielisissä maissa. Halloweenin viettoon liittyy yliluonnollisuus - kummitukset, aaveet, noidat, vampyyrit ja muut maallisen käsityksen yläpuolella olevat hahmot. Keräsimme kattauksen aiheeseen liittyviä tarinoita eri kaupungeista.

Dublinin kissakummitus

Jos olisit elänyt äveriästä elämää 1700-luvun Dublinissa, olisit todennäköisesti kuulunut Hell Fire Club -nimiseen klubiin. Klubissa järjestettiin monenlaista illanviettoa ja pokeri-iltaa, ja mikä oli poikkeuksellista, peli-iltoihin oli varattu oma tuoli itse paholaiselle. Nyt klubista on jäljellä enää klubitalon on rauniot Montpelier Hillissä, noin puolen tunnin matkan päässä Dublinista. Yöaikaan talon raunioilla kummittelee musta kissa, joka on yhtä iso kuin dalmatiankoira, mutta sillä on ihmisen kasvot. Haluaisitko kohdata sen yön pimeinä tunteina?

Pariisin katakombit

Pariisin katakombit eli maanalaisten käytävien ja huoneiden verkosto on ollut monessa käytössä, hautausmaasta Ranskan vastarintaliikkeen kokouspaikkaan. Nykyään Pariisin katakombit ovat paitsi täynnä mysteerejä, myös suosittu nähtävyys. Katakombifriikkien mukaan jokainen maanalaisilla käytävillä kulkeva saa suojelijan Philibert Aspairtin muodossa. Hän katosi ja menehtyi katakombeissa Ranskan vallankumouksen aikana. Tarinan mukaan Philibertin huuto kantautuu katakombien läpi joka vuosi 3. marraskuuta, jotta kukaan muu ei kokisi samaa kohtaloa kuin hän itse.

Pariisin katakombit
Pariisin katakombien oviaukossa lukee "Seis! Tästä alkaa kuoleman valtakunta!"

Lontoon Jackit ja hautausmaan vampyyri

Lontoon kyseenalaisten julkkisten kärkisijoja pitävät kaksi Jackia. Viiltäjä-Jack on heistä varmasti tunnetumpi, mutta tiukasti kintereillä tulee Jousijalka-Jack. Jousijalka-Jack ahdisteli viktoriaanisilla kaduilla kun pimeyden aikana. Hän hyppi jousitetuilla kengillä katolta toiselle ja suihkutti sinistä tulta ja kipinöitä. Ulkomuodoltaan Jousijalka-Jackin sanottiin muistuttavan pirua. Jos kävelet öiseen aikaan Lontoossa, vilkaisepa olkapääsi yli, näkyykö häntä edelleen.

Tuoreempi tarina kertoo Highgate Cemeteryn vampyyrista. Koiranomistajat ja muut yölliset liikkujat 70-luvulla kertoivat tummasta punasilmäisestä hahmosta, joka kummitteli hautausmaalla. Media kiinnostui ja ihmiset alkoivat ryhmissä etsiä vampyyria, mutta kukaan ei saanut sitä kiinni. Eri asia sitten on, onko vampyyri siellä vieläkin...

Berliini ja Spreepark

Mitä on kummituskartanot verrattuna hylättyyn huvipuistoon? Äskettäin, varsinkin uuden Se -elokuvan myötä, pellekauhu on palannut. Berliinin Spreeparkissa tuntuu siltä kuin murhaava klovni väijyisi ruosteisen karusellin takana. Huvipuiston huippuvuodet olivat 70- ja 80-luvuilla, mutta se on nyt hylätty. Joutsenveneet, muovidinosaurukset ja maailmanpyörä ovat paikoillaan ja odottavat kohtaloaan. Spreeparkissa käyneet kertovat kuulleensa lapsen naurua tyhjissä rakennuksissa. Kun vanha maailmanpyörä alkaa kitistä tuulessa, jos se saa ihon kananlihalle.

Manhesterin mustat koirat ja valkoinen nainen

Mitä yhteistä on Sherlock Holmesin Baskervillen koiralla ja Harry Potter -kirjoilla? Molemmat ovat saaneet inspiraatiota mustista koirista, joista kerrotaan tarinoita brittimaissa. Mustaa koiraa, jonka sanotaan kummittelevan Manchesterin katedraalissa, kutsutaan nimellä Old Shuck. Jos kuulet koiran haukkuvan katedraalin ulkopuolella, sulje silmät nopeasti - Old Shuckin näkeminen kun tuo huonoa onnea.

Ehkä vähemmän pelottava hahmo Manchesterissa on kaupungin valkoinen nainen, joka asuu Tudoreiden ajan kartanossa Ordsall Hallissa. Hänen olisi pitänyt olla kamarimainen kuningatar Elizabeth I:lle ja kun hänen sydämensä särkyi, hän kävelee edelleen huoneesta toiseen. Jos olet utelias, voit yrittää etsiä häntä Ordsall Hallin web-kameroiden kautta, jotka ovat päällä öisin.

manchester-ordsall-hall-kummitukset-tui
Ordsall Hallin kummituskamerasta voi tehdä liveseurantaa kummitustilanteesta.

Venetsian synkkä historia

Romanttisella Venetsialla on pimeä historia, joka sijaitsee pinnan alla. Poveglian saari sijaitsee hieman kauempana Venetsian kauniista kanavista ja oli alunperin yksi kaupungin satamista. Parin sadan vuoden ajan kaikki oli hyvin, kunnes ruttoa tartuttanut laiva saapui Povegliaan. Saari määrättiin välittömästi karanteeniin, ja kaikki jotka edes aivastivat toimitettiin Povegliaan, jossa heidät jätettiin oman onnensa nojaan. Sanotaan, että saarelta voi yhä kuulla avunpyyntöjen valituksen. Sitä on vaikeaa todentaa, koska venetsialaisveneiden omistajat kieltäytyvät menemään liian lähelle saarta, vaikka maksaisi mitä.

New Yorkin kuuluisa kummitus ja aavejuna

Jos olet tunnettu, riittää, että pysyt pari kuukautta samassa paikassa, jotta voit kummitella siellä. Tämä pätee ainakin New Yorkin 85 West Third Streetillä, jossa Edgar Allan Poe asui kahdeksan kuukauden ajan. SAmassa osoitteessa asuvat opiskelijat ainakin väittävät, että he näkevät kirjailijan kääntyvän talon portaikossa. Heidän mukaansa portaikossa on eniten kummituksia koko New Yorkissa. Epäselväksi jää, mitkä muut portaikot ovat listalla.
New Yorkin Grand Central -juna-asemalla joinakin öinä voi kuulla junan vihellyksen täsmälleen keskiyöllä, vaikka yksikään juna ei ole lähdössä (puhumattakaan siitä, että nykyaikaisissa junissa ei ole pilliä). Positiivista tässä on, että kummitusjuna pysyy ainakin aikataulussa.

new-york-grand-central-station-tu
Ensimmäinen maininta Grand Centralin kummitusjunasta on vuodelta 1903.

Milloin on Halloween?

Halloween on Suomessa yleensä pyhäinpäivää edeltävänä perjantaina, joten sen ajankohta vaihtelee. Esimerkiksi vuonna 2017 pyhäinpäivä on 4.11., joten suosituin aika halloweenille on 3.11. Englanninkielisissä maissa Halloween on aina lokakuun viimeinen päivä eli 31.10.

Muita samankaltaisia

Kap Verde lasten kanssa

Kap Verde tunnetaan loputtomista rannoistaan ja laadukkaista hotelleistaan, mutta millaista on lähteä Kap Verdelle lasten kanssa? Tutustu vinkkeihimme, miten viettää unohtumaton loma lasten kanssa Kap Verdellä!
Noora Noora 11.7.2019

Ateenan nähtävyydet – 10 vinkkiä

Ateena on yksi kuumimmista viikonloppukaupungeista juuri nyt. Tässä kaupungissa on kaikkea mitä tarvitset ja hieman enemmän. Lue vinkkimme Ateenaan ja löydä parhaat nähtävyydet!
Noora Noora 3.7.2019

Kap Verde – koe useampi saari yhden loman aikana

Vaeltele trooppisen vehreällä Santo Antãolla, maistele viiniä vulkaanisaari-Fogolla tai hyppää kapverdeläisen elämänrytmin vietäväksi trendikkäässä Mindelon kaupungissa São Vincentellä. Olitpa lomalla sitten Salin tai Boavistan saarella, kannattaa naapurisaarille tehdä pieniä tutkimusretkiä ja lähteä tutustumaan syvemmälle Kap Verden olemukseen. Tutustu parhaisiin saarivinkkeihimme Kap Verdellä!
Noora Noora 11.6.2019

Mitä mukaan matkalle? Pakkauslista rantalomalle

Millainen pakkaaja olet? Järjestelmällinen, joka jo hyvissä ajoin ennen matkaa pyykkää ja silittää vaatteet ja täydentää pienen matka-apteekin? Vai avaatko matkalaukun lähtöä edeltävänä päivänä ja kahmit sinne päällimmäiset vaatteet kaapista? Kokosimme näppäriä vinkkejä, joiden avulla voit pakata nopeasti ja fiksusti – ja näin rantalomasi saa hyvän lähdön.
SallaS SallaS 15.2.2019