15.2.2018

Hamam hellii kiireen pois

Tokihan meitä suomalaisia kiinnostaa käydä katsomassa ja kokeilemassa miten turkkilaiset saunovat! Mutta miten turkkilaisessa saunassa, eli hamamissa, käyttäydytään ja miten hamam eroaa suomalaisesta saunasta?

– Kiuasta ei turkkilaisessa saunassa ole lainkaan. Lämpö ja vesihöyry muodostuvat seinien takana ja lattian alla kiertävästä kuumasta vedestä, kertoo Leena Altun, joka on toiminut vuosia oppaana mm. TUIn Turkin lomakohteissa.

Tyypillisessä turkkilaisessa saunassa on kolme huonetta: kuuma, lämmin ja viileä. Kuuma huone on yleensä kooltaan suuri, ja siinä on kupolikatto, jonka pienistä ikkunoista valo siivilöityy luoden vesihöyryn kanssa hämyisen tunnelman.

mies ja nainen kylpemässä hamam kylpylässä

Kylpijät istuvat huoneen laidoille, jossa he valelevat itseään kauniista hanoista tulevalla kehonlämpöisellä vedellä.

Sitten tulevat pesijät ja kutsuvat kylpijöitä keskellä huonetta olevalle suurelle marmoritasolle, ”napakivelle”. Käsittelyyn mahtuu samaan aikaan useampikin kylpijä. Pesijä kuorii ihon karkealla kintaalla riuskaotteisesti hieroen.

– Vaikka me suomalaiset kuvittelemme olevamme saunanpuhtoisia, on uskomatonta nähdä millainen kerros likaa ja kuollutta ihoa omasta kehosta rullautuu irti.

kylvettäjä pesee asiakasta hamam kylpylässä

Kun liat on huuhdeltu pois, pesijä ottaa ison kangassäkin ja kastaa sen saippuaveteen. Sitten hän puhaltaa säkkiin, josta pulppuaa kylpijän päälle kasa saippuavaahtoa.

– On aivan taivaallista maata pehmoisen vaahtopilven alla.

Pesun jälkeen mennään suihkuun. Iho tuntuu natisevan puhtaalta. Sen jälkeen siirrytään vilvoittelemaan aulatilaan, jossa tarjolla on yleensä teetä, virvoitusjuomia, hedelmiä ja kiireetöntä seurustelua. Lisäksi voi halutessaan hemmotella itseään vielä öljyhieronnalla.

– Olo on kuin uudestisyntyneellä. Toivon, että jokainen Turkissa ja Egyptissä lomaileva ottaisi hamamkäynnin ohjelmaansa, mieluiten heti loman aluksi. Hamamissa saa pestyä lian ja kiireen pois iholtaan – ja aurinkokin tarttuu sitten paremmin, sanoo Leena Altun.

Hamam-fakta

• Lomakohteissa olevissa hamameissa miehet ja naiset kylpevät yleensä samoissa tiloissa.
• Hamameissa pukeudutaan uima-asuun.
• Pukuhuoneesta jokainen kylpijä saa tohvelit ja ohuen, kudotun hamampyyhkeen.
• Hamamkäyntiin tulee varata aikaa 2-3 tuntia.
• Hyviä hamameita löytyy Turkista ja Egyptistä niin kaupungilta kuin hotelleistakin.

Hotellivinkki

Blue Star Barut B Suites on pariskuntien ja perheiden suosikkihotelli lähellä hiekkarantaa Sidessä. Hotellilla on oma Beach Club, useita uima-altaita, aktiviteetteja, hyvät kuntoilumahdollisuudet sekä ylellinen spa-osasto, jossa voi nauttia hieronnasta ja käydä hamamissa.

hamam kylpylä

Muita samankaltaisia

Gran Canaria vai Teneriffa – kumpi on paras?

Kesä vuoden ympäri , 2700 aurinkoista tuntia, lämpötila joka harvoin laskee alle 20 –asteen sekä silmänkantamattomiin jatkuvat rannat. Ei ole vaikeaa ymmärtää, miksi saaret houkuttelevat monia matkailijoita. Haastavampaa saattaa kuitenkin olla valita, minne seuraava matka suuntautuu. Kumpi saari on paras? Gran Canaria vai Teneriffa? Tässä saat vinkkejä valintaan, kumpi saari sopisi juuri sinulle.
Johanna Johanna 24.10.2019

Mauritius vai Malediivit?

Kun mainitaan Malediivit tai Mauritius, tulee monelle heti mieleen palmujen varjostamat rannat sekä taivaansininen vesi. Tämä myös pitää paikkaansa molempien kohteiden osalta. Mikä siis erottaa näitä kahta eksoottista saarivaltiota ja kumpaan niistä sinun kannattaisi matkustaa?
Johanna Johanna 17.10.2019

Ateenan nähtävyydet – 10 vinkkiä

Ateena on yksi kuumimmista viikonloppukaupungeista juuri nyt. Tässä kaupungissa on kaikkea mitä tarvitset ja hieman enemmän. Lue vinkkimme Ateenaan ja löydä parhaat nähtävyydet!
Noora Noora 3.7.2019

Kap Verde – koe useampi saari yhden loman aikana

Vaeltele trooppisen vehreällä Santo Antãolla, maistele viiniä vulkaanisaari-Fogolla tai hyppää kapverdeläisen elämänrytmin vietäväksi trendikkäässä Mindelon kaupungissa São Vincentellä. Olitpa lomalla sitten Salin tai Boavistan saarella, kannattaa naapurisaarille tehdä pieniä tutkimusretkiä ja lähteä tutustumaan syvemmälle Kap Verden olemukseen. Tutustu parhaisiin saarivinkkeihimme Kap Verdellä!
Noora Noora 11.6.2019