Hamam hellii kiireen pois

15.2.2018
SallaS
Tokihan meitä suomalaisia kiinnostaa käydä katsomassa ja kokeilemassa miten turkkilaiset saunovat! Mutta miten turkkilaisessa saunassa, eli hamamissa, käyttäydytään ja miten hamam eroaa suomalaisesta saunasta?

– Kiuasta ei turkkilaisessa saunassa ole lainkaan. Lämpö ja vesihöyry muodostuvat seinien takana ja lattian alla kiertävästä kuumasta vedestä, kertoo Leena Altun, joka on toiminut vuosia oppaana mm. TUIn Turkin lomakohteissa.

Tyypillisessä turkkilaisessa saunassa on kolme huonetta: kuuma, lämmin ja viileä. Kuuma huone on yleensä kooltaan suuri, ja siinä on kupolikatto, jonka pienistä ikkunoista valo siivilöityy luoden vesihöyryn kanssa hämyisen tunnelman.

mies ja nainen kylpemässä hamam kylpylässä

Kylpijät istuvat huoneen laidoille, jossa he valelevat itseään kauniista hanoista tulevalla kehonlämpöisellä vedellä.

Sitten tulevat pesijät ja kutsuvat kylpijöitä keskellä huonetta olevalle suurelle marmoritasolle, ”napakivelle”. Käsittelyyn mahtuu samaan aikaan useampikin kylpijä. Pesijä kuorii ihon karkealla kintaalla riuskaotteisesti hieroen.

– Vaikka me suomalaiset kuvittelemme olevamme saunanpuhtoisia, on uskomatonta nähdä millainen kerros likaa ja kuollutta ihoa omasta kehosta rullautuu irti.

kylvettäjä pesee asiakasta hamam kylpylässä

Kun liat on huuhdeltu pois, pesijä ottaa ison kangassäkin ja kastaa sen saippuaveteen. Sitten hän puhaltaa säkkiin, josta pulppuaa kylpijän päälle kasa saippuavaahtoa.

– On aivan taivaallista maata pehmoisen vaahtopilven alla.

Pesun jälkeen mennään suihkuun. Iho tuntuu natisevan puhtaalta. Sen jälkeen siirrytään vilvoittelemaan aulatilaan, jossa tarjolla on yleensä teetä, virvoitusjuomia, hedelmiä ja kiireetöntä seurustelua. Lisäksi voi halutessaan hemmotella itseään vielä öljyhieronnalla.

– Olo on kuin uudestisyntyneellä. Toivon, että jokainen Turkissa ja Egyptissä lomaileva ottaisi hamamkäynnin ohjelmaansa, mieluiten heti loman aluksi. Hamamissa saa pestyä lian ja kiireen pois iholtaan – ja aurinkokin tarttuu sitten paremmin, sanoo Leena Altun.

Hamam-fakta

• Lomakohteissa olevissa hamameissa miehet ja naiset kylpevät yleensä samoissa tiloissa.
• Hamameissa pukeudutaan uima-asuun.
• Pukuhuoneesta jokainen kylpijä saa tohvelit ja ohuen, kudotun hamampyyhkeen.
• Hamamkäyntiin tulee varata aikaa 2-3 tuntia.
• Hyviä hamameita löytyy Turkista ja Egyptistä niin kaupungilta kuin hotelleistakin.

Hotellivinkki

Blue Star Barut B Suites on pariskuntien ja perheiden suosikkihotelli lähellä hiekkarantaa Sidessä. Hotellilla on oma Beach Club, useita uima-altaita, aktiviteetteja, hyvät kuntoilumahdollisuudet sekä ylellinen spa-osasto, jossa voi nauttia hieronnasta ja käydä hamamissa.

hamam kylpylä

Muita samankaltaisia

Pakkauslista vaellukselle

Pakkauslista vaellukselle vaihtelee sen mukaan oletko menossa vaeltamaan Alpeille, kotimaan metsiin tai vaikkapa Cinque Terren rannikolle. Myös matkaseura ja matka-aika vaikuttavat tietysti: oletko lähdössä lasten kanssa vai ilman, päivän, kahden vai koko viikon vaellukselle? Tässä muutamia pakkausvinkkejä sujuvalle vaellusmatkalle.
SallaS SallaS 29.5.2019

Kreetan nähtävyydet – 10 vinkkiä

Kreikan suurimmalla saarella, Kreetalla, on paljon nähtävää unelmarannoista viinitarhoihin. Jaammekin nyt kanssasi vinkit Kreetan parhaista nähtävyyksistä. Listalta löytyy ihania kyliä, kaupunkeja ja rantoja. Tutustu vinkkeihin ja täydennä lomasuunnitelmiasi näillä nähtävyyksillä.
Noora Noora 10.5.2019

Road trip Gran Canarialla – vuokraa auto ja tutustu saareen

Henkeäsalpaavat serpentiinitiet ja mahtavat näkymät – check. Pittoreskit kylät ja aito paikallinen kulttuuri – check. Charmantit markkinat – check. Kyllä, näet jo itsesi täällä! Gran Canaria on kuin tehty autoretkiin ja täällä et voi ajaa harhaan – minne tahansa menetkin, löydät jotain hienoa. Tässä kuitenkin muutama vinkki parhaista teistä, pysähdyspaikoista ja nähtävyyksistä.
SallaS SallaS 3.10.2018

Symphony of the Seas - Maailman suurin risteilyalus

Maailman suurin risteilyalus Symphony of the Seas teki neitsytmatkansa maaliskuussa 2018. Aluksella on muun muassa puisto, useita kaupunginosia, 20 ravintolaa ja paljon muuta. Tutustu Symphony of the Seasiin!
Johanna Johanna 4.6.2018