Kahvia ja teetä Välimeren maissa

Hitaasti nautiskellen vai parilla siemauksella kurkusta alas? Paksua ja makeaa vai maidolla jatkettua? Välimeren maiden kahvikulttuureissa on eroja. Yhteistä niille on kahvipapujen voimakas, tumma paahto. Teekulttuuri puolestaan kukoistaa Turkissa ja Pohjois-Afrikassa.

Turkkilainen sananlasku kuvaa osuvasti paikallista kahvia: Sen tulisi olla mustaa kuin helvetti, väkevää kuin kuolema ja makeaa kuin rakkaus. Kahvi todella on vahvaa ja paksua sekä usein jo valmistusvaiheessa sokeroitua.

Turkissa kahvia ei kuitenkaan kumota kuppikaupalla kuten Suomessa. Sitä siemaillaan pieni kupillinen päivän aluksi, ehkä toinen aamupäivällä ja kolmas pitkän aterian päätteeksi. Kahvi on teetä arvostetumpi ja kalliimpi juoma, jota kaikilla ei ole edes varaa nauttia joka päivä.

Kahvijauheen pitää olla puuterimaisen hienoksi jauhettua. Se keitetään veden ja sokerin kanssa kuparipannussa, jossa on pitkä kädensija. Ripaus kardemummaa sopii juoman mausteeksi.

Nykyäänkin Turkin maaseudulla morsianehdokkaan kahvinvalmistustaitoja tarkkailevat sekä tuleva sulhanen että anoppi.

Kahvi Turkista Eurooppaan

Turkkilaiset ihastuivat kahvijuomaan 1500-luvulla Egyptissä ja levittivät kahvikulttuuria ympäri Lähi-itää uusia maita vallatessaan. Eurooppalaisetkin tutustuivat kahviin ensimmäistä kertaa Turkin kahvihuoneissa.

Matkalaiset kuvailivat, kuinka mustaa juomaa nautittiin pitkinä kulauksina eräänlaisena herkkuna tai siemailtiin hitaasti ystävien kanssa jutustellessa.

Kahvi tarjoillaan Turkissa tulikuumana, ja makeusasteen voi itse valita: sokerihiirelle sopii makea şekerli, vähemmän makeaa on orta şekerli ja sokeriton kahvi on sade. Maito ei kuulu turkkilaiseen kahviin.

Kreikassa kyytipojaksi halvaa

Naapurimaassa Kreikassa kylien kafenioissa tavlia tai korttia pelaavat miehet kahvikupin äärellä ovat tyypillinen näky. Kreikka on imenyt kahvivaikutteita sekä idästä että lännestä.

Kreikkalainen kahvi voi olla espressoa, jonka seurana nautitaan lasillinen jäävettä, tai turkkilaistyyliin tummaa ja siirappimaista.

Makeusasteet ovat kreikaksi glykos, eli makea, metrios, eli puolimakea tai sketos, eli makeuttamaton. Jos makeanhimo ei taltu kahvilla, sen kanssa voi nauttia vaikka palan jauhetuista seesaminsiemenistä valmistettua halvaa.

Helteellä viilennystä kaipaava tilaa kylmän trendijuoman, frappén, joka on vaahdotettu sekoitus kahvia, jäätä, maitoa ja sokeria. Se nautitaan korkeasta lasista pillillä.

Espresso – italialaisittain nopeasti

Italiassa nopeus on valttia. Kiireinen elämänrytmi sai jo yli sata vuotta sitten keksijät kehittelemään höyrykäyttöisiä kahvilaitteita, joilla juoma saataisiin odottaville asiakkaille entistä nopeammin.

Nykyisissä espressolaitteissa paine työntää veden tiukaksi puristetun kahvikakun lävitse. Kova paine synnyttää kahvin pinnalle kullanruskean vaahdon, creman.

Kolme senttilitraa tummapaahtoista kahvia nautitaan usein kahvilan tiskillä seisten, nopeasti, kuten nimi espresso kertoo. Sillä tavoin hintakin on halvempi kuin pöytään tilattaessa.

Italialaiset juovat vahvoja espressokupposia pitkin päivää. Kuumalla maidolla jatketut cappuccinot ja caffe lattet puolestaan kuuluvat aamupäivään. Jälkimmäinen tarjoillaan yleensä korkeasta lasista, sillä maitoa on runsaasti. Cappuccinossa taas yksi kolmannes juomasta on kahvia, toinen maitoa ja kolmas maitovaahtoa.

Maitokahvia ja yrittiteetä

Kahvi on ykkösjuoma myös Ranskassa ja Espanjassa. Ranskalaiset aloittavat aamunsa suurella kupillisella café au lait’ia ja päättävät päivällisen pieneen kupilliseen vahvaa, mustaa kahvia.

Naapurissa Espanjassa tilataan café solo, kun halutaan espressoa. Café cortadossa on mukana maitotilkka ja café con lechessä taas runsaammin kuumaa maitoa. Teetäkin voi olla tarjolla, usein yrttiteetä, kuten manzanillaa eli kamomillateetä.

Granadassa, jossa marokkolaisvaikutteet yhä elävät, voi siemailla kuumia juomia arabityylisissä teehuoneissa.

Teetä tulppaanilasista

Todellisia teenjuojakansoja ovat pohjoisafrikkalaiset ja turkkilaiset, jotka nauttivat kuumaa juomaa kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

Turkissa teehuoneita on kaikkialla ja teetä voi ostaa myös nuorilta miehiltä, jotka väkijoukossa kulkevat tarjottimiensa kanssa. Teetä tarjoillaan niin kauppojen, pankkien tai kampaamojen asiakkaille kuin odotetuille vieraillekin.Vieraanvaraisuuden osoitus on kohteliasta ottaa vastaan.

Matkailijoille tarjotaan usein makeaa omenateetä, elma çay, mutta turkkilaiset itse nauttivat yleensä vahvaa, haudutettua teetä, çay, joka tarjotaan sokeripalojen kera. Teen voi imeä sokeripalan läpi – tai vain liuottaa sokerin teehen.

Tarjolla voi olla myös minttuteetä tai punaista teetä, joka on kuivattu hibiskuksen kukista. Maitoa teehen ei lisätä.

Tee valmistetaan kaksikerroksisessa teepannussa. Alemmassa pannussa keitetään vesi ja ylemmässä haudutetaan teelehdet. Pieniä tulppaaninmuotoisia teelaseja käytettiin jo 1700-luvulla sulttaani Ahmet III:n hovissa.

Pienistä laseista teetä siemaillaan pitkin päivää myös Marokossa ja Tunisiassa, jossa vihreän teen sekaan haudutetaan mintunlehtiä.

TEKSTI: LILLI BERGHÄLL / Otavamedia

Muita samankaltaisia

Oma uima-allas – 7 hotellivinkkiä Kreikkaan

Suomen ilmasto ei oikein suosi oman uima-altaan hankkimista. Onneksi on kuitenkin loma ja kesä ja Kreikka! Sekä nämä ihanat hotellit, joissa voit varata huoneen ikiomalla uima-altaalla. Tutustu erilaisiin swip up -vaihtoehtoihin Kreikan suosikkisaarilla ja tee oma kesäpesäsi altaan reunalle.
Johanna Johanna

Kyproksen All Inclusive -hotellit

Oliiveja, halloumia, hummusta, tsatsikia, jogurtteja, leipää, hiiligrillattua lihaa…. Kyproksen keittiö on saanut vaikutteita Välimeren ja Lähi-idän maista. Kuvittele, miten helppoa olisi nauttia kaikkia näitä herkkuja, ilman huolta mitä se maksaa. Seuraavaksi esittelemme sinulle viisi hotellia, joissa tämä unelma voi toteutua! Näihin Kyproksen hotelleihin sisältyy aina All Inclusive.
Noora Noora

Blue Star Euphoria Resortissa luksus kohtaa ekologisuuden

Blue Star Euphoria Resort on uusi, vuonna 2018 valmistunut viiden tähden hotelli pittoreskin Kolimbarin kalastajakylän laidalla. Se on rakennettu 60 000 neliömetrin merenrantatontille, jota ympäröi kaunis luonto ja kristallinkirkas vesi. Hotellin omistajatar Marietta Mathioulaki on koulutukseltaan maa- ja vesirakennusinsinööri. Hän kertoo, että hotellin suunnittelussa ja rakentamisessa on otettu erityisesti huomioon uusi teknologia ja ympäristöystävälliset ratkaisut.
SallaS SallaS

Talvi Välimerellä - Vinkit aurinkoisiin Välimeren kohteisiin

Välimeren ympäristö on aurinkoinen lomakohde talvikaudellakin. Kesäkautta viileämpi sää kutsuu retkeilemään, golfaamaan ja nauttimaan alueen nähtävyyksistä. Tutustu talven suosikkeihin Välimerellä!
Johanna Johanna