5.2.2018

Karnevaalit ympäri maailmaa - 7 ainutlaatuista katujuhlaa

Karnevaalit järjestetään kristillisen ja erityisesti katolisen perinteen mukaisesti ennen pääsiäistä edeltävää 40 päivän paastoa. Sana tarkoittaakin kirjaimellisesti "hyvästi liha". Nykyään karnevaalit ovat värikkäitä juhlia, jotka tempaavat vierailijatkin mukaansa. Tutustu seitsemän kaupungin karnevaaleihin!

Rio de Janeiron karnevaalit

Rio de Janeiron sambakarnevaalit Brasiliassa ovat kaikkien karnevaalien äiti. Vuosittain kaupungin karnevaaleilla vierailee noin kaksi miljoonaa ihmistä. Ensimmäiset karnevaalit järjestettiin jo vuonna 1723. Juhlat jatkuvat pitkään ja eri puolilla kaupunkia, vaikka virallinen ohjelma keskittyykin viiteen päivään ennen paastoa. Karnevaaleissa yli 200 sambakoulua esiintyvät ja kilpailevat keskenään toinen toistaan näyttävämmissä asuissa. Mukana kulkueessa tanssii esimerkiksi jättiläisiä ja lohikäärmeiden ja menoa tahdittavat lukuisat sambaorkesterit.

Milloin: 9.-13. helmikuuta 2018

rio de janeiron sambakarnevaalit - TUI
Rio de Janeiron sambakarnevaalit eli "The Greatest Party on Earth"

Santa Cruzin karnevaalit, Teneriffa

Tiesitkö, että maailman toiseksi suurimmat karnevaalit järjestetään Teneriffalla Kanariansaarilla? Karnevaaleihin osallistuu jopa miljoona ihmistä vuosittain ja juhlahumu levittäytyy kaikkialle Teneriffan pääkaupungin Santa Cruzin kaduille. Vuonna 2018 kaksi kohokohtaa ovat karnevaalien kuningattaren valinta helmikuun 7. päivä ja suuri päätösparaati El Coso tiistaina helmikuun 13. päivä. Kolmas suuri tapahtuma on Entierro de la Sardina eli sardiinin hautajaiset helmikuun 14. päivä.

Milloin: 7.-18. helmikuuta 2018

santa-cruz-karnevaalit-teneriffa-tui
Santa Cruzin karnevaalit ovat maailman toiseksi suurimmat.

Mardi Gras - New Orleansin karnevaalit

Yhdysvaltojen New Orleans juhlii perusteellisesti, sillä kaupungin Mardi Gras kestää kaikkiaan yli kuukauden. Myös Mardi Grasissa suurimmat tapahtumat ovat viiden paastoa edeltävän päivän aikana. Pitkin kaupungin keskustaa järjestetään paraateja ja erilaisia tapahtumia, ja yksi keskeisiä tapahtumapaikkoja yksi kaupungin pääkaduista Bourbon Street. Esiintyjinä ovat erilaiset "krewet" (crew eli miehistö kreoliksi), ja paraateihin kuuluu tanssia, musiikkia, valoja, mielikuvituksellisia ajoneuvoja ja hienoja pukuja. Monien krewejen innoittajana on afrikkalainen kulttuuri.

Milloin: 9.-13. helmikuuta 2018

mardi-gras-new-orleans-tui
"Krewesit" esiintyvät Mardi Gras -festivaaleilla.

Nizzan karnevaalit

Nizzan karnevaalit Ranskassa lienevät maailman vanhimmat, sillä ensimmäinen maininta niistä on jo vuodelta 1294. Nykyisin kaupungissa panostetaan jättimäisiin veistoksiin, jotka voivat esittää mitä vaan satuolennoista julkkiksiin. Vuoden 2018 teema on King of Space. Karnevaalit näkyvät koko kaupungissa, mutta suurimmat kulkueet kulkevat Place Massenalta Jardin Albert 1er-puiston ympärille. Osa karnevaaliperinnettä on myös Promenade de Anglais -rantakadulla järjestettävä Kukkaparaati (Bataille des Fleurs), jossa paraatiautoista heitellään satoja tuhansia kukkia katsojille.

Milloin: 17. helmikuuta - 3. maaliskuuta 2018

nizzan-karnevaalit-tui
Oliot valtaavat Nizzan kadun karnevaalien aikaan.

Venetsian karnevaalit

Venetsiankarnevaalit on yksi maailman tunnetuimmista ja pitkäikäisimmistä karnevaaleista. Tyyliltään nämä ovat hillitymmät kuin muut. Venetsiassa käytetään naamioita, ja kauneimmista naamioista käydään kilpailu. Suuret paraatit järjestetään kanaaneilla ja tapahtumia on Pyhän Markuksen aukiolla. Juhlallisuudet alkavat Festa Veneziana -tapahtumasta ja päättyvät karnevaalien kuningattaren nimeämiseen.

Milloin: 27. tammikuuta - 13. helmikuuta 2018

venetsian-karnevaalit-tui
Kuninkaallista loistoa Venetsian karnevaaleilla

Notting Hillin karnevaalit, Lontoo

Vuodesta 1966 lähtien Lontoon Notting Hillin karnevaali on kasvanut upeaksi juhlaksi. Yhteyttä paastoon ei ole, sillä karnevaalit järjestetään kahtena päivänä elokuun lopussa, sunnuntaina ja maanantaina, jolloin on yleinen lomapäivä (Bank Holiday). Inspiraatiota on ammennettu Karibialta ja useimmilla juhlijoilla on juurensa entisissä brittiläisissä siirtomaissa Karibialla. Musiikki on reggaeta, socaa, salsaa ja calypsoa ja ruokana tarjotaan esimerkiksi jamaikalaista jerk chickeniä. Juhlat järjestetään eri puolilla Länsi-Lontoossa ja sunnuntain ja maanantain paraatit kulkevat Great Western Roadia pitkin Ladbroke Groveen.

Milloin: 26.-27. elokuuta 2018

notting-hillin-karnevaalit-lontoo-tui
Notting Hillin karnevaaleilla on karibialaista väriloistoa.

Karneval der Kulturen, Berliini

Berliinin karnevaalit on myös irrotettu kristillisestä paastoperinteestä, sillä kaupungin Karneval der Kulturen järjestetäänkin helluntaiviikonloppuna. Juhlien tarkoitus on kunnioittaa Berliinin monimuotoista kulttuuria, ja juhlissa esiintyy eri etnistä alkuperää olevia ryhmiä. Festivaaleilla on musiikkia, tanssia, katutaidetta, erilaisia esityksiä ja ruokaa niin Etelä-Amerikasta, Afrikasta, Turkista, Espanjasta kuin Kiinasta. Päätapahtumapaikka on Blücherplatz Kreuzbergin alueella. Karnevaalien huipentuma on helluntaina, jolloin karnevaalikulkue tanssii Kreuzbergin läpi kahdeksan tunnin ajan.

Milloin: 18.-21.toukokuuta 2018

karneval-der-kulturen-kreuzberg-berliini-tui
Kreuzbergin kaupunginosa isännöi karnevaaleja.

Muita samankaltaisia

Ateenan nähtävyydet – 10 vinkkiä

Ateena on yksi kuumimmista viikonloppukaupungeista juuri nyt. Tässä kaupungissa on kaikkea mitä tarvitset ja hieman enemmän. Lue vinkkimme Ateenaan ja löydä parhaat nähtävyydet!
Noora Noora 3.7.2019

Kap Verde – koe useampi saari yhden loman aikana

Vaeltele trooppisen vehreällä Santo Antãolla, maistele viiniä vulkaanisaari-Fogolla tai hyppää kapverdeläisen elämänrytmin vietäväksi trendikkäässä Mindelon kaupungissa São Vincentellä. Olitpa lomalla sitten Salin tai Boavistan saarella, kannattaa naapurisaarille tehdä pieniä tutkimusretkiä ja lähteä tutustumaan syvemmälle Kap Verden olemukseen. Tutustu parhaisiin saarivinkkeihimme Kap Verdellä!
Noora Noora 11.6.2019

Mallorca hurmaa monipuolisuudellaan – löydä lomaklassikon parhaat palat

Huikaisevia rantoja, värikästä kaupunkikulttuuria, historiallisia nähtävyyksiä, upeita luontoelämyksiä, vegaanisia makunautintoja. Klassikkokohde Mallorca yllättää monipuolisuudellaan. Poimi tästä parhaat palat omaan lomaasi + 3 hotellivinkkiä.
SallaS SallaS 7.2.2018

Cava-kuohuviinin alkulähteillä – päiväretkellä Barcelonasta

Barcelonasta on helppoa tehdä jännittävä päiväretki Sant Sadurní d'Anoian kylään, joka sijaitsee Katalonian kuohuviinialueen sydämessä. Täällä valmistuu suomalaisille tuttu itsenäisyyspäivän, uudenvuoden ja valmistujaisjuhlien kuplajuoma. Tervetuloa kuohuvaan cava-maailmaan!
Jaakko Jaakko 15.11.2017