Kroatialainen ruoka hurmaa aidoilla ja puhtailla mauillaan

10.4.2018
SallaS
Kroatialainen keittiö on jännittävä yhdistelmä italialaisia ja balkanilaisia vaikutteita. Raaka-aineet tulevat usein lähiseudun tiloilta ja puutarhoilta, joissa ne on tuotettu luonnonmukaisesti. Kalastajat tuovat saaliinsa rantaravintoloihin tuoreina suoraan mereltä. Poimimme vinkit herkulliselle makumatkalle.

Kroatiassa voit odottaa eteesi voissa paistettuja vihanneksia, yrttimaustettuja kinkkusiivuja, mereneläviä kuten simpukoita tai ostereita, makkaroita, sekä maukkaita juustoja. Ravintoloita, jotka tarjoavat kroatialaisia erikoisuuksia kutsutaan nimellä konoba.

Maista ainakin nämä!

Pršut-kinkku
Ehkä tunnetuin Kroatian rannikon suolainen herkku on pršut. Se on prosciutto-tyyppinen ilmakuivattu kinkku, joka voi olla valmistettu moneen tapaan alueesta riippuen. Pršut-kinkkua tarjotaan yleensä alkupalana yhdessä lampaanmaitojuuston, oliivien ja tuoreen leivän kanssa.

Musta risotto
Musta risotto, crni rižot, on mielenkiintoinen makuelämys. Risoton riisi on saanut värinsä mustekalasta, joka antaa ruoalle myös sen tunnusomaisen maun. Kermaisen risoton kruunaa parmesaaniraaste ja pari pisaraa tuoretta sitruunaa.

Oliiviöljy

Oliiviöljy on kroatialaisen ruokapöydän kuningas ja paikallisten suuri ylpeydenaihe. Erityisesti Istrian alueella on paljon oliivitiloja ja Istria onkin valittu maailman parhaaksi oliiviöljyalueeksi vuonna 2016. Monilla tiloilla järjestetään oliiviöljyjen maistelua viinimaistajaisten tapaan. Suurimmissa kaupungeissa, kuten Splitissä ja Dubrovnikissa on myös Uje-ketjun oliiviöljybaareja, joista voi ostaa tuliaisiksikin erilaisia oliivituotteita ja maistella vaikkapa sitruksilla tai yrteillä maustettua öljyä.

Balkanilainen katuruoka

Hyviä välipaloja ja pikalounaita ovat leivän sisään käärityt, grillatut ćevapčiči-jauhelihapötkylät, joita tarjotaan usein sipulin, salaatin ja tulisen paprikalevitteen ajvarin kera. Myös filotaikinasta tehtyjä burek-piiraita juusto-, pinaatti- tai lihatäytteellä kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Mehukkaat hedelmät
Pulleita persikoita, samettisia aprikooseja, makeita mansikoita, mehukkaita meloneja, maukkaita pähkinöitä… Hedelmien satokalenteri Kroatiassa on hehkuvan värikäs ja toreilta löytyy täydelliset eväät rantapäivään. Kannattaa myös maistaa elokuussa kypsyviä viikunoita, jotka tihkuvat sokeria ja suorastaan sulavat suuhun. Viikunahillo on myös kiva tuliainen: Pimenevinä syysiltoina voi muistella Kroatian lämpöä viikunahillon, juustojen ja punaviinin kera.

Jäätelö
Kroatialainen jäätelö kilpailee herkullisuudessaan maailmankuulun Italian gelaton kanssa. Jäätelöä valmistetaan yleensä pienissä erissä luonnollisista raaka-aineista ja siksi se maistuu, niin tuoreelta, pehmeältä ja aidolta. Pieniä jäätelöpuoteja löytyy esimerkiksi Dubrovnikin ja Splitin kujilta, eikä viilentävän herkun hintakaan päätä huimaa. Kookosta, pistaasia, hasselpähkinää, suklaata, mansikkaa, mandariinia, appelsiinia… Mitähän sitä tänään ottaisi?

Palan painikkeeksi

Olut
Kroatiassa valmistetaan useita erinomaisia oluita. Paikalliset oluet ovat pääasiassa lagereita, joista suosituimpia laatuja ovat Karlovačko ja Ožujsko.

Viini
Viiniä on Kroatiassa viljelty antiikin ajoista lähtien. Kokonaistuotannosta noin kaksi kolmasosaa muodostuu valkoviineistä ja vajaa kolmannes punaviineistä. Noin prosentti tuotannosta on roseviinejä. Ruoan kanssa nautitaan usein bevandaa, joka on veteen sekoitettua, raskasta ja aromikasta punaviiniä. Kevyeksi hellejanojuomaksi puolestaan käy gemist, joka on mineraaliveden kanssa sekoitettua kuivaa valkoviiniä.

Aperitiivi
Alkujuomaksi Kroatiassa kulautetaan lasillinen luumuista tislattua sljivovicia, yrttijuoma travaricaa tai vinjak-konjakkia.

Kulinaarivaellus Bračin saarella

Dolčevita, kulinaarinen vaellus Bračin saarella, on mielenkiintoinen mahdollisuus päästä kurkistelemaan kroatialaiseen maalaiselämään. Hyvin merkitty, hieman yli kuusi kilometriä pitkä vaellusreitti lähtee saaren pääkaupungin Supetarin rinteiltä ja johtaa läpi upeiden maisemien Donji Humacin kautta Dračevican kylään. Dolčevita-reitin varrelta löytyy viisi maataloravintolaa, kaksi taidegalleriaa ja viinitila. Maataloissa pääsee maistelemaan mm. niiden itse tuottamia oliiviöljyjä, dalmatialaisia juustoja, ilmakuivattua kinkkua, viinejä ja grappaa.

Muita samankaltaisia

Kyproksen All Inclusive -hotellit

Oliiveja, halloumia, hummusta, tsatsikia, jogurtteja, leipää, hiiligrillattua lihaa…. Kyproksen keittiö on saanut vaikutteita Välimeren ja Lähi-idän maista. Kuvittele, miten helppoa olisi nauttia kaikkia näitä herkkuja, ilman huolta mitä se maksaa. Seuraavaksi esittelemme sinulle viisi hotellia, joissa tämä unelma voi toteutua! Näihin Kyproksen hotelleihin sisältyy aina All Inclusive.
Noora Noora 10.5.2019

Kreetan nähtävyydet – 10 vinkkiä

Kreikan suurimmalla saarella, Kreetalla, on paljon nähtävää unelmarannoista viinitarhoihin. Jaammekin nyt kanssasi vinkit Kreetan parhaista nähtävyyksistä. Listalta löytyy ihania kyliä, kaupunkeja ja rantoja. Tutustu vinkkeihin ja täydennä lomasuunnitelmiasi näillä nähtävyyksillä.
Noora Noora 10.5.2019

Mitä mukaan matkalle? Pakkauslista rantalomalle

Millainen pakkaaja olet? Järjestelmällinen, joka jo hyvissä ajoin ennen matkaa pyykkää ja silittää vaatteet ja täydentää pienen matka-apteekin? Vai avaatko matkalaukun lähtöä edeltävänä päivänä ja kahmit sinne päällimmäiset vaatteet kaapista? Kokosimme näppäriä vinkkejä, joiden avulla voit pakata nopeasti ja fiksusti – ja näin rantalomasi saa hyvän lähdön.
SallaS SallaS 15.2.2019

Road trip Gran Canarialla – vuokraa auto ja tutustu saareen

Henkeäsalpaavat serpentiinitiet ja mahtavat näkymät – check. Pittoreskit kylät ja aito paikallinen kulttuuri – check. Charmantit markkinat – check. Kyllä, näet jo itsesi täällä! Gran Canaria on kuin tehty autoretkiin ja täällä et voi ajaa harhaan – minne tahansa menetkin, löydät jotain hienoa. Tässä kuitenkin muutama vinkki parhaista teistä, pysähdyspaikoista ja nähtävyyksistä.
SallaS SallaS 3.10.2018