10.4.2018

Kroatialainen ruoka hurmaa aidoilla ja puhtailla mauillaan

Kroatialainen keittiö on jännittävä yhdistelmä italialaisia ja balkanilaisia vaikutteita. Raaka-aineet tulevat usein lähiseudun tiloilta ja puutarhoilta, joissa ne on tuotettu luonnonmukaisesti. Kalastajat tuovat saaliinsa rantaravintoloihin tuoreina suoraan mereltä. Poimimme vinkit herkulliselle makumatkalle.

Kroatiassa voit odottaa eteesi voissa paistettuja vihanneksia, yrttimaustettuja kinkkusiivuja, mereneläviä kuten simpukoita tai ostereita, makkaroita, sekä maukkaita juustoja. Ravintoloita, jotka tarjoavat kroatialaisia erikoisuuksia kutsutaan nimellä konoba.

Maista ainakin nämä!

Pršut-kinkku
Ehkä tunnetuin Kroatian rannikon suolainen herkku on pršut. Se on prosciutto-tyyppinen ilmakuivattu kinkku, joka voi olla valmistettu moneen tapaan alueesta riippuen. Pršut-kinkkua tarjotaan yleensä alkupalana yhdessä lampaanmaitojuuston, oliivien ja tuoreen leivän kanssa.

Musta risotto
Musta risotto, crni rižot, on mielenkiintoinen makuelämys. Risoton riisi on saanut värinsä mustekalasta, joka antaa ruoalle myös sen tunnusomaisen maun. Kermaisen risoton kruunaa parmesaaniraaste ja pari pisaraa tuoretta sitruunaa.

Oliiviöljy

Oliiviöljy on kroatialaisen ruokapöydän kuningas ja paikallisten suuri ylpeydenaihe. Erityisesti Istrian alueella on paljon oliivitiloja ja Istria onkin valittu maailman parhaaksi oliiviöljyalueeksi vuonna 2016. Monilla tiloilla järjestetään oliiviöljyjen maistelua viinimaistajaisten tapaan. Suurimmissa kaupungeissa, kuten Splitissä ja Dubrovnikissa on myös Uje-ketjun oliiviöljybaareja, joista voi ostaa tuliaisiksikin erilaisia oliivituotteita ja maistella vaikkapa sitruksilla tai yrteillä maustettua öljyä.

Balkanilainen katuruoka

Hyviä välipaloja ja pikalounaita ovat leivän sisään käärityt, grillatut ćevapčiči-jauhelihapötkylät, joita tarjotaan usein sipulin, salaatin ja tulisen paprikalevitteen ajvarin kera. Myös filotaikinasta tehtyjä burek-piiraita juusto-, pinaatti- tai lihatäytteellä kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Mehukkaat hedelmät
Pulleita persikoita, samettisia aprikooseja, makeita mansikoita, mehukkaita meloneja, maukkaita pähkinöitä… Hedelmien satokalenteri Kroatiassa on hehkuvan värikäs ja toreilta löytyy täydelliset eväät rantapäivään. Kannattaa myös maistaa elokuussa kypsyviä viikunoita, jotka tihkuvat sokeria ja suorastaan sulavat suuhun. Viikunahillo on myös kiva tuliainen: Pimenevinä syysiltoina voi muistella Kroatian lämpöä viikunahillon, juustojen ja punaviinin kera.

Jäätelö
Kroatialainen jäätelö kilpailee herkullisuudessaan maailmankuulun Italian gelaton kanssa. Jäätelöä valmistetaan yleensä pienissä erissä luonnollisista raaka-aineista ja siksi se maistuu, niin tuoreelta, pehmeältä ja aidolta. Pieniä jäätelöpuoteja löytyy esimerkiksi Dubrovnikin ja Splitin kujilta, eikä viilentävän herkun hintakaan päätä huimaa. Kookosta, pistaasia, hasselpähkinää, suklaata, mansikkaa, mandariinia, appelsiinia… Mitähän sitä tänään ottaisi?

Palan painikkeeksi

Olut
Kroatiassa valmistetaan useita erinomaisia oluita. Paikalliset oluet ovat pääasiassa lagereita, joista suosituimpia laatuja ovat Karlovačko ja Ožujsko.

Viini
Viiniä on Kroatiassa viljelty antiikin ajoista lähtien. Kokonaistuotannosta noin kaksi kolmasosaa muodostuu valkoviineistä ja vajaa kolmannes punaviineistä. Noin prosentti tuotannosta on roseviinejä. Ruoan kanssa nautitaan usein bevandaa, joka on veteen sekoitettua, raskasta ja aromikasta punaviiniä. Kevyeksi hellejanojuomaksi puolestaan käy gemist, joka on mineraaliveden kanssa sekoitettua kuivaa valkoviiniä.

Aperitiivi
Alkujuomaksi Kroatiassa kulautetaan lasillinen luumuista tislattua sljivovicia, yrttijuoma travaricaa tai vinjak-konjakkia.

Kulinaarivaellus Bračin saarella

Dolčevita, kulinaarinen vaellus Bračin saarella, on mielenkiintoinen mahdollisuus päästä kurkistelemaan kroatialaiseen maalaiselämään. Hyvin merkitty, hieman yli kuusi kilometriä pitkä vaellusreitti lähtee saaren pääkaupungin Supetarin rinteiltä ja johtaa läpi upeiden maisemien Donji Humacin kautta Dračevican kylään. Dolčevita-reitin varrelta löytyy viisi maataloravintolaa, kaksi taidegalleriaa ja viinitila. Maataloissa pääsee maistelemaan mm. niiden itse tuottamia oliiviöljyjä, dalmatialaisia juustoja, ilmakuivattua kinkkua, viinejä ja grappaa.

Muita samankaltaisia

Gran Canaria vai Teneriffa – kumpi on paras?

Kesä vuoden ympäri , 2700 aurinkoista tuntia, lämpötila joka harvoin laskee alle 20 –asteen sekä silmänkantamattomiin jatkuvat rannat. Ei ole vaikeaa ymmärtää, miksi saaret houkuttelevat monia matkailijoita. Haastavampaa saattaa kuitenkin olla valita, minne seuraava matka suuntautuu. Kumpi saari on paras? Gran Canaria vai Teneriffa? Tässä saat vinkkejä valintaan, kumpi saari sopisi juuri sinulle.
Johanna Johanna 24.10.2019

Mauritius vai Malediivit?

Kun mainitaan Malediivit tai Mauritius, tulee monelle heti mieleen palmujen varjostamat rannat sekä taivaansininen vesi. Tämä myös pitää paikkaansa molempien kohteiden osalta. Mikä siis erottaa näitä kahta eksoottista saarivaltiota ja kumpaan niistä sinun kannattaisi matkustaa?
Johanna Johanna 17.10.2019

Ateenan nähtävyydet – 10 vinkkiä

Ateena on yksi kuumimmista viikonloppukaupungeista juuri nyt. Tässä kaupungissa on kaikkea mitä tarvitset ja hieman enemmän. Lue vinkkimme Ateenaan ja löydä parhaat nähtävyydet!
Noora Noora 3.7.2019

Kap Verde – koe useampi saari yhden loman aikana

Vaeltele trooppisen vehreällä Santo Antãolla, maistele viiniä vulkaanisaari-Fogolla tai hyppää kapverdeläisen elämänrytmin vietäväksi trendikkäässä Mindelon kaupungissa São Vincentellä. Olitpa lomalla sitten Salin tai Boavistan saarella, kannattaa naapurisaarille tehdä pieniä tutkimusretkiä ja lähteä tutustumaan syvemmälle Kap Verden olemukseen. Tutustu parhaisiin saarivinkkeihimme Kap Verdellä!
Noora Noora 11.6.2019