8.11.2017

Lipunkirjoittajasta myyntineuvottelijaksi

"Matkailu on myönteinen ja monipuolinen ala. Sain itse matkustaa ja jakaa siten asiakkaiden kanssa kokemuksiani ja auttaa heitä löytämään juuri heille sopiva matka." Lue 43 vuotta alalla työskennelleen ja vastikään eläkkeelle jääneen Sirpan haastattelu.

Myönteinen ja monipuolinen ala

– Hauskinta myyntityössä oli asiakaskohtaaminen ja asiakkailta saatu palaute. Matkailu on myönteinen ja monipuolinen ala. Sain itse matkustaa ja jakaa siten asiakkaiden kanssa kokemuksiani ja auttaa heitä löytämään juuri heille sopiva matka. Lipunkirjoittajana opin tarkkuutta, sillä väärinkirjoitetulla lipulla ei päässyt matkalle ollenkaan! Olin myös myymäläpäällikkönä 25 vuotta, jolloin työnkuva monipuolistui entisestään.

Ennen sähköisiä viestimiä

– Aiemmin paikkavaraukset tehtiin puhelimitse ja ulkomaan varaukset kirjeitse. Kaikki matkaliput kirjoitettiin käsin. Matkat hinnoiteltiin kilometrejä ja maileja laskemalla. Muutokset esitteisiin ja manuaaleihin saatiin tiedotteina (bulletiineina) postitse, sähköisiä viestimiä ei ollut. Tietokoneajan tultua yleismatkatoimistoissa oli käytössä samanaikaisesti useita varausjärjestelmiä, joten järjestelmien hallinnassa oli mukavasti haastetta.

– Kun aloitin työt matkailualalla, myymälöitä avattiin ympäri Suomea, ja kun lopetin, oli suuri osa myymälöistä suljettu. Asiakaspalvelijoita tarvitaan kuitenkin aina!

Sirpan suosikkikohteet

– Mieleenpainuvin tunnelma oli Kiinan muurilla — ihana rauha ja harmonia. Myös Mauritiuksen kauniit rannat, paratiisilinnut ja upeat hotellit tekivät vaikutuksen! Monet saarikohteet ovat upeita, kuten kaunis Jerseyn kanaalisaari ja mielenkiintoisesta historiastaan ja nähtävyyksistään tunnettu Malta.

Tutustu TUIlaiseen

Kuka Sirpa
Mitä TUIn eläkeläinen, töissä Fritidsresorilla, Finnmatkoilla ja TUIlla yhteensä 20 vuotta, matkailualalla 43 vuotta
Missä Töissä Helsingissä ja Lahdessa
Motto Menneisyys on oppitunti, nykyhetki lahja, tulevaisuus syy jatkaa
Työstä Opintojen ja Saksassa työskentelyn jälkeen menin töihin kotipaikkakunnalleni Loviisan ydinvoimalaitoksen rakennustyömaalle. Puolen vuoden työskentelyn jälkeen pomoni arveli, että en ehkä vielä ole unelma-ammatissani ja kysyi mille alalle haluaisin, joten kerroin haluavani matkailualalle. Pomollani oli kontakteja eri matkatoimistoihin, joten hän järjesti työhaastattelut ja jo ensimmäinen haastattelu tuotti tulosta ja pääsin lipunkirjoittajaksi Helsingin keskustassa sijaitsevaan matkatoimistoon.

Muita samankaltaisia

Gran Canaria vai Teneriffa – kumpi on paras?

Kesä vuoden ympäri , 2700 aurinkoista tuntia, lämpötila joka harvoin laskee alle 20 –asteen sekä silmänkantamattomiin jatkuvat rannat. Ei ole vaikeaa ymmärtää, miksi saaret houkuttelevat monia matkailijoita. Haastavampaa saattaa kuitenkin olla valita, minne seuraava matka suuntautuu. Kumpi saari on paras? Gran Canaria vai Teneriffa? Tässä saat vinkkejä valintaan, kumpi saari sopisi juuri sinulle.
Johanna Johanna 24.10.2019

Mauritius vai Malediivit?

Kun mainitaan Malediivit tai Mauritius, tulee monelle heti mieleen palmujen varjostamat rannat sekä taivaansininen vesi. Tämä myös pitää paikkaansa molempien kohteiden osalta. Mikä siis erottaa näitä kahta eksoottista saarivaltiota ja kumpaan niistä sinun kannattaisi matkustaa?
Johanna Johanna 17.10.2019

Ateenan nähtävyydet – 10 vinkkiä

Ateena on yksi kuumimmista viikonloppukaupungeista juuri nyt. Tässä kaupungissa on kaikkea mitä tarvitset ja hieman enemmän. Lue vinkkimme Ateenaan ja löydä parhaat nähtävyydet!
Noora Noora 3.7.2019

Kap Verde – koe useampi saari yhden loman aikana

Vaeltele trooppisen vehreällä Santo Antãolla, maistele viiniä vulkaanisaari-Fogolla tai hyppää kapverdeläisen elämänrytmin vietäväksi trendikkäässä Mindelon kaupungissa São Vincentellä. Olitpa lomalla sitten Salin tai Boavistan saarella, kannattaa naapurisaarille tehdä pieniä tutkimusretkiä ja lähteä tutustumaan syvemmälle Kap Verden olemukseen. Tutustu parhaisiin saarivinkkeihimme Kap Verdellä!
Noora Noora 11.6.2019