Konseptisuunnittelija Margit Sjöroosille viipyily ja tunnelmointi ovat matkailun suola

Margit Sjöroosille matkustamisessa tärkeintä ei ole päämäärä, vaan matkalla olo. Hän haluaa viipyillä, katsoa, tutkia ja haltioitua pienistä yksityiskohdista.

Lähtöselvitys

Kuka: Konsepti- ja aistiystävällisen suunnittelun kehittäjä, tietokirjailija Margit Sjöroos
Mikä saa lomalla hymyilemään: Rauha

Minne ensimmäinen ulkomaanmatkasi suuntautui?

- Olin 12-vuotias, kun matkustimme perheen kanssa klassisesti laivalla Ruotsiin. Laiva oli todella hieno. Olen lapsesta asti kiinnittänyt huomiota tyyliasioihin. Pukeuduin matkalla harkitusti: minulla oli erikseen matkustusvaatteet ja eri tunnelmiin sopivat asukokonaisuudet. Tukholman vanha kaupunki oli häkellyttävän kaunis.

Miksi tykkäät matkustella, mikä matkailussa on parasta?

- Tykkään erityisesti matkalla olosta. Rakastan junia, asemia, matkustamisen tunnelmaa. Junalla matkustaessa hienointa on, että voi muutamaksi tunniksi istua osaksi maisemaa: havainnoida vuodenaikaa, lumitilannetta, kesän vaihtumista syksyksi. Vierastan hieman nykyistä trendiä, jossa halutaan vain päästä mahdollisimman nopeasti paikasta A paikkaan B. Haluan viipyillä, katsoa, tutkia ja haltioitua pienistä yksityiskohdista. Matkustan usein 6-vuotiaan poikani kanssa ja meille elämyksiä tuottavat niin rakennusten porraskaiteet kuin vaikkapa ravintoloiden kattauksetkin.

Mikä on lempilomakohteesi? Mikä maa on vienyt sydämesi?

- Esimerkiksi Nizza ja Genevejärvi ovat tehneet kauneudellaan minuun vaikutuksen. Mutta myös Suomi on mielettömän hieno matkailumaa. Pienet paikkakunnat, kuten Porvoo, Fiskars ja Naantali, joissa on kunnioitettu vanhaa rakennusperinnettä, ovat mielestäni aivan helmiä.

Mitä ilman et voi matkustaa? Mitä pakkaat aina reissuille mukaan?

- Jumppavaatteet kulkevat aina mukanani. Olen sitten kotona tai reissussa, teen aina oman kehon painoon perustuvan jumppaohjelmani ennen aamiaista.

Kenen seurassa mieluiten matkustat?

- Riippuu tilanteesta. Oman lapsen kanssa on mukava matkustaa. Mutta joskus myös ihan vain omat ajatukset ovat sitä parasta seuraa.

Mitä suomalaisuus merkitsee sinulle maailmalla?

- Me suomalaiset olemme hieman ujoja – ja se tuo käyttäytymiseemme tietyn korrektiuden. Kun menemme vieraaseen maahan, kunnioitamme paikallista kulttuuria. Olen ylpeä suomalaisesta ilmaisesta ja tasavertaisesta koulutussysteemistä. Se on tärkein pääomamme.

Minkälaisesta lomamatkasta seuraavaksi haaveilet?

- Olen syvästi jouluhöpö ihminen. Pitkäaikainen unelmani on nähdä isoja joulutoreja ympäri Eurooppaa. Kävellä pitkin vanhojen keskustojen mukulakivikatuja, kuunnella joululauluja, haistella joulun tuoksuja. Ihmiset näyttävät niin onnellisilta miettiessään joululahjoja rakkailleen.

Muita samankaltaisia