Näe ja koe Madeira! Parhaat vinkit

Matkakohde voi yllättää positiivisesti monella eri tapaa. Madeira hämmästyttää monipuolisuudellaan: tarjolla on eloisaa kaupunkielämää, ylellisiä uimapaikkoja, upeaa luontoa ja maisemia, jotka saavat aikaan tykkäysaallon Instagramissa. Tässä vinkkejä kivoista elämyksistä pääkaupunki Funchalissa ja saaren muissa osissa.

Sponsoroitu sisältö

Yhteistyössä Discover Madeira

FUNCHALIN VIISI KOHOKOHTAA

1. Köysirata Montelle
Henkeäsalpaavan kaunis matka Funchalin satamasta pittoreskiin Monten vuoristokylään kestää noin 15 minuuttia. Näet lintuperspektiivistä kuinka Funchalin kaupunki kiipeää ylös vuoren rinnettä ja kuinka meri kimaltelee sataman risteilyalusten ympärillä. Ylhäällä Montessa voit tutustua Nossa Senhoran kirkkoon 1700-luvulta ja vaeltaa Monte Palacen Tropical Gardenissa, trooppisessa puutarhassa, jossa on taidenäyttelyitä, itämaisia lampia ja eksoottisia kasveja ympäri maailman. Lopuksi voit hypätä perinteisen korikelkan kyytiin ja kokea hullunhauskan matkan alas jyrkkiä katuja, kohti Funchalia.

Köysirata Madeiralla
Maisemien ihasteluun on köysiradalla hyvin aikaa. Matka ylös kestää vartin.

2. Kauppahallin hurjat kalat
Funchalin vanhassa kauppahallissa kohtaat värien ja tuoksujen sinfonian. Eksoottisia hedelmiä, yrttiliköörejä, kuivattuja mausteita, eläviä lintuja, makkaroita, juustoja – täällä on kaikkea. Valokuvia napsivat matkailijat törmäilevät toisiinsa – erityisesti kalatiskeillä, joissa myydään ja putsataan syvänmeren kala espadaa. Se on Madeiran erikoisherkku, jota tarjotaan usein banaanin kera – mutta mikään kaunis näky se ei ennen valmistamista ole.

Kaloja kauppahallin tiskillä
Kauppahallin nimi on Mercado dos Lavradores (jos kysyt tietä matkan varrella).

3. Espetada-illallinen
Madeiran perinteinen grillivarras tarjoillaan erityiseen telineeseen ripustettuna niin, että mausteet ja mehut valuvat alla olevien lisukkeiden päälle. Ravintoloissa, joissa tarjoillaan paikallisia ruokia, voit valita espetadaan lihaa, lintua, kalaa tai mereneläviä. Joissain ravintoloissa tarjolla on myös kasvisvaihtoehtoja.

Maukasta ruokaa Madeiralla
Madeiralla ruoka on hyvää ja lähellä tuotettua.

4. Cristiano Ronaldon museo
Jalkapallofanien ehdoton vierailukohde, joka saa pulssin nousemaan ja silmäkulman kostumaan. Täällä ylistetään Madeiran suurinta urheilusankaria mm. vuorovaikutteisten näyttöjen, palkintojen ja kultakenkien parissa. Ja ulkona seisoo hän itse – patsaana. Paikan nimi Museu CR7 tulee Cristiana Ronaldon nimikirjaimista ja paidan pelinumerosta. Museo sijaitsee risteilysataman edustalla.

Kultainen kenkä
Ronaldo on voittanut parhaan maalintekijän Euroopan Kultainen kenkä -palkinnon neljä kertaa.

5. Blandy’s Wine Lodge
Puoli korttelia omistettu jalolle madeiraviinille. Täältä löydät eri madeiraviinityyppejä sisältävät lahjapakkaukset kuin myös pitkään kellariholveissa varastoituidut (ja pölyiset) harvinaisuudet. Voit nähdä myös vanhoja viinipuristimia, puukärryjä ja säilytysastioita. Opastettuja kierroksia viininmaisteluineen järjestetään, mutta voit tutustua taloon myös omin päin, ilmaiseksi. Blandy’s löytyy Avenida Arriagan varrelta, kivenheiton päästä Sé-katedraalista.

Madeiraviiniä
Madeiraviinin neljä perustyyppiä ovat Sercial, Verdelho, Bual och Malvasia.

SAAREN MUUT KOHOHOHDAT

1. Levadavaellukset

Madeiran laaksot ja kukkulat ovat vehreiden metsien peitossa. Hiljaisuus on totaalista ja vihreys huumaavaa. Koska koko saari on vuoristoinen, saattaa syntyä mielikuva, että vaellusreitit olisivat todella vaativia. Mutta niin ei kuitenkaan ole. Madeiran levadaverkosto on tuhansia kilometrejä pitkä. Se muodostuu kastelukanavista, joiden reununoilla on kapeampia ja leveämpiä polkuja. Täällä voit patikoida mukavasti ilman suuria nousuja tai laskuja. Toki aloittelijoiden kannattaa osallistua opastetuille vaelluksille, sillä vastaan voi tulla tunneleita ja jyrkänteitä, joita pitää varoa.

Vaellusretkellä Madeiralla
Vaellusoppaat tuntevat myös Madeiran kukat ja puut.

2. Porto Monizin luonnonvesialtaat
Porto Monizin charmikas kalastajakylä sijaitsee ylhäällä Madeiran luoteiskulmassa. Matka tänne bussilla tai vuokra-autolla tarjoaa upeita näköaloja merelle ja vihreille vuorille. Ota mukaan uimakamppeet, sillä vaikka kylässä kävely ja meren rannalla lounastaminen on mukavaa, parasta on kuitenkin pulahdus virkistävään veteen. Täällä on sekä vulkaanisten laavakivien muodostamia luonnonvesialtaita, sekä tyylikkäästi rakennettu uimala, jossa on kaksi isoa merivesiallasta.

Porto Monix
Laavakivet kehystävät uimakeskuksen.

3. Nunnien laakso
Nykyään tässä kuvankauniissa vuoristokylässä on vain kaksi ravintolaa, kauppa ja kirkko. Mutta alueen historia on jännittävä. Funchalin luostarin nunnat pakenivat tänne merirosvoja 1500-luvulla. Tämä on yksi Madeiran tunnetuimmista paikoista, syvällä laaksossa, jonne ei aikoinaan kulkenut edes yhtään tietä. Kuvan maisema on kuvattu Nunnien laakson yläpuolella olevalta Eira do Serradon näköalapaikalta, 1094 metriä merenpinnan yläpuolelta.

Nunnienlaakso
Portugaliksi Nunnien laakson nimi on Curral das Freiras.

4. Kolmikulmaiset talot Santanassa
Lomavalokuvaajan ehdoton löytö! Kiireesti nyt koillisrannikolle. Vuoren rinteellä, hedelmä- ja viinittarhojen ympäröimänä, sijaitsee Santanan rauhallinen kylä. Erityinen matkailumagneetti on kylän pieni folklore-museo aivan kaupungintalon vieressä. Täällä voit nähdä Casas Tipicas de Santana -taloja. Eli perinteisiä pieniä kivitaloja, joissa on kirkkaat värit ja maahan asti ulottuva olkikatto.

Kolmikulmaisia taloja
Santanassa nukutaan pelkkä katonharja pään päällä.

5. Câmara de Lobo
Pieni, idyllinen satamakaupunki on tunnettu viehättävistä maisemistaan, kalaravintoloistaan ja siitä, että pääministeri Winston Churchill istui täällä maalaamassa, viettäessään aikaa Madeiralla 1950-luvulla. Läntisen Funchalin hotellialueelta Câmara de Lobosiin voi kävellä upeassa merimaisemassa. Kävely kestää noin tunnin ja matkan varrella ohitat ensin rantakallioilla sijaitsevan pienen kalaravintolan, sitten tunnelin, joka avautuu jännittävään meriluolaan ja sitten vielä erään saaren harvoista uimarannoista.

Camara de Lobos
Kaunis kalastajakylä upealla paikalla.

Täällä voit tutustua TUIn Madeiran-lomiin.

Muita samankaltaisia