Valitse paras istumapaikka lennolle

Istumapaikan valinta lentokoneessa on edullista ylellisyyttä ja käy yhtä helposti kuin elokuvalipun ostaminen. Valitsemalla istumapaikkasi ennakkoon voit varata istumapaikat matkakumppaneidesi vierestä ja valita sellaisen paikan, jossa viihdyt. Oli se sitten ikkunapaikka, vähän hiljaisempi paikka, lähellä vessoja tai uloskäyntiä.

Istumapaikka koneen etu- vai takaosasta?

Aivan kuten raitiovaunuissa ja metrossa, myös lentokoneessa on useimmiten ahtainta molemmissa päissä, kun taas keskellä on väljempää. Takimmaisten paikkojen etuna on, että lentoateria ja juomat tulevat nopeammin kuin keskelle. Varsinkin aamulla kahvihampaan kolottaessa takaosassa istuminen voi olla hyvä idea. Aivan viimeisellä penkkirivillä istuessasi ei ole huolta myöskään takana istuvan liikkeistä, tosin penkit eivät käänny taakse kuin vähän tai eivät ollenkaan,

Useilla lennoilla myös tarjoillaan lentoateriat ja juomat koneen etuosasta alkaen. Jos istumapaikka on koneen etuosassa, siitä on muutakin hyötyä. Koneestä pääsee useimmiten ulos ensimmäisten joukossa, turbulenssi voi olla vähäisempää ja moottoreiden äänet kuuluvat vähemmän. Lentokoneen ääniä voi verrata kaiuttimeen: jos istut yleensä siipien alla sijaitsevien moottorien etupuolella, äänet kuuluvat kuin olisit kauittimen takana.

Käytävä- vai ikkunapaikka - vasemmalta vai oikealta puolelta?

Jos tykkäät nukkua koneessa, valitse silloin rauhallisempi ikkunapaikka, erityisesti pitkille lennoille. Jos taas haluat välillä verrytellä jalkojasi tai käydä vessassa, käytäväpaikka on silloin kätevämpi. Jos kaipaat lisätilaa jaloillesi, valitse siinä tapauksessa paikka varauloskäynnin yhteydestä eli exit-rivin paikka.
Kauniiden maisemien ystävien kannattaa myös miettiä, kummaltako puolelta lentokonetta valitsee paikkansa. Yksi TUIn lentokapteeneista kertoo lennosta Kanariansaarille näin:

- Vasemman puolen paikan hyvänä puolena on, että mille tahansa saarelle lentääkään, koko saaren näkee jo lentokoneesta. Teneriffalla avautuu hienot näkymät Teidelle ja joskus jopa Gran Canarialle asti. Joskus koneesta voi nähdä Pariisin ja auringonnousun. Paluulennolla vasemmalta puolelta voi nähdä auringonlaskun ja Lissabonin. Oikealta puolelta Teneriffalle lennettäessä voi nähdä Madeiran, El Hierron, La Palman ja La Gomeran. Paluumatkalla puolestaan kirkkaalla ilmalla Pariisin ja Eiffel-tornin...

Varaa istumapaikkasi lennolle ennakkoon

Seuraavalle matkalle lähtiessäsi tutustu tarjolla oleviin istumapaikkoihin ja valitse mieleisesi. Huomioi kuitenkin, että parhaat paikat myös varataan ensimmäisenä, joten älä mieti liian pitkään. Istumapaikan voit varata lentoyhtiöstä riippuen viimeistään 36 tunnista 10 vuorokauteen ennen lentoa.
Lue lisää istumapaikan varaamisesta eri lentoyhtiöillä.