Snorklausvinkkejä

Snorklaus on mukava loma-aktiviteetti, jota jokainen voi kokeilla - niin nuoret, vanhat, merileijonat kuin maaravut. Tässä muutamia vinkkejä lomakohteista, jonne kannattaa suunnata tutustumaan vedenpinnan alaiseen maailmaa

Snorklaus Välimerellä

Välimerellä on muutama paikka ylitse muiden. Kyproksen kristallinkirkas vesi sopii erinomaisesti vasta-alkajille ja Kroatiassa on hyvä näkyvyys kauniiden pyörökivirantojen ansiosta. Voit nähdä esimerkiksi trumpettikaloja tai jos käy oikein hyvä tuuri, valkopilkullisen mustekalan, joka naamioituu hienosti ympäristöönsä.

Pinnan alla maailman ympäri

Malediivit ovat muodostuneet matalista laguuneista, joiden suojissa viihtyvät nuoret hait ja rauskut. Joskus maski ja snorkkelit ovat jopa tarpeettomia, koska kalat voi nähdä jo nilkansyvyisessä vedessä aivan pinnan alla.

Monien mielestä Punainenmeri on maailman paras sukellus- ja snorklauspaikka. Punaisellamerellä riutat eivät ole niin alttiita kuormitukselle ja ilmastonmuutokselle kuin jotkin muut suositut kohteet. Punaisellamerellä on useita ainutlaatuisia kalalajeja, värikkäitä koralleja, merivuokkoja ja isoja kalaparvia. Uteliaita delfiinejä tulee myös usein vastaan.

Thaimaa tarjoaa yhtä laajan kattauksen vedenpinnan alaista elämää. Koh Lantan, Koh Phi Phin, Koh Lipen ja Koh Surinin ympäristön vesissä snorklaus on erityisen suositeltavaa.

Uimaan valashaiden kanssa

Maailman suurin kala on valashai. Se voi kasvaa jopa 13-metriseksi eli yhtä suureksi kuin linja-auto. Valashai syö vain planktonia ja täysin vaaraton ihmiselle. Siksi sen näkeminen onkin monen "check-listalla". Kesäkaudelle valashait kokoontuvat usein Isla Holboxin lähelle Meksikossa. Meren jättiin voi törmätä myös muilla trooppisilla merialueilla.

Vinkkejä snorklaukseen

Muista T-paita ja aurinkorasva. Huomaathan rasvata tarkasti myös polvitaipeet, kaulan ja niskan ihon, sekä korvantaukset. Ohut märkäpuku suojaa myös hyvin ja auttaa kellumaan vedessä.
Mieti virtauksia. Riutoilla on usein vesivirtauksia. Aloita aina snorklaamalla vastavirtaan, niin tiedät jaksavasi takaisin ja paluu sujuu mukavasti.

Huuhtele maski jälkikäteen makealla vedellä, niin se kestää kauemmin.

Pidä huolta ympäristöstä. Koralliriutat ovat hyvin herkkiä ekosysteemejä. Ne rakentuvat tuhansien vuosien saatossa, mutta voivat tuhoutua silmänräpäyksessä.