Joulu ulkomailla - Kokemuksia erilaisesta joulusta

Tuntuuko joulu joululta ilman lanttulaatikkoa? Vaihtuuko vuosi, vaikkei värjöttelisikään pakkasessa? Lue kokemuksia joulusta ulkomailla!

Jouluaattona golf-kentällä

Sirpa ja Petteri viettivät kerran joulua Floridassa Fort Lauderdalen ja Miami Beachin maisemissa. Lähdön mahdollistivat pitkät joulunpyhät ja rästiin jääneet vapaapäivät.

Florida valikoitui kolmikymppisen parin joulumatkan kohteeksi, koska siellä ei kumpikaan ollut aikaisemmin käynyt. Myös valo, lämpö ja rannat vetivät puoleensa.

Jouluaatto kului rennosti golfatessa.

– Golfkentät olivat aivan mielettömän hienoja, samoin niiltä vuokrattavat välineet. Pelasin lainavälineillä elämäni parhaan kierroksen, Sirpa sanoo.

Pari vietti joulupäivää Floridan länsirannikolla mutta ruokailu teetti yllättäen työtä: kaupat ja ravintolat olivat kiinni.

– Löysimme lopulta periamerikkalaisen barbeque-paikan. Pitkän neuvottelun jälkeen onnistuimme saamaan muutakin syötävää kuin rasvaisia grilliruokia. Kannattaakin pysytellä joulupäivänä lähellä hotellin joulupöytiä!

Pariskunta suosittelee auton vuokraamista, mikäli Floridassa haluaa liikkua omin päin. Ajellessaan he itse löysivät muun muassa viehättävän Old Naplesin, eli pääosin 1960-luvulla rakennetun pastellisävyisen asuinalueen.

– Se oli uskomaton paikka! Ihan kuin olisimme pudonneet keskelle karkkimaailmaa, Sirpa kehuu.

Lämmin paketti

Kun Nellin, 27 ja Tiian, 19, vanhemmat kyllästyivät joulustressiin, viikkoja kestävään lahjarumbaan ja ruokien vääntämiseen, perheelle kehitettiin uusi perinne: joulumatka ulkomaille.

Vanhemmat, aikuisiksi kasvaneet tyttäret sekä Nellin avomies ovat nyt viettäneet kaksi joulua Kanariansaarilla, ja kaikki ovat tyytyväisiä.

– Matka on vanhempien joululahja meille. Vaikka itse ehkä valitsisin jonkun muun matkakohteen, niin viikko rentoutumista ja lämpöä keskellä kamalinta kaamosta aina kelpaa, Nelli sanoo.

Kanaria valikoituikin perheen matkakohteeksi juuri auringon ja lämmön takia.

– Ja on mukava viettää aikaa yhdessä ilman, että kenenkään tarvitsee häärätä jatkuvasti keittiössä.

Pakoon pimeää ja kylmää

– Pakoon loskaa ja yletöntä jouluhössötystä, Helena ja Ilkka listaavat syitä muutaman vuoden takaiseen jouluiseen pakomatkaansa Kap Verdelle.

Tämän lisäksi pariskuntaa kiinnosti alueen musiikki. Kap Verden saarista tuli joulumatkan aikana koluttua kolme: Sal, São Vicente ja Santo Antão.

Mieleen jäivät huikaisevat maisemat ja pitkät, upeat hiekkarannat.

– Jouluaattona olimme tunnetun kapverdeläisen laulajan, Cesária Évoran kotikaupungissa Mindelossa. Aamupäivän istuskelimme helteisellä rannalla ja annoin Ilkalle joululahjaksi itse kutomani lapaset, Helena nauraa.

– Siinä oli sopiva annos joulutunnelmaa meille kahdelle!

– Löysimme jo päivällä pienen ruokapaikan, jonka edessä puuhaili iäkäs, mutta pirteä nainen. Kyselimme illallisesta ja meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi myöhemmin illalla. Kun sitten menimme, meidät kuljetettiin yläkerran terassille. Se taisi itse asiassa olla talon asukkaiden oma parveke, Helena muistelee.

Yksinkertainen ruoka yllätti iloisesti.

– Söimme perunoita ja erittäin hyvää tuoretta kalaa. Se oli ehdottomasti yksi koko matkan parhaista aterioista. Istuskelimme leppeässä tuulessa yksityisellä terassillamme ja nautimme ympärillä avautuvista näköaloista.

Ystävällinen palvelu jatkui ruuan jälkeenkin. Kun Helena ja Ilkka kyselivät, mihin kannattaisi lähteä kuuntelemaan paikallista musiikkia, heille haettiin oppaaksi naapurin pikkupoika.

– Hän vei meidät ihan Mindelon sydämeen pieneen klubiin, jossa trubaduuri lauloi kaihoisia kapverdeläisiä sävelmiä. Asiakkaita ei ollut paljon – itse asiassa välillä vähemmän kuin henkilökuntaa – mutta tunnelma oli upea. Sitä on mahdotonta verrata mihinkään muuhun yhdessä viettämäämme jouluaattoon.

Tuiketta taivaalta

Mauri on reissannut vaimonsa Katin sekä lastensa Anninan, 14, ja Joonatanin, 9, kanssa maailman eri kolkkiin jo useampana jouluna.

Ensimmäisen matkan Thaimaahan perhe teki Phuketiin. Toisella kerralla lapset olivat jo hieman vanhempia, ja matkakohde löytyi Hua Hinin liepeiltä rauhallisesta Cha-amista.

– Bungalowimme lähellä olevan tien reunamilla juoksenteli kanoja. Kun kulki hiukan kauemmas, vastaan tuli lehmiäkin. Ranta oli rauhallinen, ja mitä pitemmälle sitä käveli, sitä rauhallisemmaksi se muuttui. Löysimme puolivahingossa paikallisille suunnatun, tuolloin lähes tyhjillään olevan hotellin, jossa kävimme muutaman kerran lounaalla. Yhtään emme ymmärtäneet, mitä tilasimme ja söimme, mutta sen arvuuttelusta riitti hupia vielä matkan jälkeenkin, Mauri naureskelee.

Juhlapyhistä jäivät mieleen erityisesti uudetvuodet Phuketin ja Cha-amin rannoilla, joissa paikalliset laskivat säkkipimeälle taivaalle kymmeniä palavia lyhtyjä.

– Se oli upean näköistä. Taivas oli täynnä korkeuksiin leijailevia suuria tuikkuja.

Paperiset khoom loy -lyhyt nousivat ilmaan liekin tuottaman lämmön avulla. Niiden uskotaan tuovan onnea ja vievän surut ja murheet mennessään.

Joululahjoista ei Kaarteen perheessä ole matkustelusta huolimatta luovuttu, sillä siitä pitävät huolen perheen lapset.

– Itse asiassa ensi kertaa Thaimaahan joulunviettoon matkatessamme mukana oli kassillinen lahjoja lapsille, ja paikan päällä tuli hankittua toinen mokoma – kun halvalla sai kaikkea jännää, Mauri tunnustaa.

Lainelautailevat joulupukit

Ensimmäinen joulu poissa Suomesta ja tuttujen jouluperinteiden ääreltä oli iloinen yllätys Minnalle, 38, ja tämän äidille, Tuulalle.

Äiti ja tytär viettivät joulua keskellä Las Palmasin rantakadun iloista kuhinaa sekä nauttivat täysin siemauksin valosta, lämmöstä ja shoppailusta.

– Hotellimme oli keskellä Playa de las Canterasin rantakatua ja parvekkeeltamme avautui upea näköala suoraan merelle. Siitä oli myös lyhyt matka lukuisiin ihaniin kahviloihin ja ravintoloihin sekä vaate- ja kenkäputiikkeihin, joista hankimme joululahjoja toisillemme, Minna kertoo.

Lämmintä oli joulun aikaan noin 25 plusastetta, eli aivan riittävästi suomalaismatkailijoille, jotka kulkivat Kanariansaarten lämmössä rantavaatteissaan.

– Paikalliset sen sijaan kääriytyivät samaan aikaan tiukasti toppatakkeihin, Minna ällistelee.
Jouluaattona Minna ja Tuula pistäytyivät El Corte Inglésin jättimäisen tavaratalon herkkuosastolla, jonka kala- ja äyriäistiskit hurmasivat kaksikon täysin.

Mukaan omaan joulupöytään lähti hummeria ja muita meren herkkuja sekä viiriäisiä salsassa.

– Kun palasimme kauppareissulta hotellille, parvekkeelta avautui näytös, jollaista emme ennen ole nähneet: meren aalloilla lainelautaili kymmenisen joulupukkia! Piti hieraista silmiä muutaman kerran ennen kuin pystyi uskomaan näyn todeksi, Minna kertoo.

Las Palmasin rantakadun vilkas meno imaisi mukaansa molemmat matkalaiset.

– Olimme todella hämmästyneitä siitä, miten paljon rantakadulla oli laadukasta ohjelmaa. Joulun välipäivinä näimme muun muassa todella taitavan espanjalaisen mieskuoron, jota säestivät kitarat, banjot ja huilut. Katsojia oli paljon – erityisesti paikallisia ihmisiä, jotka olivat tulleet varta vasten seuraamaan esitystä.

Uuttavuotta Kanarialla juhlitaan paitsi kuohujuoman myös viinirypäleiden kera. Espanjalaisen perinteen mukaan 12 rypäleen syöminen juuri ennen vuoden vaihtumista tuo onnea alkavaan vuoteen. Jokainen rypäle symboloi yhtä vuoden kuukautta.

– Ihmiset kulkivat ympäriinsä rypäleiden ja kuohuviinipullojen kanssa, ja fiilis oli mukavan rento. Erilaisia esityksiä tuntui olevan joka puolella. Itse jäimme kuuntelemaan kokoonpanoa, joka esitti Abban ikivihreitä ja seuraamaan ilotulitusta sekä katselemaan uudenvuodenyön surfausnäytöstä. Nyt laudoilla eivät tosin taiteilleet joulupukit, vaan komeat espanjalaiset nuoret miehet, Minna hymyilee pilke silmäkulmassaan.

Lue myös lisää vinkkejä joulumatkoihin.

TEKSTI: PAULA RISTIMÄKI / Otavamedia

Muita samankaltaisia

Kanariansaarten parhaat rannat – 13 vinkkiä

Kanariansaarilla on rantoja joka makuun. Fuerteventuran pitkistä kultaisista rannoista, Teneriffan ainutlaatuisiin laavahiekkaisiin rantoihin. Tässä 13 vinkkiä rakastettujen Kanariansaarten tunnetuille ja tuntemattomammille rannoille.
Noora Noora

Parhaat rannat Sansibarilla

Tansanian edustalla, Intian valtamerellä, sijaitsee Sansibar – paratiisisaari, jollaista kohtaa vain postikorteissa tai matkailulehtien kansikuvissa. Täällä on vihreiden palmujen reunustamat liidunvalkeat rannat, sininen meri ja aurinkovarjot meriruokoineen. Sansibar on monelle vielä tuntematon, siksi ohjaammekin sinut nyt Sansibarin paratiisisaaren parhaille rannoille.
Noora Noora

Meksikon parhaat rannat

Unelmarantojen etsijät löytävät tiensä ennemmin tai myöhemmin Meksikon rannikolle. Täällä rantoja on paljon ja jokainen voi löytää helposti oman suosikkinsa, pidit sitten klassisesta palmujen reunustamasta unelmarannasta tai snorklausparatiisista sademetsän syleilyssä. Lomasuunnitelmia tehdessä kannattaa ainakin nämä kuusi Meksikon rantaa kirjata muistiin.
Noora Noora

Oma uima-allas – 7 hotellivinkkiä Kreikkaan

Suomen ilmasto ei oikein suosi oman uima-altaan hankkimista. Onneksi on kuitenkin loma ja kesä ja Kreikka! Sekä nämä ihanat hotellit, joissa voit varata huoneen ikiomalla uima-altaalla. Tutustu erilaisiin swip up -vaihtoehtoihin Kreikan suosikkisaarilla ja tee oma kesäpesäsi altaan reunalle.
Johanna Johanna