Retkeily Kroatiassa

Kiinnostaako vaellus kauniissa Kroatiassa? Tässä artikkelissa kerromme ihanista vaelluksista Dalmatian vuoristossa, Plitvicen kansallispuistosta, sekä Krkan kuuluisista vesiputouksista, majataloista ja Bracin viinitarhoista.

Yhteistyössä Kroatian matkailutoimiston kanssa croatiablue2NOFI

www.croatia.hr

Haluatko yhdistää auringonoton ja rantaloman mahdollisuuteen lähteä vaellukselle? Silloin Kroatia on täydellinen valinta juuri sinulle! Vuokra-autolla pääset helposti näkemään jännittäviä paikkoja. Hyvä kotipesä tutkimusretkille on esimerkiksi majapaikka Makarskan Rivieralla Dalmatian alueella, josta kauniit maisemat ja suuret metsät sekä hyvät vaellusreitit on helppo saavuttaa.

Krkan kansallispuisto – yhdistä vaellus ja vesiputouksessa uiminen

Skradinski Belly -vesiputouksella voit pulahtaa viileään veteen.
Skradinski Belly -vesiputouksella voit pulahtaa viileään veteen.

Kroatiassa on 8 kansallispuistoa, joista yksi on Krka Dalmatian alueella. Puisto on pääosin tunnettu upeista vesiputouksistaan. Lisäksi seitsemälle vesiputoukselle, Krkassa on yli 800 erilaista kasvi- ja 200 lintulajia.

Puistossa on helppo kierrellä, seuraat vain pieniä polkuja ja puisia vaellusreittejä. Matkalla on paljon opasteita ja voit mielesi mukaan valita lyhyempiä tai pidempiä reittejä. Puistoa halkovan joen yli voi uida ja uinti on sallittua myös vesiputouksissa, joten miten olisi virkistävä pulahdus vaelluksen jälkeen? Uimareiden suosima vesiputous on Skradinski Buk.

TUIn kohteista Makarskan Rivieralla matka Krkan kansallispuistoon kestää autolla noin 1-2 tuntia, lomakohteista puistolle lähimpänä on Split. Puistossa on viisi sisäänkäyntiä, joista suosituin omalla autolla matkassa oleville on Skradin. Tänne pääset kätevästi myös bussilla Splitistä ja Makarskasta.

Plitvicen kansallispuisto – kuin satumaailma

Plitvicen kansallispuisto on Unescon maailmanperintökohde.
Plitvicen kansallispuisto on Unescon maailmanperintökohde.

Plitvicen kansallispuisto saattaa olla Kroatian upein puisto. On helppo ymmärtää, miksi ihmiset haluavat matkustaa tänne. Puisto on tunnettu 16 järvestään, joissa veden väri vaihtelee vihreästä turkoosiin ja luonnon vesiputoukset virtaavat villinä alas eri korkeuksilta. Puisten siltojen yli ja pitkospuita pitkin voit vaeltaa todella lähellä vettä. Puistossa matkaa taitetaan myös veneellä tai junalla. Kaunis kansallispuisto on kuin satukirjan sivuilta eloon herännyt.

Puisto on suuri, jopa 300 neliökilometriä, joten voit viettää koko päivän täällä. Tarjolla on sekä lyhyempiä että pidempiä vaellusreittejä, ja valintaa helpottaa lukuisat opastekyltit. Toisin kuin Krka-kansallispuistossa, täällä uiminen on kiellettyä.

Plitvicen kansallispuisto sijaitsee hieman pidemmän matkan päässä Makarskan Rivieran kohteistamme, automatka tänne kestää n. kolme tuntia. Pidemmästä matkasta huolimatta puisto on ehdottomasti vierailun arvoinen! Puistoon on kaksi erillistä sisäänkäyntiä, molempien lähellä on autoille pysäköintipaikkoja.

Brac –yhdistä saarielämä vaellukseen

Brac on suurin saari Makarska Rivieran edustalla.
Brac on suurin saari Makarska Rivieran edustalla.

Jos haluat yhdistää saarielämää vaellukseen, Bracin saari on erinomainen valinta. Saarella on rantoja, vuoristoisia vaellusreittejä ja idyllisiä rantakyliä.

Täällä voit vaeltaa Adrianmeren korkeimman vuoren Vidova Goran rinteillä. Vaellus huipulle voi olla haasteellista, sillä vuori on 780 metriä korkea ja maasto vaikeakulkuista. Jo hiemankin ylöspäin kiipeäminen kannattaa, sillä sinua odottaa palkkiona upeat näkymät! Aivan vuoren alapuolella on Bol ja kuuluisa Zlatni Ratin ranta. Pitkulainen ranta ulottuu pitkälle mereen ja muodostaa kirkkaan kaistaleen, jota ympäröi turkoosi ja kristallinkirkas vesi. Bracilla voit myös nauttia yksinkertaisemmasta vaelluksesta ja kuljeskella viinitarhojen ja tavernojen välillä.

Voit halutessasi joko majoittua Bracin saarella tai tehdä sinne päiväretken. Venematka Splitistä Bracille kestää noin tunnin ja suuntautuu Supetarin pääkaupunkiin. Täältä löydät lisää tietoa TUIn hotelleista Bracilla.

Paklenican kansallispuisto – seikkailuntäyteinen vuoristovaellus

Puistosta on hienot näkymät Adrianmerelle.
Puistosta on hienot näkymät Adrianmerelle.

Niille, jotka haluavat lisätä hieman seikkailumieltä vaellukseensa, on Paklenican kansallispuisto varmasti paras valinta. Paklenicassa on haastavia ja monipuolisia vaellusreittejä, joita ympäröivät korkeat huiput ja syvät rotkot. Koska kansallispuisto sijaitsee osittain rannikolla, pääset männyillä verhotuilla vuorilla vaeltaessasi nauttimaan myös kauniista maisemista.

Paklenican maasto on hyvin mäkinen, joten useimmilla reiteillä täytyy vaeltajan olla hyvässä kunnossa. Puistossa on kyllä helpompiakin reittejä niille, jotka haluavat ottaa hieman rauhallisemmin. Riippuen valitsemastasi reitistä voi matkallasi olla paljon nähtävää ja koettavaa, sillä puisto on tunnettu rikkaasta kasvistosta ja eläimistöstään. Saatat hyvinkin nähdä vaikka hirven tai kettuja.

Huolimatta puiston suuresta koosta (96 neliökilometriä) on kylttien avulla helppo suunnistaa. Jos et halua retkeillä omatoimisesti, voit varata itsellesi ryhmämatkan.

Matka Makarskan Rivieran mantereen lomakohteista Paklenican kansallispuistoon kestää noin 2 - 2,5 tuntia riippuen asuinpaikastasi.

Lue lisää Kroatiasta täältä.