6.11.2018

Spa-loma hellii kehoa ja mieltä

Merilevän, ruusunterälehtien ja aloe veran tuoksu leijailee ilmoilla. Moderneissa lomakohteissa eletään vahvaa spa-trendiä!

Monet hotellimme tarjoavat pitkän menun erilaisia terveys- ja kauneushoitoja. Sen lisäksi niissä on mahdollista harjoitella vaikkapa joogaa tai pilatesta. Mutta ehkä ihaninta meille kylmän pohjoisen ihmisille tekee tunnin kestävä hieronta meren äärellä.

Terveys ja hyvinvointi ovat tämän hetken selkein matkailutrendi. Kaukana ovat ne ajat, jolloin loma vietettiin pihvvejä ja ranskalaisia ahmien ja shotteja kumoten. Nyt haluamme nousta aikaisin loma-aamuinakin ja käydä lenkillä jo ennen terveellistä aamupalaa. Ja helliä niin kehoa kuin sieluakin ihanissa spa-hoidoissa.

Suurista lomakohteista, kuten Kanariansaarilta ja Phuketista, löytyy erilaisia kauneus- ja terveyshoitoloita lähes joka nurkan takaa. Mutta yksinkertaisinta ja mukavinta on tietysti valita sellainen hotelli, jossa on oma spa-osasto.

Tänä päivänä spa on paljon muutakin kuin hierontaa ja porekylpyjä. Valikoimaa on valtavasti. Modernissa spa-hotellissa sinua voidaan helliä hyvän tuoksuisilla yrteillä, lämpimillä kivillä, akupainannalla, hierovilla suihkuilla, mutakylvyillä, suklaakuorinnalla tai vilvoittavalla aloe veralla. Tai vaikkapa erilaisilla aasialaisilla hoitomuodoilla, kuten ayurveda, shiatsu ja reiki.

Puhumattakaan lukemattomista kauneushoidoista ripsien värjäyksestä kasvojen syväpuhdistukseen ja kynsien muotoiluun. Vartalokuorinta taas tekee ihosi kauttaaltaan vauvan pehmeäksi. Palaat lomalta kotiin kuin uudestisyntyneenä!

Spa-historia minuutissa

Kuten moni muukin asia, myös ajatus terveyttä edistävistä kylvyistä syntyi antiikin Kreikassa ja Roomassa. Myös vaikkapa Marienbadissa, Karlsbadissa ja Budaperstissa on jo vuosisatojen ajan kehitetty menetelmiä virkistäytymiseen kuumia mineraalilähteitä hyödyntäen. Saunaperinne tulee Suomesta ja Turkista, kun taas erilaiset hierontametodit muun muassa Ruotsista ja Thaimaasta.

Viime vuosina suosioon noussut kokonaisvaltainen lääketiede, jossa keho ja mieli nähdään kokonaisuudeksi, juontaa juurensa Japanista, Kiinasta ja Intiasta. Urbaani myytti väittää, että sana spa olisi peräisin latinan kielestä: salus per aqua, ”terveyttä vedestä”. Todennäköisesti nimi tulee kuitenkin kivennäislähteistään tunnetun pienen belgialaisen Spa-nimisen kunnan mukaan