Thaimaa vai Meksiko? Lue vinkit kahteen suosikkikohteeseen

Trooppisen talvilomakohteen valinta ei ole helppoa. Kaksi suomalaisten suosikkikohdetta, Thaimaa ja Meksiko, ovat monella tapaa samanlaisia ja erilaisia. Pitkiä rantoja, taattua lämpöä ja ihania maisemia löytyy molemmista, mutta mitkä piirteet maita erottavat? Lue vinkkejä lomakohteen valintaan!

Thaimaalla ja Meksikolla on paljon yhteistä. Samat seikat selittävät myös sen, miksi molemmat maat ovat suosittuja matkakohteita. Hienoja rantoja, trooppinen ilmasto, herkullista ruokaa ja upeita snorklauskohteita. Erojakin löytyy, varsinkin kulttuureissa - onhan kyseessä Aasia vastaan Latinalainen Amerikka.

Mitä haluat syödä?

Tyypillisiä meksikolaisia ruokia ovat esimerkiksi chili con carne, tacot, burritot, enchiladat ja quesadillat. Älä kuitenkaan odota niiden olevan samanlaisia kuin koto-Suomessa. Ruoat ovat usein - mutta eivät aina - mausteisia ja niihin saa vaihtelua lukuisilla lisukkeilla, kuten pavuilla, bataatilla, ananaksella ja kaakaolla. Perinteiseen meksikolaiseen keittiöön kuuluu myös pataruokia, salaatteja ja keittoja. Jos matkustat Isla de Holboxin paratiisisaarelle, älä unohda kokeilla cevicheä, johon käytetään limeä, chiliä ja yrttejä.

Thaimaalainen ruoka on pohjimmiltaan yksinkertaista. Laitetaan vihanneksia ja lihaa, kalaa tai tofua kuumalle wok-pannulle. Sekaan lisätään limeä, sitruunaruohoa, inkivääriä, chiliä, korianteria, seesamiöljyä ja kookosmaitoa. Lisukkeena tarjoillaan nuudeleita tai riisiä. Muita tyypillisiä ruokia ovat paistettu riisi, äyriäiset ja keitot kuten klassinen Tom Ka Gai. Thaimaassa on monia pieniä pikaruokaloita, jotka ovat tyyliltään "reikä seinässä" tai "bambumökki rannan loppupäässä".

Thaimaalainen ruoka-TUI
Thaimaalaista äyriäisruokaa

Asiantuntija vinkkaa

Tommy Serban on TUIn Product Manager, joka vastaa Thaimaasta ja Meksikosta. Hän vierailee molemmissa maissa useita kertoja vuodessa.
Tommy Thaimaasta: Thaimaassa on vapautta, jota ei voi kokea missään muualla. Ei huolia, elämä on yksinkertaista. Yksinkertainen ranta-ravintola, jossa on säröilevät muoviset tuolit, voi tarjota parasta ruokaa. Pienten lasten kanssa matkustaessa on aina tarjolla avuliasta henkilökuntaa, joka leikkii lasten kanssa, kun vanhemmat syövät.
Tommy Meksikosta: Meksiko on kehittynyt maa, hyvässä ja pahassa. Suuri määrä amerikkalaisia matkailijoita vaatii hyvää palvelua ja järjestystä. Siksi voit luottaa siihen, että kaikki toimivat. Bussi on aikataulussa ja varauksesi ravintolassa ei unohdu.
Tommyn vinkki: Molemmat maat ovat ihania ja erot tulevat omista mieltymyksistäsi. Monet haluavat palata toisen tai kolmannen kerran Thaimaahan ja Meksikoon. Thaimaassa on ainutlaatuista se, että monet palaavat sinne myös kymmenennen tai kahdennenkymmenennen kerran.

Haluatko asua All Inclusive -hotellissa?

Jos haluat lomailla All Inclusive -hotellissa, tällöin valinta on selvä. Meksikon All Inclusive on huippuluokkaa, etenkin valittaessa neljän tähden tai viiden tähden vaihtoehtoja. Et saa vain laadukkaita buffetteja, aterioita ja ilmaisia juomia baarissa. All Inclusiveen kuuluu usein myös yksi tai useampi à la carte -ravintola, huoneen minibaari ja erilaisia vesiurheilumahdollisuuksia, kuten melontaa ja purjehdusta.

Thaimaassa All Inclusive ei ole samalla tavalla suosittu. Tasokas All Inclusive on saatavilla esimerkiksi TUI Blue Mai Khao Lak -perhehotellissa.

All Inclusive-hotellit-TUI
All Inclusive on hyvä valinta, kun haluat lomailla ilman huolta lisälaskuista.

Mitä ostoksia haluat tehdä?

Meksiko: Pienissä ja suurissa kaupossa voit ostaa perinteisiä käsitöitä, jotka ovat meksikolaisten perinnetuotteiden innoittamia. Tällaisia ovat esimerkiksi värikkäät kuvioidut kankaat, maya-koristeet, keramiikka, laatat ja lasit. Cancunissa ja Playa del Carmenissa on suuret outlet-myymälät, jotka on suunnattu yhdysvaltalaisille matkailijoille. Outleteista voi tehdä löytöjä merkkituotteista, kuten Nikeltä, Levikseltä, Lacosteelta ja Tommy Hilfigeriltä.

Thaimaa: Sekä katumarkkinoilla että isoimpien lomakohteiden ilmastoiduissa ostoskeskuksissa voi ostaa saronkeja, laukkuja ja kultakoruja. Piratismi on edelleen yleistä. Mittatilausvaatteita voi tilata lukemattomilta räätäleiltä, mutta muista, että sovitusvaiheita voi olla monta ja vaatteiden valmistumiseen menee ainakin viikko.

Meksikolaisia käsitöitä-TUI
Meksikolaisia käsitöitä

Mitkä nähtävyydet kiinnostavat?

Meksiko: Jukatanin niemimaa oli tuhansia vuosia maya-kansan asuinalue ja kulttuurin keskipiste, kunnes Espanja valloitti alueen noin vuonna 1500. Historiallisissa kaupungeissa, kuten Tulumissa, Cobassa ja Chichén Itzássa voit tutustua temppeleihin, palatseihin ja astronomiseen taituruuteen.

Thaimaa: Thaimaan buddhatemppelit ovat ainutlaatuisia. Sekä sisä- että ulkopuolelta temppelit ovat täynnä kiehtovia värejä ja mielikuvituksellisia koristeita, jotka kuvaavat kaikkea demoneista lohikäärmeisiin, jumalista ja luvuista kansalliseepokseen, Ramakieniin.

Buddha Koh Samuin saarella-TUI
Istuva Buddha Koh Samuin saarella

Milloin matkustat ja kuinka tärkeää sää on?

Meksikossa on hyvä sää ympäri vuoden, mutta sademäärä ja trooppiset myrskyt lisääntyvät syys-marraskuussa. Thaimaassa sataa enemmän kesällä, mutta sateet ovat yleensä kuuroja. Joulukuusta maaliskuuhun molemmissa maissa on kuuma ja aurinkoinen sää. Yöt voivat olla viileämpiä Meksikossa, noin kaksikymmentä astetta.

Katso sää Thaimaassa ja sää Meksikossa.

Nai Thon Beach, Phuket, TUI
Phuketin Thai Non on yksi saaren vähiten tunnetuista rannoista.

Millaisista luontoelämyksistä pidät?

Monien mielestä Thaimaa voittaa tämän vertailun. Tästä on kiittäminen sademetsiä, vihreitä vuoria, kansallispuistoja ja ainutlaatuisia sokeritolppavuoria Phang Nga Bayssä.

Meksikossa on myös viidakoita, mutta ne ovat matalia eivätkä sovellu patikointiin. Toisaalta meksikolaiset viidakot kätkevät aarteita, cenoteja. Cenotet ovat kalkkikivikallion sisälle muodostuneita tippukiviluolia, joiden pohjalla on makeaa vettä. Cenoteissa voi snorklata ainutlaatuisissa olosuhteissa, mieluiten oppaan johdalla.

Tutustu TUIn koko kohdevalikoimaan ja valitse oma suosikkisi!