Tutustu vietnamilaiseen keittiöön

9.10.2018
SallaS
Vietnam on todellinen ruokamekka ja täydellinen matkustuskohde kaikille, jotka pitävät paikallista keittiötä ensiarvoisen tärkeänä lomakohdetta valitessaan. Osallistu ruoanlaittokurssille, jossa maut hurmaavat ja värit räiskyvät.

Onko mitään parempaa kuin oppia tuntemaan maa paikallisten ruokatraditioiden kautta? Vietnamin keittiö on yksi Aasian antoisimpia. Tuoreessa ja värikkäässä ruoassa maistuvat tyypillisesti lime, kalakastike, yrtit ja vihannekset. Thaimaahan verrattuna maut eivät ole aivan yhtä voimakkaita – voit siis rauhassa maistella ruokaa paikallisilla markkinoilla ja ravintoloissa pelkäämättä, että makunystyrät palavat. Vietnamilainen kahvi sen sijaan on mausteista ja makeaa. Etelä-Vietnamissa kahvi tarjoillaan usein jääkahvina kondensoidun maidon kera. Ihana viilentävä juoma sopii täydellisesti tropiikkiin.

Ruokakurssille osallistuminen on suositeltavaa Vietnamissa.

Pho-keitto on vietnamilainen klassikkoruoka, jota kannattaa ehdottomasti maistaa. Tätä ikonista nuudelikeittoa syödään niin aamiaisella kuin päivälliselläkin, ja keitto koostuu perinteisesti lasinuudeleista, kanan- tai naudanlihasta, liemestä, yrteistä ja chilistä. Jos mahdollista, kokeile pho-keittoa pienessä katuravintolassa – ja koet samalla palan aitoa paikallista tunnelmaa.

Ruokakurssilla Vietnamissa

Ruoanlaittokurssille osallistuminen on hauska tapa oppia lisää kohdemaan keittiöstä. La Veranda -hotelli Phu Quocissa on yksi monista kursseja tarjoavista paikoista. Kurssin aluksi vieraillaan kokin kanssa paikallisilla markkinoilla, mikä on hurmaavan aito kokemus voimakkaine tuoksuineen. Eläinten ruhot riippuvat auringossa, vihannekset ja yrtit hehkuvat kaikissa mahdollisissa väreissä, kuten myös kalat ja äyriäiset, jotka on haettu suoraan kalastusaluksilta vain muutaman sadan metrin päästä. Voit ostaa raaka-aineita myös suoraan mopojen kyydistä, joilla paikalliset liikkuvat varovaisesti myyntikojujen ja kauppojen välissä. Torilta voit ostaa esimerkiksi suuren pussin tuoretta kurkumaa vain noin 70 sentillä.

Myös ruokamarkkinoilla käynti on Vietnamissa elämys.

Markkinoilta saavutaan takaisin La Verandalle, jossa ruoanlaittokurssi jatkuu. Kokinhatut päähän – ja perehtyminen raaka-aineisiin ja vietnamilaisen keittiön tunnetuimpiin ruokiin alkaa. Tuoreita kevätrullia, vietnamilaisia crêpejä ja äyriäisiä sekä karamellisoituja jättikatkarapuja chilin kera. Kaikki osallistuvat ruoanlaittoon ja lopuksi herkutellaan yhteisillä aikaansaannoksilla palmujen varjossa sinisen, aavan meren äärellä.

Vietnamilainen ruoka on sekä värien että makujen ilotulitusta.

Foodien paratiisi

Jos olet ”foodie”, joka on kiinnostunut paikallisista ruokakulttuureista ja raaka-aineista, kannattaa sinun vierailla myös pippuriviljelmällä. Phu Quoc on tunnettu pippureistaan, joita viljellään pienillä viljelmillä ympäri saarta. Täällä valmistetaan myös laadukasta kalakastiketta, ja hyvällä tuurilla saatat löytää sitä hyvin varustetuista kaupoista myös Suomesta. Jos olet herkkä hajuille, kannattaa vierailu kalakastiketehtaalla jättää kuitenkin väliin, sillä voit vain kuvitella hajun, joka syntyy kun sardelleja ja suolaa fermentoidaan suurissa astioissa jopa lähes vuoden ajan...

Phu Quoc Bee Farmilla saaren pohjoispuolella leijailee hedelmäpuiden, pensaiden ja lääkeyrttien makeita tuoksuja. Luonnonvaraisessa puutarhassa viljellään muun muassa passiohedelmiä, ananasta, litsiluumuja, rambutania, teetä ja kahvia. Kahvilasta voit tilata tuoretta hedelmämehua ja muita paikallisia erikoisuuksia, sekä ostaa tuliaisiksi mehiläisten valmistamaa hunajaa.

Lue lisää TUIn Vietnamista