Inspiration
Vaellusreitit – koe luontoelämyksiä lomalla

Vaellusreitit – koe luontoelämyksiä lomalla

2017-06-16

Kun kaipaat vaihtelua rantaelämälle, vaellusreitit tarjoavat vaihtelua ja luontoelämyksiä. Monet reiteistä ovat varsin helposti saavutettavissa ja sopivat aloittelijoillekin. Tutustu vinkkeihimme, pakkaa hyvät kävelykengät mukaan ja lähde matkaan.

Kreeta

Samarian rotko
Samarian rotko on yksi Kreetan suosituimmista luontonähtävyyksistä. Länsi-Kreetan Valkoisilla vuorilla eli Lefka Ori -vuoristossa sijaitseva rotko on 16 kilometriä pitkä. Rotko alkaa Omanlos-tasangolta 1250 metrin korkeudesta ja jatkuu Libyanmerelle asti. Reitin ensimmäiset kilometrit viettävät alaspäin, minkä jälkeen maasto muuttuu vaikeammaksi. Reitti on selvästi merkitty ja hyvin hoidettu. Matkan varrella on mahdollista täyttää vesipullo ja kuivakäymälöitä on useissa paikoissa. Eväät kannattaa ottaa mukaan, koska ruokaa ei voi kansallispuistosta ostaa. Reittiä suositellaan hyvässä kunnossa oleville ihmisille. Kävelyvauhdista riippuen matka kestää 5-8 tuntia.

Improksen rotko
Improksen rotkon vaellusreitti kulkee kauniin luonnon ja korkeiden kallioiden keskellä. Reitin pituus on noin 8 kilometriä ja se sopii myös perheille, joilla on kouluikäisiä lapsia. Koko reittiin kestää noin 3-4 tuntia. Myös tätä reittiä suositellaan hyväkuntoisille. Matkan puolivälissä on aasiambulanssi, jos sille on tarvetta. Rotkon lopussa on kaksi tavernaa, joissa voi ostaa ruokaa.

Madeira

Nunnien laakso eli Curral das Feiras
Noin tunnin matkan päässä Madeiran pääkaupungista Funchalista on Nunnien laakso eli Curral das Feiras. Aluetta ympäröivät jyrkät vuoret, ja laaksossa on pieni kaupunki, jossa valmistetaan kuuluisaa madeiraviiniä. Alueen vaellusreitit kulkevat ylöspäin eukalyptusmetsien läpi ylös Eira do Serradon näköalapaikalle. Omasta kunnosta ja reitin suunnasta riippuen matkaan kuluu noin 5-6 tuntia.

Mimosa-levada
Retkeilyreitti alkaa Marocosin kaupungissa ja on noin 6 kilometriä pitkä. Reitti kulkee vehreässä maisemassa ja samalla voi ihailla Atlantille avautuvia maisemia. Reitti on suhteellisen helppokulkuinen.

Levadat
Madeira on täynnä levadoja, jotka ovat alun perin rakennettu kastelukanaviksi. Levadoja kulkee kaikkialla, joten niitä pitkin voi lähteä eri vaikeustasoisilla vaelluksille. Levadoille järjestetään myös opastettuja vaelluksia ja kävelyretkiä.

Mallorca

Serra de Tramuntana
Mallorcan länsirannikolla sijaitsevalta Serra de Tramuntanalta on upeat näkymät Välimerelle. Vuoristossa on kaikkiaan 120 kilometriä polkuja ja 25 merkattua reittiä. Reitit ovat yleensä hyvin merkattuja ja polut ovat hyvässä kunnossa. Sóllerin laaksoa ympäröivillä vuorilla on runsaasti vaellusreittejä. Helpompi reitti on esimerkiksi Port de Sóllerista Deiáan. Reitti on 11 kilometriä pitkä ja kulkee sora-, kivi- ja asvalttipolulla. Nousua on 300 metriä, ja kävelemiseen kuluu noin 5 tuntia.

Vuorilla on myös näkövammaisille soveltuva reitti. Reitti on merkitty siten, että sitä voi seurata helposti, ja epätasaisuudet, kuten kivet ja oksat, on poistettu. Reitti on 1 kilometriä pitkä ja matkan varrella on tietopaneeleja, tuoksuvia kasveja ja kukkia.

Serra de Llevant
Serra de Llevant -vuoristo ei ole niin korkea kuin Tramuntana-vuoret, mutta maisemat ovat yhtä lailla kauniita ja reittejä löytyy jokaiseen makuun. Parc Natural Mondragón luonnonpuisto sijaitsee Santanyín kaupungissa. Puistossa kulkee yhteensä 8 eri vaellusreittiä.