16.6.2017

Vaellusreitit - koe luontoelämyksiä lomalla

Kun kaipaat vaihtelua rantaelämälle, vaellusreitit tarjoavat vaihtelua ja luontoelämyksiä. Monet reiteistä ovat varsin helposti saavutettavissa ja sopivat aloittelijoillekin. Tutustu vinkkeihimme, pakkaa hyvät kävelykengät mukaan ja lähde matkaan.

Kreeta

Samarian rotko on yksi Kreetan suosituimmista luontonähtävyyksistä. Länsi-Kreetan Valkoisilla vuorilla eli Lefka Ori -vuoristossa sijaitseva rotko on 16 kilometriä pitkä. Rotko alkaa Omanlos-tasangolta 1250 metrin korkeudesta ja jatkuu Libyanmerelle asti. Reitin ensimmäiset kilometrit viettävät alaspäin, minkä jälkeen maasto muuttuu vaikeammaksi. Reitti on selvästi merkitty ja hyvin hoidettu. Matkan varrella on mahdollista täyttää vesipullo ja kuivakäymälöitä on useissa paikoissa. Eväät kannattaa ottaa mukaan, koska ruokaa ei voi kansallispuistosta ostaa. Reittiä suositellaan hyvässä kunnossa oleville ihmisille. Kävelyvauhdista riippuen matka kestää 5-8 tuntia.

Improksen rotkon vaellusreitti kulkee kauniin luonnon ja korkeiden kallioiden keskellä. Reitin pituus on noin 8 kilometriä ja se sopii myös perheille, joilla on kouluikäisiä lapsia. Koko reittiin kestää noin 3-4 tuntia. Myös tätä reittiä suositellaan hyväkuntoisille. Matkan puolivälissä on aasiambulanssi, jos sille on tarvetta. Rotkon lopussa on kaksi tavernaa, joissa voi ostaa ruokaa.

Madeira

Noin tunnin matkan päässä Madeiran pääkaupungista Funchalista on Nunnien laakso eli Curral das Feiras. Aluetta ympäröivät jyrkät vuoret, ja laaksossa on pieni kaupunki, jossa valmistetaan kuuluisaa madeiraviiniä. Alueen vaellusreitit kulkevat ylöspäin eukalyptusmetsien läpi ylös Eira do Serradon näköalapaikalle. Omasta kunnosta ja reitin suunnasta riippuen matkaan kuluu noin 5-6 tuntia.

Mimosa-levadan retkeilyreitti alkaa Marocosin kaupungissa ja on noin 6 kilometriä pitkä. Reitti kulkee vehreässä maisemassa ja samalla voi ihailla Atlantille avautuvia maisemia. Reitti on suhteellisen helppokulkuinen.

Madeira on täynnä levadoja, jotka ovat alun perin rakennettu kastelukanaviksi. Levadoja kulkee kaikkialla, joten niitä pitkin voi lähteä eri vaikeustasoisilla vaelluksille. Levadoille järjestetään myös opastettuja vaelluksia ja kävelyretkiä.

Mallorca

Mallorcan länsirannikolla sijaitsevalta Serra de Tramuntanalta on upeat näkymät Välimerelle. Vuoristossa on kaikkiaan 120 kilometriä polkuja ja 25 merkattua reittiä. Reitit ovat yleensä hyvin merkattuja ja polut ovat hyvässä kunnossa. Sóllerin laaksoa ympäröivillä vuorilla on runsaasti vaellusreittejä. Helpompi reitti on esimerkiksi Port de Sóllerista Deiáan. Reitti on 11 kilometriä pitkä ja kulkee sora-, kivi- ja asvalttipolulla. Nousua on 300 metriä, ja kävelemiseen kuluu noin 5 tuntia.

Vuorilla on myös näkövammaisille soveltuva reitti. Reitti on merkitty siten, että sitä voi seurata helposti, ja epätasaisuudet, kuten kivet ja oksat, on poistettu. Reitti on 1 kilometriä pitkä ja matkan varrella on tietopaneeleja, tuoksuvia kasveja ja kukkia.

Serra de Llevant -vuoristo ei ole niin korkea kuin Tramuntana-vuoret, mutta maisemat ovat yhtä lailla kauniita ja reittejä löytyy jokaiseen makuun. Parc Natural Mondragón luonnonpuisto sijaitsee Santanyín kaupungissa. Puistossa kulkee yhteensä 8 eri vaellusreittiä.

Muita samankaltaisia

Huolella valikoidut TUI Collection retket

TUI Collection – retket ovat uniikkeja, aitoja sekä vastuullisia retkiä joilla pääset tutustumaan lomakohteen kauneimpiin nähtävyyksiin aivan uudella tavalla.
Oona Oona 15.11.2019

Retkeily Kroatiassa

Kiinnostaako vaellus kauniissa Kroatiassa? Tässä artikkelissa kerromme ihanista vaelluksista Dalmatian vuoristossa, Plitvicen kansallispuistosta, sekä Krkan kuuluisista vesiputouksista, majataloista ja Bracin viinitarhoista.
Johanna Johanna 26.6.2019

Kap Verde – koe useampi saari yhden loman aikana

Vaeltele trooppisen vehreällä Santo Antãolla, maistele viiniä vulkaanisaari-Fogolla tai hyppää kapverdeläisen elämänrytmin vietäväksi trendikkäässä Mindelon kaupungissa São Vincentellä. Olitpa lomalla sitten Salin tai Boavistan saarella, kannattaa naapurisaarille tehdä pieniä tutkimusretkiä ja lähteä tutustumaan syvemmälle Kap Verden olemukseen. Tutustu parhaisiin saarivinkkeihimme Kap Verdellä!
Noora Noora 11.6.2019

Thaimaan lumoavat saaret - 11 vinkkiä

Thaimaassa on lukemattomia upeita saaria, eikä ole väliä minne Thaimaahan suuntaat lomalle, löydät varmasti sinulle sopivan vaihtoehdon. Voit asua viidakon syleilyssä, aurinkoisella rannalla tai vuoren rinteellä. Jos valinnan vaikeus vaikeuttaa päätöstäsi, tutustu näihin 11 saareen, jotka mielestämme lukeutuvat Thaimaan upeimpiin!
Johanna Johanna 10.6.2019