Vaellusreitit - koe luontoelämyksiä lomalla

16.6.2017
Johanna
Kun kaipaat vaihtelua rantaelämälle, vaellusreitit tarjoavat vaihtelua ja luontoelämyksiä. Monet reiteistä ovat varsin helposti saavutettavissa ja sopivat aloittelijoillekin. Tutustu vinkkeihimme, pakkaa hyvät kävelykengät mukaan ja lähde matkaan.

Kreeta

Samarian rotko on yksi Kreetan suosituimmista luontonähtävyyksistä. Länsi-Kreetan Valkoisilla vuorilla eli Lefka Ori -vuoristossa sijaitseva rotko on 16 kilometriä pitkä. Rotko alkaa Omanlos-tasangolta 1250 metrin korkeudesta ja jatkuu Libyanmerelle asti. Reitin ensimmäiset kilometrit viettävät alaspäin, minkä jälkeen maasto muuttuu vaikeammaksi. Reitti on selvästi merkitty ja hyvin hoidettu. Matkan varrella on mahdollista täyttää vesipullo ja kuivakäymälöitä on useissa paikoissa. Eväät kannattaa ottaa mukaan, koska ruokaa ei voi kansallispuistosta ostaa. Reittiä suositellaan hyvässä kunnossa oleville ihmisille. Kävelyvauhdista riippuen matka kestää 5-8 tuntia.

Improksen rotkon vaellusreitti kulkee kauniin luonnon ja korkeiden kallioiden keskellä. Reitin pituus on noin 8 kilometriä ja se sopii myös perheille, joilla on kouluikäisiä lapsia. Koko reittiin kestää noin 3-4 tuntia. Myös tätä reittiä suositellaan hyväkuntoisille. Matkan puolivälissä on aasiambulanssi, jos sille on tarvetta. Rotkon lopussa on kaksi tavernaa, joissa voi ostaa ruokaa.

Madeira

Noin tunnin matkan päässä Madeiran pääkaupungista Funchalista on Nunnien laakso eli Curral das Feiras. Aluetta ympäröivät jyrkät vuoret, ja laaksossa on pieni kaupunki, jossa valmistetaan kuuluisaa madeiraviiniä. Alueen vaellusreitit kulkevat ylöspäin eukalyptusmetsien läpi ylös Eira do Serradon näköalapaikalle. Omasta kunnosta ja reitin suunnasta riippuen matkaan kuluu noin 5-6 tuntia.

Mimosa-levadan retkeilyreitti alkaa Marocosin kaupungissa ja on noin 6 kilometriä pitkä. Reitti kulkee vehreässä maisemassa ja samalla voi ihailla Atlantille avautuvia maisemia. Reitti on suhteellisen helppokulkuinen.

Madeira on täynnä levadoja, jotka ovat alun perin rakennettu kastelukanaviksi. Levadoja kulkee kaikkialla, joten niitä pitkin voi lähteä eri vaikeustasoisilla vaelluksille. Levadoille järjestetään myös opastettuja vaelluksia ja kävelyretkiä.

Mallorca

Mallorcan länsirannikolla sijaitsevalta Serra de Tramuntanalta on upeat näkymät Välimerelle. Vuoristossa on kaikkiaan 120 kilometriä polkuja ja 25 merkattua reittiä. Reitit ovat yleensä hyvin merkattuja ja polut ovat hyvässä kunnossa. Sóllerin laaksoa ympäröivillä vuorilla on runsaasti vaellusreittejä. Helpompi reitti on esimerkiksi Port de Sóllerista Deiáan. Reitti on 11 kilometriä pitkä ja kulkee sora-, kivi- ja asvalttipolulla. Nousua on 300 metriä, ja kävelemiseen kuluu noin 5 tuntia.

Vuorilla on myös näkövammaisille soveltuva reitti. Reitti on merkitty siten, että sitä voi seurata helposti, ja epätasaisuudet, kuten kivet ja oksat, on poistettu. Reitti on 1 kilometriä pitkä ja matkan varrella on tietopaneeleja, tuoksuvia kasveja ja kukkia.

Serra de Llevant -vuoristo ei ole niin korkea kuin Tramuntana-vuoret, mutta maisemat ovat yhtä lailla kauniita ja reittejä löytyy jokaiseen makuun. Parc Natural Mondragón luonnonpuisto sijaitsee Santanyín kaupungissa. Puistossa kulkee yhteensä 8 eri vaellusreittiä.

Muita samankaltaisia

Mitä mukaan matkalle? Pakkauslista rantalomalle

Millainen pakkaaja olet? Järjestelmällinen, joka jo hyvissä ajoin ennen matkaa pyykkää ja silittää vaatteet ja täydentää pienen matka-apteekin? Vai avaatko matkalaukun lähtöä edeltävänä päivänä ja kahmit sinne päällimmäiset vaatteet kaapista? Kokosimme näppäriä vinkkejä, joiden avulla voit pakata nopeasti ja fiksusti – ja näin rantalomasi saa hyvän lähdön.
SallaS SallaS 15.2.2019

Kivoja retkiä lasten kanssa Khao Lakissa

Thaimaassa on paljon nähtävää ja koettavaa pienillekin lapsille. Tässä muutama lapsiystävällinen retkivinkki koko perheen lomaseikkailuihin Khao Lakissa.
SallaS SallaS 10.10.2018

Road trip Gran Canarialla – vuokraa auto ja tutustu saareen

Henkeäsalpaavat serpentiinitiet ja mahtavat näkymät – check. Pittoreskit kylät ja aito paikallinen kulttuuri – check. Charmantit markkinat – check. Kyllä, näet jo itsesi täällä! Gran Canaria on kuin tehty autoretkiin ja täällä et voi ajaa harhaan – minne tahansa menetkin, löydät jotain hienoa. Tässä kuitenkin muutama vinkki parhaista teistä, pysähdyspaikoista ja nähtävyyksistä.
SallaS SallaS 3.10.2018

Poks! 3 kuplivaa matkavinkkiä kuohuviinien lähteille

Kuohuviini sopii hyvin juhlistamaan elämän arvokkaita hetkiä – kuten loman alkua. Todellinen kuplivien ystävä voi suunnitella jopa koko lomansa kuohuviinien viitoittamille poluille. Tässä matkavinkit espanjalaisen cavan, italialaisen proseccon ja ranskalaisen aidon samppanjan lähteille. Nappaa kevään ja kesän juhliin myös trendikkään Hugo-drinkin ohje!
SallaS SallaS 27.4.2018