1970-luku - Suomen matkailun historia

1970-luvulla matkailun ja etenkin etelänlomien suosio kasvoi nopeasti. Maailmalla myllersi, mikä laittoi kapuloita kehityksen rattaisiin.

1970-luku teki matkailusta yhä useamman suomalaisen tavan viettää vapaa-aikaa. Etelänlomien suosio kasvoi nopeasti. Lomainnokkuuteen vaikutti myös kasvanut vapaa-ajan määrä, sillä vuonna 1973 vuosiloman pituudeksi määriltetiin laissa vähintään neljä viikkoa.

Lomamatkojen suosio näkyi myös populaarikulttuurissa, erityisesti iskelmissä. Esimerkiksi Irwin lauloi Las Palmasista vuonna 1972 ja Marion Rung Eviva Espanjaa vuonna 1973.

Vuonna 1973 alkanut öljykriisi ajoi kuitenkin maailmantalouden lamaan ja katkaisi Suomen elintason nousun. Öljykriisin seurauksena polttoaineen hinta nousi, mikä muun muassa ajoi suomalaisten matkailuinnokkuuteen vaikuttaneen Keihäsmatkat-matkatoimiston konkurssiin vuonna 1974.

Tämä ei kuitenkaan pysäyttänyt matkailun kehittymistä, vaan lomakohteet kehittyivät ja ihmisten matkustushalukkuun pysyi korkeana. Vasta toinen öljykriisi vuonna 1979 käänsi matkustajamäärät laskuun.

Ihmisiä rannalla nauttimassa auringosta.

Suosituimmat lomakohteet 1970-luvulla

Ensimmäisiä suomalaisten suosiossa olleita kohteita oli Mallorca, mutta heti 1970-luvun alussa Kanariansaaret saivat matkustajamäärissä Mallorcan kiinni ja kiilasivat vielä ohikin. Kanariansaarilla ensimmäisiä matkakohteita olivat Las Palmas Gran Canarialla ja Puerto de la Cruz Teneriffalla.

Myös Costa del Sol ja erityisesti Torremolinos ja Marbella olivat suosittuja matkakohteita. Vuosikymmenen loppupuolelta alkaen suomalaiset matkustivat Kreikkaan, ja siellä erityisesti Kosille, Kreetalle ja Rodokselle. Vuosikymmenen loppupuolella suomalaiset innostuivat myös Portugalista.
Suomalaiset alkoivat innostua myös kaukomaista. Suomalaisturisteista täydet DC-10-koneet lensivät viikoittain Keniaan. 1970-luvulta alkaen Suomesta lennettiin suorat tilauslennot Thaimaahaan, Pattayalle. Huomionarvoista tässä on myös se, että Suomesta lennettiin Thaimaahan aiemmin kuin Ruotsista.

Lue myös:

1960-luku - Suomen matkailun historia
1980-luku - Suomen matkailun historia