1980-luku - Suomen matkailun historia

1980-luvulla elettiin nousukautta. Matkoista oli ylitarjontaa, ja samalla kaivattiin kaukomaille ja itselle sopivia erikoismatkoja.

1980-luku Suomessa oli nousukautta. Kun vuosikymmen vaihtui 1980-luvulle, matkailun kannalta isoimpana haasteena oli selättää toisen öljykriisin aiheuttama matkustajamäärien tippuminen. Kilpailu eri matkanjärjestäjien välillä kiristyi, ja panostusta laitettiin niin markkinointiin, palveluun kuin tuotekehitykseen.

1980-luvun ensimmäisinä vuosina matkoista oli ylitarjontaa, ja matkoista vain joka kolmannes myytiin "erikoistarjouksena". Syntyi erilaisia kanta-asiakasohjelmia ja bonuskortteja, ja esimerkiksi silloinen Finnmatkat kehitti vuonna 1981 kulkurikortin, jolla sai matkustaa kiinteällä hinnalla kesäkaudella niin paljon kuin ehti. Innokkaimmat ehtivät matkustaa 11 kertaa.

Uusista kohteista suosiotaan kasvatti eniten Turkki, ja syynä oli erityisesti maan edullinen hintataso. Myös kaukomatkat kiinnostivat. Suomesta lennettiin suorilla lennoilla esimerkiksi Nepaliin, Balille ja Borneolle. Kaksi kertaa myös lennettiin maailman ympäri.

Vesimelonin maistajaiset

1980-luku ja hittituote erikoismatkat

1980-luvun hitti olivat erilaiset harrastematkat urheilukilpailuihin ja kulttuuritapahtumiin sekä aktiivilomat.
Koululaisille suunnattiin leirikouluja, maailman ihmeitä esiteltiin kiertomatkoilla ja hiihtomatkoilla tultiin lasketellen alamäkeen oppaan johdolla. Myös matkat yhdistettynä lajikohtaiseen opetukseen, laskettelun lisäksi etenkin golfissa ja tenniksessä, olivat kysyttyä tavaraa.

Lue myös:

1970-luku - Suomen matkailun historia
1990-luku - Suomen matkailun historia