2000-luku - Suomen matkailun historia

2000-luvulla matkailuun on eniten vaikuttanut digitaalisuus ja matkojen ostaminen verkossa. Lomakohteissa kestosuosikkien asema pysyy, ja uusi suosikkikohdekin on löytynyt.

2000-luku alkoi vahvasti digitaalisen vallankumouksen pyörteissä, mikä mullisti myös matkailualan. Ihmiset alkoivat ostaa matkoja verkossa, ja verkkokauppamyynti kasvoi nopeasti perinteisen myynnin ohi. Myös itse paketoidut matkat eli lennot suoraan lentoyhtiöltä ja itse varattu majoitus ovat kasvattaneet suosiota. 2000-luvun alusta alkaen turvatarkastuskäytännöt ovat kiristyneet ja myös matkailun kestävään kehitykseen on tällä vuosituhannella kiinnitetty entistäkin enemmän huomiota.

Nousevia trendejä 2000-luvun aikana ovat olleet täyden palvelun risteilylomat, erityisesti risteilyt Karibialla ja Välimerellä, sekä kulinaaristen nautintojen perässä tehdyt matkat. Suosiota ovat kasvattaneet myös vaeltaminen, murtomaahiihto sekä täysihoito ja All Inclusive. Laskevana trendinä on näkynyt kiinnostuksen väheneminen shoppailumatkoja, kylpylälomia ja mökkeilyä kohtaan.

Kroatiasta on tullut matkailijoiden suosikki
Eniten suosiota lomamaana 2000-luvulla on kasvattanut Kroatia.

Kestosuosikit Espanja ja Kreikka

Lentäen tehtävien vapaa-ajan matkojen määrä vakiintunut 2000-luvulla vajaaseen miljoonaan matkaan vuodessa. Lomakohdetrendit tulevat ja menevät, mutta yksi asia pysyy samana vuodesta toiseen: Espanja. Espanja on ollut Suomen suosituin lomakohde koko 2000-luvun. Espanjaan suuntautuu vapaa-ajan valmismatkoista noin kolmasosa. Myös toiseksi suosituin lomamaa, Kreikka, on pysynyt yhtä varmasti toisella sijalla, samoin kuin Turkki kolmantena. Tosin Thaimaa hätyytteli Turkin suosiota vuosina 2007-09 ja tiputti Turkin neljänneksi.

Suomen matkatoimistojen liiton keräämien lentäen tehtävien vapaa-ajan matkojen tilastotietojen mukaan suosituimpien kymmenen lomamaan listalla on vuosina 2000-2016 ollut kaikkiaan 15 maata, eli lista on pysynyt melko vakiona.

Uutena tulokkaana ja nopeana nousijana vuodesta 2015 suosituimpien maiden listalla on Kroatia, joka vuonna 2016 on jo sijalla 6 eli aivan kestosuosikki Italian vanavedessä. Myös Arabiemiirikunnat Dubain johdolla ovat nousseet suosituimpien maiden listalle, ensimmäistä kertaa vuonna 2013.

Samaan aikaan 10 suosituimman maan listalta ovat kadonneet Egypti, joka huippuvuotenaan 2010 oli neljäntenä Espanjan, Kreikan ja Turkin perässä. Myös Tunisia teki lähes 10 vuoden piipahduksen listalle vuosina 2006-2014.

Lue myös:

1990-luku - Suomen matkailun historia

Lähteet: SMAL - Lentäen tehtävät vapaa-ajan matkat ja TUI / Kairos Travel Trend Report 2016