Inspiration
Aki Linnanahde: Valmismatka ei ole vankila

Aki Linnanahde: Valmismatka ei ole vankila

2017-04-11

Ikuiset possujuhlat ja tiukka lukujärjestys? Lue miksi ihmeessä Aki Linnanahde valitsi valmismatkan ja mikä yllätti perheenisän lomalla.

Olen monesti kuunnellut ystävieni tarinoita uskomattomista reppureissuista jossain Kaakkois-Aasiassa. Thaimaa on niin nähty ja täynnä juntteja. Todellinen seikkailija menee kuulemma Vietnamiin tai Myanmariin. Siellä on lähes koskemattomat uimarannat, eikä jaloissa pyöri lasinalusia ostavia turisteja. Näin se ainakin tarinoiden mukaan menee. Kertomatta jää, että hotellit ovat usein rähjäisiä ja että matkan varaamiseen menee aikaa melkein yhtä kauan kuin itse matkaan.

Omalla kohdallani pisin reppureissu on suuntautunut Kankaanpäähän, ja siellä Niinisalon varuskunta-alueen pusikoissa oltiinkin sitten armeija-aikoina ihan riittävästi. Lapsuudessani kävin seitsemän kertaa Ruotsissa ja kerran Playa del Inglesissä. Kanarialta mieleen jäivät sikajuhlat ja pomppuiset tiet. Seat Ibizan pomppiminen saattoi myös johtua siitä, että isäni tankkasi siihen väärää bensaa. Tukholmassa satoi aina, mutta Viking Mariellalla oli palomeri.

Aikuisena olen matkustellut melko paljon. Olen käynyt useamman kerran Pohjois-Amerikassa ja nähnyt mannerta niin idästä kuin lännestä. Euroopassa olen kolunnut kaikki merkittävät kaupungit, Prahaa lukuun ottamatta. Olen jopa nähnyt Saharan autiomaan ja selvin päin Turkin All Inclusive -hotellissa lomaa viettäneen savolaisen. Missä ikinä olenkin ollut, olen varannut matkani itse ja välttänyt lentokentällä vastassa olevan turistibussin hälinää.

Tänä keväänä halusin tehdä jotain todella extremeä ja lähteä valmismatkalle. Merkittävin syy oli ajan puute. Kiireisen arjen keskellä en vain jaksanut alkaa plärätä netistä hotelleja ja lentoja. Muutenkin ajatus ”avaimet käteen” -tyyppisestä matkaratkaisusta tuntui hyvältä, varsinkin kun mukana oli perheemme kaksi teini-ikäistä lasta. Kaikki turha säätäminen paikan päällä pois ja fokus olennaiseen eli lepoon ja rentoutumiseen.

TUIn osaavien ammattilaisten avulla löytyi hetkessä meidän perheelle sopiva lomakohde, Dubai. Halusimme aurinkoa järkevän lentomatkan päässä ja kaiken kätevästi yhdeltä luukulta.

Tuntui hyvältä istahtaa lentokoneeseen ja antaa sen jälkeen jonkun muun johtaa matkaa. Perinteisesti meidän perheessä matkanjohtajan tehtävät ovat langenneet meikäläiselle, eikä kommelluksilta (lue sanomisilta) ole vältytty. Nyt tiesin lentokoneen nahkapenkkiin istuessani, että hotelli on varmasti laadukas ja hyvällä sijainnilla, eikä tarvinnut miettiä, miten sinne ylipäänsä pääsee. Pieniä juttuja, mutta kiireisen arjen keskellä täydellistä lepoa omalle pääkopalle.

Ratkaisu osoittautui viikon aikana täysin oikeaksi. Huomasin olevani rennompi isä ja aviomies, kun en joutunut koko ajan stressaamaan pienistä yksityiskohdista. Kohteessa ollut opas Sonja osasi vastata kaikkiin kysymyksiin ja suositella, mitä kaikkea kannattaa nähdä. Huomasin nopeasti, että valmismatka ei olekaan mikään 24/7-vankila, jossa pitää liikkua tiukka lukujärjestys kädessä yhdessä muiden turistien kanssa. Menimme omien aikataulujemme mukaan ja räätälöimme itsellemme juuri sellaisen loman kuin halusimmekin.

Luulenpa, että reissu ei jäänyt viimeiseksi meidän perheen valmismatkaksi. Kyllä mä vielä sinne Kaakkois-Aasiaankin haluan, mutta en todellakaan millään reppureissulla, vaan turvallisesti ja vaivattomasti ammattilaisten johdolla.

 

TEKSTI JA KUVAT: Aki Linnanahde