Aki Linnanahde: Pohjois-Euroopan huonoin shoppailija ja teinit lomalla

Mitä tapahtui, kun lähdimme kahden teinitytön kanssa lomalle Dubain ostoskeskusparatiisiin?

“Onhan siellä nopea netti?”

“Kyllä pitäisi olla.”

“Toimiihan se myös uima-altaalla?”

“Kyllä pitäisi toimia.”

Siinäpä perheemme kahden teini-ikäisen suusta ne tärkeimmät, kun istuimme lentokoneessa matkalla kohti Dubaita. Myönnetään, kyllä sitä nettiä tuli itsekin plärättyä ja niin näytti tekevän vaimonikin.

Ada 12v ja Senni 16v ovat mukavia matkakumppaneita, mutta jokainen teini-ikäisen vanhempi tietää, että kyseinen elämänvaihe asettaa omat haasteensa matkakohteen valinnalle. Kohteesta pitäisi löytyä hyvät shoppailumahdollisuudet ja omaa tilaakin olisi hyvä olla hotellissa. Mitä enemmän peilejä huoneessa on, sitä parempi. Ihan kaikille.

Oman kokemukseni perusteella pidän Dubaita erinomaisena matkakohteena, nimenomaan lasten ja teinien kanssa. Kaupungissa on hyvin tiukka kuri ja järjestys ja se kaikkein tärkein, turvallisuus on läsnä joka paikassa. Minkään kaupungin metrossa en ole tuntenut oloani niin turvalliseksi, kuin Dubain itsestään liikkuvan metrojunan kyydissä. Tässä arviossa on mukana myös Helsingin metro. Länsimetron turvallisuudesta en pysty vielä esittämään näkemystäni, johtuen pienistä haasteista aikataulujen suhteen.

Myös autoliikenne soljuu kaupungin monikaistaisilla teillä turvallisesti. Siitä on kiittäminen tiukkaa sakotuskäytäntöä. Dubaissa voi sakko rapsahtaa esimerkiksi siitä, jos autosta loppuu kesken matkan polttoaine, tai jos ajoneuvo on likainen. Pienemmillä kaduilla autot antavat aina jalankulkijalle tilaa suojatiellä.

Uskalsimme jopa päästää 16v tyttäremme yksinään illalla kävelemään rantabulevardille. Hotellien edustoilla seisovat vartijat ja tiukka kameravalvonta joka paikassa pitävät kadut siisteinä. Luonnollisesti tiukka alkoholin anniskelu takaa sen, että känniurpoja ei tule kaduilla vastaan. Hotellien ravintoloista saa kyllä alkoholia, mutta kaupoissa ja paikallisissa ravintoloissa ei alkoholijuomia myydä.

Ja sitten on se shoppailu. Olen todennäköisesti Pohjois-Euroopan surkein shoppailija. Samaan aikaan muu perheeni on lajissa vähintään vahvaa piirikunnallista tasoa. Ristiriitoja saattaa siis tulla helposti, kun yhden mekon sovittaminen kestää sen 15 minuuttia ja niitä liikkeitä valtavan suurissa ostoskeskuksissa riittää. Esimerkiksi maailman suurimmassa ostoskeskuksessa, Dubai Mallissa on 1300 liikettä. Hieman keskustan ulkopuolella olevasta, metrolinjan reitillä löytyvästä Mall of the Emiratesista taas löytyy laskettelurinne, koska miksi ei? Voin kertoa, että niiden palatsien koluaminen ei ole mikään kevyt puistokävely, mutta onneksi löysin hyviä ja kohtuuhintaisia kahviloita. Sanoin entisen pääministerimme Harri Holkerin sanoin: “Minä juon nyt kahvia.”

Hintataso Dubaissa oli suunnilleen Suomen luokkaa. Voin vain kuvitella, miten kalliita ökyravintoloita sieltä voisi löytää, mutta me söimme usein edullisesti kaupungin lukuisissa laadukkaissa pikaruokaravintoloissa. Niitä toivoisi tänne härmäänkin enemmän. Pikaruoka ei aina ole automaattisesti rasvaista ja epäterveellistä.

Etäisyydet ovat pitkiä, mutta teiniemme iloksi taitoimme usein matkamme taksi-Toyotan kyydissä, johtuen sen edullisuudesta. Kolmenkymmenen kilometrin matkan taittoi alle parilla kympillä. Kuskit puhuvat useimmiten hyvää englantia.

Paras palkinto olikin kuulla tytöiltä paluulennolla sanat: “Isi, tää oli paras loma ikinä.” Isi on samaa mieltä.

TEKSTI JA KUVAT: Aki Linnanahde

Dubai Festival City
Dubai Mallin edessä on 30 minuutin välein hieno suihkulähdeshow, mutta vielä hienomman löydät Dubai Festival City ostoskeskuksen edestä. Ei kovin laajasti tiedossa, mutta matkaoppaamme Sonjan neuvoilla löysimme paikalle. Suosittelen!

Muita samankaltaisia

Kanariansaarten parhaat rannat – 13 vinkkiä

Kanariansaarilla on rantoja joka makuun. Fuerteventuran pitkistä kultaisista rannoista, Teneriffan ainutlaatuisiin laavahiekkaisiin rantoihin. Tässä 13 vinkkiä rakastettujen Kanariansaarten tunnetuille ja tuntemattomammille rannoille.
Noora Noora

5 ympäristösertifioitua hotellia kesälomalle

Asia, joka muodostuu yhä tärkeämmäksi matkailijoiden keskuudessa, on ympäristösertifioidut hotellit. 95 prosenttia TUIn asiakkaista pitää vastuullisuutta tärkeänä osana lomaa ja noin joka viides ei voisi kuvitella majoittuvansa hotelliin, joka ei ole ympäristösertifioitu. Tämän osoittaa vastikään tehty asiakastutkimus. Tähän olemme listanneet viisi suosituinta kesäkauden ympäristösertifioitua hotelliamme.
Oona Oona

Lentäminen lapsen kanssa – hyödyllisiä vinkkejä

TUIlla työskentelevän Towen lapset ovat reissanneet äitinsä mukana jo parin kuukauden ikäisistä. Lentokoneessa on istuttu pidempiä ja lyhyempiä matkoja niin päivällä kuin yölläkin. Joskus, kun lapset ovat olleet kipeinä lennon aikana, matka on saattanut tuntua melkoisen pitkältä. Toisinaan sitten taas lento on sujunut kuin mukava ilta kotisohvalla. Tässä Towen omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia vinkkejä, joita voit soveltaa lennolla omien lastesi kanssa.
SallaS SallaS

Disneyland - 6 huvipuistoa ympäri maailman

Satujen maailmaan astuminen on ikimuistoinen elämys, oletpa minkä ikäinen tahansa. Kävele Tuhkimon satulinnassa, tapaa Chewbacca ja Buzz Lightyear, matkusta vuoristoradalla tai istu luolassa Pienen merenneidon viereen. Avaamme sinulle nyt portin kuuteen Walt Disneyn teemapuistoon eri puolilla maailmaa.
SallaS SallaS