Merikilpikonnat Kreikassa

Monet merikilpikonnien lisääntymisen kannalta tärkeät rannat sijaitsevat Kreikassa. Archelon on järjestö, joka toimii yhteistyössä paikallisväestön ja matkailualan kanssa suojellakseen merikilpikonnia ja niiden elinympäristöä. Tapasimme vapaaehtoisia, jotka tekevät työtään paratiisirannoilla.

Kilometrittäin hiekkarantoja, kristallinkirkkaita vesiä ja leutoja tuulia. Välimeren alueesta on tullut suosittu kohde matkailijoille, jotka etsivät ihanaa paikkaa lepoon ja virkistäytymiseen. Mutta tiesitkö, että siellä on ollut myös merikilpikonnien koti jo yli 100 miljoonaa vuotta – ja että lisääntynyt matkailu on yksi niistä asioista, joka uhkaa lajin tulevaisuutta?

caretta-caretta-tui
Caretta caretta -merikilpikonnalle tärkeimmät rannat ovat Kreetalla, Zakynthoksella ja Peloponnesoksella.

Merikilpikonnien kotirantojen suojelu

Archelon perustettiin vuonna 1983. Sen tavoitteena on suojella merikilpikonnia ja niiden elinympäristöä Kreikassa. Tänä päivänä organisaatio koostuu sadoista vapaaehtoisista ympäri maailman. Yksi heistä on Athanasia Nikolopoulou, joka työskentelee päivisin Hanian rannoilla Kreetalla.

– Tämä on yksi parhaista työpaikoista, joita minulla on ollut. Työskentelemme päivisin lämpimällä ja aurinkoisella rannalla, josta avautuu upea näköala merelle. Ja kun työpäivä loppuu, oleilemme rannalla kunnes aurinko laskee, jolloin kömmimme telttaan nukkumaan tähtitaivaan alle. Ja koko homman huippu, ja meidän päätarkoituksemme, on suojella yhtä vanhimmista eläinlajeista planeetallamme, kertoo Athanasia.

Archelonin toiminnan tärkeimmät osa-alueet ovat tutkimus, merkittävien rantojen suojelu, sairaiden ja loukkaantuneiden merikilpikonnien kuntoutus, sekä kilpikonnia ja niiden elintapoja koskevan tietoisuuden lisääminen niin paikallisväestön kuin matkailijoidenkin keskuudessa.
Archelon on aktiivinen nimenomaan Kreikassa, sillä useat alueen rannat ovat elintärkeitä merikilpikonnien olemassaolon jatkumiselle. Merikilpikonnat palaavat aina samalle syntymärannalleen munimaan munansa. Jos rannan olosuhteet ovat muuttuneet, merikilpikonnat eivät voi enää munia siellä. Tämän seurauksena kanta laskee.

– Rannat, jotka ovat tärkeimpiä Caretta caretta eli valekarettikilpikonnille, sijaitsevat Zakynthoksella, Peloponnesoksella ja Kreetalla. Matkailun lisääntyminen kasvattaa ihmismääriä rannoilla, jolloin kilpikonnat voivat häiriintyä monin tavoin. Myös kalastusverkot ja ympäristön saastuminen ovat suuri uhka merikilpikonnille, selittää Eirini Kasimati, joka työskentelee Archelonin pelastuskeskuksessa, jossa hoidetaan loukkaantuneita ja sairaita merikilpikonnia

kilpikonnan-munia
Merikilpikonnat palaavat munimaan aina samalle rannalle, jossa ne ovat syntyneet.

Archelonin työ Kreetalla

Vuonna 1990 Archelon aloitti Kreetalla projektin, jonka tarkoituksena on suojella saaren merkittävimpiä rantoja ja niille hakeutuvia merikilpikonnia. Suojelu tapahtuu varmistamalla rannoille oikeat olosuhteet, sekä tekemällä yhteistyötä matkailijoiden ja paikallisten toimijoiden kanssa.

– Kreetalla vierailee joka vuosi 2,6 miljoonaa turistia, joka on sinänsä erittäin myönteistä sekä Kreetalle, että koko Kreikalle. Yli 90 prosenttia matkailijoista lomailee Kreetalla toukokuun ja lokakuun välisenä aikana, eli samaan aikaan kuin kilpikonnat nousevat rannoille munimaan. Siksi kestävän matkailun näkökulmasta on erittäin tärkeää, että niin matkailijat kuin paikallisetkin ovat tietoisia merikilpikonnien elintavoista, selventää Athanasia.

Archelonin työskentelyllä Kreetan rannoilla on erilaisia muotoja riippuen siitä kuinka akuutista alueesta on kyse. Jos munia löytyy paikasta, jossa ei ole mitään suoranaisia häiriötekijöitä, asetetaan pesän päälle suojaava metallikehikko.

– Kehikon tehtävänä on merkitä munien sijainti ja suojella niitä varomattomilta vierailijoilta rannalla. Jokaisen kehikon yhteydessä on kerrottu kolmella kielellä sen tarkoituksesta, kertoo Athanasia ja osoittaa kylttiä kehikoiden vieressä.

Jos Archelonin työntekijät löytävät munia epäsopivasta paikasta, munat siirretään turvallisempaan kohtaan rannalla tai johonkin organisaation aitauksista. Aitaukset eivät ole pelkästään munien suojelua varten, vaan ne ovat myös havainnollinen tapa esitellä Archelonin toimintaa rannalla vierailijoille.

Kun kilpikonnat kuoriutuvat munista, Archelonilla on erityinen metodi, jolla he auttavat kilpikonnia löytämään tiensä veteen.

– Kuoriutuminen tapahtuu yleensä yöaikaan, jolloin tähdet ja kuu opastavat poikaset veteen. Lähiseudun valaistus, kuten kauppojen ja katujen valot, voivat kuitenkin johdattaa poikasia harhaan. Jos valaistusta ei ole mahdollista sammuttaa tai peittää, rakennamme pesän ympärille valonsuojan ja muodostamme tavallaan kuin tunnelin kohti vettä, kertoo Athanasia.
Athanasia työskentelee jo kolmatta vuotta Archelonilla Kreetalla – ja hän viihtyy erinomaisesti työssään rannoilla.

– On aivan ainutlaatuista ja ihanaa, että ”toimistoni” on täällä rantahiekalla. Kreikan luonto on uskomattoman upea korkeine vuorineen, kauniine rantoineen ja uniikkeine saarineen. Aurinko pitää maata halauksessaan ja tekee ihmisetkin lämpimiksi. On mahtavaa tavata uusia ihmisiä joka päivä ja työskennellä yhdellä Kreikan kauneimmista saarista, jolla riittää paljon tekemistä vapaa-ajallakin, hän sanoo.

Kilpikonnien pelastuskeskus

Rantatyöskentelyn lisäksi Archelonilla on Ateenan eteläpuolella myös pelastuskeskus kilpikonnille. Siellä kuntoutetaan sairaita, heikkoja ja loukkaantuneita kilpikonnia. Keskus on auki ympäri vuoden ja siellä vierailijat saavat tietoa merikilpikonnista ja niiden elinolosuhteista.

– Otamme vuosittain vastaan 80–90 loukkaantunutta tai sairasta merikilpikonnaa. Vuonna 2016 hoidettavia kilpikonnia oli 92. Pystyimme palauttamaan luontoon niistä 40. 30 kuoli ja 22 pidimme jatkohoidossa, kertoo Eirini ja jatkaa:

– Merikilpikonnia on ollut maailmassa yli 100 miljoonaa vuotta ja niiden historia peilaa evoluutiota ja sitä, miten elämä on kehittynyt planeetallamme. On siis ensiarvoisen tärkeää, että niiden elämä turvataan täällä jatkossakin. Sitä paitsi, merikilpikonnat ovat tavallaan osa kahta eri ekosysteemiä, koska ne elävät sekä meressä että rannoilla. Jos merikilpikonnat kuolisivat sukupuuttoon, sillä olisi vaikutuksensa molempiin ekosysteemeihin, hän sanoo.

kilpikonna-palaa-mereen
Kuntoutunut kilpikonna palautetaan mereen.

Vapaaehtoistyötä lomalla

Archelon tavoittaa vuosittain erilaisilla tiedotustoimillaan noin 200 000 matkailijaa. Jotkut ovat valmiita auttamaan Archelonin työtä rannoilla lomansa aikana. Toiset taas vierailevat pelastuskeskuksessa ja ovat näin mahdollistamassa kuntoutettujen kilpikonnien vapauttamista takaisin mereen.

– Terveen kilpikonnan palauttaminen vapauteen on epäilemättä yksi kauneimmista hetkistä jonka voi kokea, sanoo Eirini.

Athanasian paras hetki vapaaehtoistyössä Kreetalla on ollut, kun hän on päässyt todistamaan kuinka juuri kuoriutuneet vauvakilpikonnat löysivät tiensä veteen.

– Ne olivat ensiaskeleet matkalla, joka 25 vuotta myöhemmin tuo toivottavasti nuo samat kilpikonnat juuri tälle samalle rannalle sukukypsinä munimaan omat munansa. Se, että sain olla mukana tuon matkan alussa, tekee minusta maailman onnellisimman ihmisen, hymyilee Athanasia.

Archelon

Archelon perustettiin vuonna 1983 suojelemaan merikilpikonnia ja niiden kotiympäristöä Kreikassa. Archelon toimii ilman valtion tukea ja se on voittoa tavoittelematon järjestö. Kaikki taloudellinen tuki koostuu lahjoituksista. Vapaaehtoistyöntekijät ovat tärkeä osa Archelonin toimintaa. Joka vuosi 500 eri-ikäistä vapaaehtoista eri puolilta maailmaa saapuu työskentelemään rannoille ja järjestön pelastuskeskukseen. Lue lisää: www.archelon.gr

Näin voit auttaa merikilpikonnia

  1. Pidä rannat siisteinä ja korjaa omat roskasi. Muovipussit voivat olla hengenvaarallisia merikilpikonnille, koska ne voivat sekoittaa ne meduusoihin, jotka ovat niiden ravintoa.

  2. Vältä yöaikaan oleskelua kilpikonnien pesimärannoilla, äläkä missään tapauksessa tee tulta.

  3. Jätä merikilpikonnat ja niiden pesät, munat ja poikaset rauhaan. Ne ovat suojeltuja niin Kreikan kuin kansainvälistenkin säädösten mukaan. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että et saa mennä omin päin ”auttamaan” kilpikonnia veteen tai koskea muniin, poikasiin tai niitä suojaavaan tarpeistoon. Pysy sellaisella etäisyydellä, että eläimet eivät stressaannu.

  4. Jos näet loukkaantuneen tai kuolleen merikilpikonnan, soita päivystysnumeroon (+30)210 89 44 444, tai lähimmälle Coast Guard Stationille.

  5. Vieraile Archelonin tiedotuspisteillä ja osallistu projekteihin, joita organisaatio järjestää alueen hotelleilla ja leirintäalueilla.

  6. Seuraa, että paikalliset toimijat ja matkailuteollisuus noudattavat Archelonin Management Plania, jonka mukaan mm. aurinkotuolit ja muut rantakalusteet tulee korjata pesimärannoilta yöksi pois ja rannalle näkyvä valaistus tulee sammuttaa tai peittää. Moottoriajoneuvoilla ajoa tulee välttää merikilpikonnarannoilla.

Artikkeli on julkaistu myös TUI Travel -lehden numerossa 1/2018.