Inspiration
Pikaopas kreikkalaiseen ruokaan

Pikaopas kreikkalaiseen ruokaan

2017-02-27

Haluatko olla kuin kotonasi kreikkalaisessa ravintolassa ja tuntea kaikki klassisen kreikkalaisen keittiön klassikot? Lue kreikkalaisen ruuan pikaopas, jonka jälkeen osaat valita ruokasi tavernoissa kuin vanha tekijä.

Kreikkalaisen keittiön antimet ovat laajalti tunnettuja, mutta aina kannattaa altistaa itsensä uusille mauille. Kokeile vaikkapa saganakía, joka on sitruunaviipaleen kanssa tarjoiltavaa friteerattua juustoa. Saganakí simpukoiden tai katkarapujen kanssa puolestaan on fetajuustolla gratinoituja mereneläviä miedossa tomaattikastikkeessa.

Meze – kreikkalaisia pikkuannoksia

Mezet ovat pieniä annoksia, joita nautitaan kreikkalaisittain useimmiten leivän kanssa tai lihan kastikkeena. Esimerkiksi melizanosaláta on grillatusta munakoisosta, oliiviöljystä ja yrteistä tehty tahna. Paras tapa maistella uusia makuja on tilata pöytään erilaisia mezejä, kala- ja liharuokia, salaatteja ja juustoja ja nauttia koko pöydän antimista yhdessä.

Klassisia kreikkalaisia ruokia

Boureki – Uunissa paistettu piirakka, jossa on kesäkurpitsaa, perunoita ja tuorejuustoa
Choriatiki – Kreikkalainen salaatti, jossa on tomaattia, kurkkua, fetajuustoa, sipulia ja oliiveja
Dolmades – Viininlehtikääryleitä, jotka on täytetty riisillä, joskus tarjoillaan kastikkeen kanssa
Gyros – Lihasiivuja eli sian, vasikan tai lampaanlihasta tehtya kebabbia
Jemistá – Uunissa paistettuja, täytettyjä vihanneksia, lähinnä tomaatteja ja paprikaa
Keftedes – Kreikkalaisia lihapullia
Kolokithákia – Viipaloitua paistettua kesäkurpitsaa, suolainen!
Loukánika – Mausteisia makkaroita, joiden päälle voi puristaa sitruunamehua.
Moussaka – Kreikan kansallisruoka – naudanlihaa, munakoisoa, perunaa ja béchamel-kastiketta
Ochtapódi – Mustekalaa, grillattua tai keitettyä
Souvlaki – Sian- tai karitsanlihavartaita
Stifado – Mausteinen lihapata, jossa on runsaasti sipulia
Taramosaláta – Sekoitus, jossa on mätiä, perunaa, munankeltuaista, sitruunamehua ja oliiviöljyä
Tzatziki – Jugurttikastike, jossa on silputtua kurkkua, öljyä ja valkosipulia

 

Saganaki on lomaruokien klassikko.

Johanna