Pikaopas kreikkalaiseen ruokaan

27.2.2017
Johanna
Haluatko olla kuin kotonasi kreikkalaisessa ravintolassa ja tuntea kaikki klassisen kreikkalaisen keittiön klassikot? Lue kreikkalaisen ruuan pikaopas, jonka jälkeen osaat valita ruokasi tavernoissa kuin vanha tekijä.

Kreikkalaisen keittiön antimet ovat laajalti tunnettuja, mutta aina kannattaa altistaa itsensä uusille mauille. Kokeile vaikkapa saganakía, joka on sitruunaviipaleen kanssa tarjoiltavaa friteerattua juustoa. Saganakí simpukoiden tai katkarapujen kanssa puolestaan on fetajuustolla gratinoituja mereneläviä miedossa tomaattikastikkeessa.

Meze - kreikkalaisia pikkuannoksia

Mezet ovat pieniä annoksia, joita nautitaan kreikkalaisittain useimmiten leivän kanssa tai lihan kastikkeena. Esimerkiksi melizanosaláta on grillatusta munakoisosta, oliiviöljystä ja yrteistä tehty tahna. Paras tapa maistella uusia makuja on tilata pöytään erilaisia mezejä, kala- ja liharuokia, salaatteja ja juustoja ja nauttia koko pöydän antimista yhdessä.

Klassisia kreikkalaisia ruokia

Boureki - Uunissa paistettu piirakka, jossa on kesäkurpitsaa, perunoita ja tuorejuustoa
Choriatiki - Kreikkalainen salaatti, jossa on tomaattia, kurkkua, fetajuustoa, sipulia ja oliiveja
Dolmades - Viininlehtikääryleitä, jotka on täytetty riisillä, joskus tarjoillaan kastikkeen kanssa
Gyros - Lihasiivuja eli sian, vasikan tai lampaanlihasta tehtya kebabbia
Jemistá - Uunissa paistettuja, täytettyjä vihanneksia, lähinnä tomaatteja ja paprikaa
Keftedes - Kreikkalaisia lihapullia
Kolokithákia - Viipaloitua paistettua kesäkurpitsaa, suolainen!
Loukánika - Mausteisia makkaroita, joiden päälle voi puristaa sitruunamehua.
Moussaka - Kreikan kansallisruoka - naudanlihaa, munakoisoa, perunaa ja béchamel-kastiketta
Ochtapódi - Mustekalaa, grillattua tai keitettyä
Souvlaki - Sian- tai karitsanlihavartaita
Stifado - Mausteinen lihapata, jossa on runsaasti sipulia
Taramosaláta - Sekoitus, jossa on mätiä, perunaa, munankeltuaista, sitruunamehua ja oliiviöljyä
Tzatziki - Jugurttikastike, jossa on silputtua kurkkua, öljyä ja valkosipulia

Saganaki - TUI
Saganaki on lomaruokien klassikko.

Muita samankaltaisia

Joustava puolihoito – vapaampaa lomanautiskelua

Riittääkö pelkkä aamiaisbuffet, vai pitäisikö varata ihan All Inclusive? Toisaalta, lomakohteessa on useampikin kiva ravintola, joita haluan testata. Mutta toisaalta taas, olisihan se helpompaa, jos olisi jotain muutakin kuin aamiainen valmiiksi varattuna.... Kuulostaako tutulta pohdinnalta?
SallaS SallaS 3.4.2019

All Inclusive – lomanautintoa parhaista raaka-aineista

Lomalla on ihana irtautua arjesta: ruoanlaitosta, tiskeistä ja jopa lompakosta. All Inclusive tuo matkailuun aivan erityistä helppoutta ja rentoutta – ja nostaa lomasi aivan uudelle tasolle. Eikä All Inclusiven tarjonta todellakaan ole tylsää, mautonta ja kaikkialla samanlaista, kuten joskus virheellisesti väitetään. Mitä All Inclusiveen kuuluu ja miten valmistetaan todella hyvä noutopöytä sadoille hotellivieraille? Annetaan asiantuntijan kertoa.
SallaS SallaS 6.3.2019

Mangosmoothie passionhedelmällä

Tee pikamatka Thaimaahan valmistamalla ihanan raikas mangosmoothie kotikeittiössäsi. Tämä Thaimaalta maistuva juoma on niin lasten kuin aikuistenkin suosikki.
SallaS SallaS 18.10.2018

Tutustu vietnamilaiseen keittiöön

Vietnam on todellinen ruokamekka ja täydellinen matkustuskohde kaikille, jotka pitävät paikallista keittiötä ensiarvoisen tärkeänä lomakohdetta valitessaan. Osallistu ruoanlaittokurssille, jossa maut hurmaavat ja värit räiskyvät.
SallaS SallaS 9.10.2018