Vinkkejä ympäristövastuulliseen lomaan

Kuinka voimme olla ympäristövastuullisempia lomallamme? Tästä saat vinkkejä kuinka matkustaa ympäristön kannalta viisaasti sekä tuomme esille muutamia yksinkertaisia asioita, joihin voit lomasi aikana kiinnittää huomiota.

Käytä samaa vesipulloa uudelleen

Vältä ostamasta pieniä vesipulloja useita kertoja päivässä, vaan osta sen sijaan suuri 5 litran vesikanisteri. Täytä siitä pulloasi päivän aikana – ympäristö sekä myös lompakkosi kiittää.

Valitse aurinkosuoja oikein

Varmista, ettet käytä sellaista aurinkorasvaa, joka tuhoaa merta, koralleja sekä ympäristöä. Parasta on käyttää ympäristömerkittyä aurinkorasvaa, tällaisia ovat esimerkiksi Joutsen- merkityt tuotteet. Vältä lisäämästä aurinkorasvaa juuri ennen uimaan menoa ja suosi aina vedenkestävää rasvaa.

Valitse oikeanlainen aurinkosuoja ja pelasta meremme.
Valitse oikeanlainen aurinkosuoja ja pelasta meremme.

Ole kohtuullinen ruoan kanssa

Kukapa ei rakastaisi maistuvia noutopöytäherkkuja, mutta muista kuitenkin olla ottamatta enempää ruokaa lautasellesi kuin jaksat syödä. Varmista että vähennät ruokahävikkiä etkä heitä ruokaa pois tarpeettomasti! Tietysti erityisen hyvä valinta on myös suosia yhä enemmän kasvisruokavaihtoehtoja.

Sano ei pilleille

Monet hotellit ja ravintolat ovat jo poistaneet pillit, mutta silloin kun niitä on vielä tarjolla, voit aktiivisesti kieltäytyä pilleistä tai tuoda oman bambusta valmistetun kestopillin, jonka voi pestä ja käyttää uudelleen. Esimerkiksi RIU – hotellit ovat aktiivisesti työskennelleet vähentääkseen kertakäyttömuoveja sekä poistaneet muovipillit hotelleistaan. (Tähän mennessä ainoastaan Kap Verdellä sekä Espanjassa kaikki hotellit ovat täysin poistaneet muovipillit, mutta tähän pyritään myös muissa kohteissa.)

Noutopöytäateriat ovat ihania, mutta ethän ota lautasellesi enempää ruokaa kuin mitä jaksat syödä.
Noutopöytäateriat ovat ihania, mutta ethän ota lautasellesi enempää ruokaa kuin mitä jaksat syödä.

Sulje vesihana

Yksi vinkki, jonka me kaikki tiedämme mutta mistä voimme muistuttaa itseämme, on säästää vettä. Älä harjaa hampaita juoksuttaen samalla vettä hanasta, käy pitkissä suihkuissa tai täytä kylpyammetta vedellä silloin kun sinulla on mahdollisuus uida vieressä olevassa meressä.

Vähennä pyykkiä

Ripusta pyyhe naulakkoon suihkun jälkeen ja käytä samaa pyyhettä useamman kuin yhden päivän ajan. Mieti myös, onko lakanoita tarpeen vaihtaa useita kertoja viikon mittaisen lomamatkan aikana. Tee aktiivisia valintoja.

Sammuta ilmastointi

Monissa hotelleissa ilmastointi sulkeutuu automaattisesti kun lähdet huoneesta – mutta ei kaikissa hotelleissa. Varmista, että sammutat valot sekä ilmastoinnin, kun poistut huoneesta ja pidä parvekkeen ovi suljettuna silloin kun ilmastointi on päällä ja niin edelleen.

Kiinnitä huomiota vedenkulutukseen.
Kiinnitä huomiota vedenkulutukseen.

Pyöräile tai mene bussilla

Yritä välttää taksia ja pyöräile aina kun se on mahdollista. Silloin kun tämä ei ole vaihtoehto, suosi julkista liikennettä kuten bussia ja junaa oman auton tai taksin sijaan.

Suosi paikallista

Osta paikallisesti tuotettuja tavaroita ja tue paikallista yrittäjyyttä.

Pidä rannat puhtaina

Käytä saatavilla olevia roskakoreja äläkä jätä roskia hiekalle. Anna aikaasi viisi minuuttia ennen kuin lähdet rannalta ja kerää pois kaikki näkemäsi roskat.

Auta pitämään rannat puhtaina ja kauniina.
Auta pitämään rannat puhtaina ja kauniina.

Pakkaa kevyesti

Kevyempi matkalaukku tekee myös lentokoneen kevyemmäksi ja tämä taas tarkoittaa pienempää polttoaineenkulutusta sekä ilmastopäästöjä.

Ilmastokompensoi!

Valitse TUIn oma lentoyhtiö tai majoitu jossakin omista hotelleistamme. Tällöin ilmastokompensoimme sekä lentosi päästöt että energiankulutuksen hotellissa ilman lisämaksuja.