27.3.2018
Johanna
Pääsiäinen on yksi vuoden suurimmista juhlapyhistä, jota juhlistetaan erilaisilla perinteillä eri maissa. Tutustu pääsiäisen juhlaperinteisiin viidessä maassa.

Vesisotaa Puolassa

Puolassa toista pääsiäispäivää vietetään Śmigus-Dyngus-juhlan merkeissä. Ensimmäiset maininnat tapahtumasta ovat jo vuosisatojen takaa ja tapahtumat juuret ovatkin todennäköisesti alkaneen kevään juhlimisessa. Perinteisesti kohteena olivat tytöt ja nuoret naiset, mutta nyttemmin kohteeksi voi joutua kuka tahansa sukupuolesta tai iästä riippumatta. Apuvälineinä käytetään ämpäreitä, vesi-ilmapalloja, vesipyssyjä tai mitä tahansa, minkä avulla lähimmäsen saa kasteltua. Joten jos suuntaat pääsiäislomaksi vaikkapa Krakovaan - pidä varasi!

Pääsiäiskellot Ranskassa

Ranskassa pääsiäisherkkuja eivät tuo tiput eivätkä puput, vaan pääsiäiskellot. Kirkonkellot hiljenevät pitkänäperjantaina, jolloin tarinan mukaan ne lentävät Vatikaaniin Paavin siunattavaksi. Kellot palaavat takaisin pääsiäissunnuntaina, ja paluumatkalla ne tiputtelevat suklaamunia ja muita herkkuja lapsille. Kellot alkavat jälleen soida pääsiäismessun aikana.

Pääsiäinen Espanjassa

Pääsiäinen on katolisessa Espanjassa yli viikon mittainen juhla. Pyhä viikko eli Semana Santa alkaa palmusunnuntaina, jolloin kaduille kannetaan kirkoista pyhäpukuihin puettuja Kristukset ja Neitsyet - pyhäinkuvia. Vuosisatoja vanhan perinteen mukaan kuvia kannetaan näyttävissä kulkueissa, joita järjestetään eri puolilla maata Kantajina kulkueissa toimivat valkoisia hiippalakkeja käyttävät kirkon jäsenet.

Semana Santan kulkue eteläisessä Espanjassa.

Firenzen vaunujen räjäytys

Italian Firenzessä pääsiäistä juhlistetaan Scoppio del carrolla eli vaunun räjäytyksellä. Tapahtumaa on vietetty jo noin 350 vuoden ajan. Tapahtuman keskipisteessä on Duomon edessä oleva ilotulitteilla lastattu vaunu, joka sytytetään seremoniallisesti pääsiäismessun aikana. Jos kaikki ilotulitteet räjähtävät, sen ajatellaan tuovan hyvää onnea seuraavalle vuodelle.

Pääsiäinen Kreikassa

Pääsiäinen on kreikkalaisortodoksisen Kreikan suurin juhla, jota vietetään juliaanisen kalenterin mukaan Suomessa noudatettavaa gregoriaanista kalenteria myöhemmin. Pääsiäistä juhlistetaan jo hyvissä ajoin etukäteen järjestämällä paljon erilaisia konsertteja ja muuta ohjelmaa. Pienet musiikkitavernatkin täyttyvät juhlijoista jo pääsiäistä edeltävällä viikolla, kun opiskelijat palaavat kotikonnuilleen lomailemaan ja muutkin ovat saattaneet ottaa pääsiäislomaa.

Tavernojen ruokalistoille ilmaantuu pääsiäiseen ja nimenomaan paastonaikaan liittyviä herkkuja, joita ei muulloin välttämättä saa. Kalat ja muut merenelävät, kuten mustekalat ja katkaravut, ovat yleistä paastonajan ruokaa, samoin erilaiset vihannekset, joita onkin keväällä runsaasti saatavilla. Pääsiäispäivänä paastoaminen loppuu ja grillataan lammasta.

Perinteinen paastonajan päätösruoka on majiritsa, lampaan sisäelinkeitto. Asiaan kuuluvat myös punaisiksi maalatut munat, joita kopautetaan toisiaan vasten. Sille, jonka muna säilyy ehjänä, on luvassa onnea seuraavalle vuodelle.

Muita samankaltaisia

Disneyland - 6 huvipuistoa ympäri maailman

Satujen maailmaan astuminen on ikimuistoinen elämys, oletpa minkä ikäinen tahansa. Kävele Tuhkimon satulinnassa, tapaa Chewbacca ja Buzz Lightyear, matkusta vuoristoradalla tai istu luolassa Pienen merenneidon viereen. Avaamme sinulle nyt portin kuuteen Walt Disneyn teemapuistoon eri puolilla maailmaa.
SallaS SallaS 2.4.2019

Road trip Gran Canarialla – vuokraa auto ja tutustu saareen

Henkeäsalpaavat serpentiinitiet ja mahtavat näkymät – check. Pittoreskit kylät ja aito paikallinen kulttuuri – check. Charmantit markkinat – check. Kyllä, näet jo itsesi täällä! Gran Canaria on kuin tehty autoretkiin ja täällä et voi ajaa harhaan – minne tahansa menetkin, löydät jotain hienoa. Tässä kuitenkin muutama vinkki parhaista teistä, pysähdyspaikoista ja nähtävyyksistä.
SallaS SallaS 3.10.2018

Mallorca hurmaa monipuolisuudellaan – löydä lomaklassikon parhaat palat

Huikaisevia rantoja, värikästä kaupunkikulttuuria, historiallisia nähtävyyksiä, upeita luontoelämyksiä, vegaanisia makunautintoja. Klassikkokohde Mallorca yllättää monipuolisuudellaan. Poimi tästä parhaat palat omaan lomaasi + 3 hotellivinkkiä.
SallaS SallaS 7.2.2018

Cava-kuohuviinin alkulähteillä – päiväretkellä Barcelonasta

Barcelonasta on helppoa tehdä jännittävä päiväretki Sant Sadurní d'Anoian kylään, joka sijaitsee Katalonian kuohuviinialueen sydämessä. Täällä valmistuu suomalaisille tuttu itsenäisyyspäivän, uudenvuoden ja valmistujaisjuhlien kuplajuoma. Tervetuloa kuohuvaan cava-maailmaan!
Jaakko Jaakko 15.11.2017