Tippaus eri maissa - miten jättää tippiä oikein?

24.3.2017
Johanna
Kun lautaset on syöty tyhjiksi ja maha on täynnä, nousee esiin kysymys: pitääkö meidän jättää tippiä? Jos pitää, niin kuinka paljon? Juomarahakulttuuri eli tippaus kuitenkin vaihtelee eri maissa. Vähennä lomastressiä ja tutustu tippaustapoihin etukäteen.

Espanja

Espanjassa ravintoloissa 10-15 prosentin palvelumaksu sisältyy yleensä laskun loppusummaan, mikä kerrotaan tavallisesti ruokalistan alareunassa. Sen lisäksi ei odoteta tippiä, mutta omalle tarjoilijalle voi halutessaan jättää noin 5 prosenttia laskun loppusummasta.

Kreikka

Kreikassa tippiä on tapana jättää noin 5-10 prosenttia laskun loppusummasta, jos on ollut tyytyväinen ruokaan ja palveluun. Yksinkertaisimmissa pikaruokapaikoissa kuten gyros- ja souvlaki-tiskeillä ei tarvitse jättää tippiä.

Thaimaa

Thaimaassa ei oikeastaan ole tippauskulttuuria. Kuitenkin tippien jättämistä arvostetaan niin ravintoloissa kuin hotellin siivoajien keskuudessa, mutta tippi tulee jättää huomaamattomasti. Jos haluat jättää tippiä hienommassa ravintolassa, sopiva summa on noin 10 prosenttia laskun loppusummasta, muuten noin 40 bahtia.

Italia

Myöskään Italiassa tippaus ei ole tapana. Ravintoloiden laskuissa on usein eritelty "coperto" eli kattaus, johon kuuluvat myös ennen ateriaa tarjoiltava leipä ja esimerkiksi oliiveja. Kuitenkin erityisen hyvästä palvelusta voit pyöristää laskua ylöspäin periaatteella euro per ruokailija.

Ranska

Ranskassa noin 10 prosentin huomaamaton tippaus ravintolassa osoittaa, että olet tyytyväinen, muuten ei tarvitse jättää mitään. Kahviloissa tai baareissa ei tarvitse tipata lainkaan. Jotkin ravintolat jopa kieltävät tippauksen erillisellä kyltillä, jossa lukee "Pourboire interdit".

Iso-Britannia

Lisää Iso-Britanniassa laskun loppusummaan aina 10-15 prosenttia, jos ravintola ei ole lisännyt palvelurahaa laskun loppusummaan automaattisesti. Tarkasta asia varmuudeksi kuitista ennen tipin jättämistä. Pubeissa ei tippiä perinteisesti jätetä lainkaan.

USA

USA:ssa pitää aina jättää tippiä. Palvelualalla työskentelevien palkat ovat matalia ja osa palkasta ajatellaan tulevan tipeistä, niin ravintoloissa, baareissa, kampaamoissa kuin takseissa. Tavallisesti tippi on noin 15-20 prosenttia. Jos palvelu on ollut erittäin hyvää, silloin tipin määrää voi nostaa 25 prosenttiin. Yhden tai kahden dollarin tippiä tulisi antaa kaikista palveluista, muun muassa ovimiehille, siivoajille ja laukunkantajille. Pieniä seteleitä kannattaa siis pitää mukana aina.

Karibia - Dominikaaninen tasavalta

Käytännöt vaihtelevat saarelta toiselle. Dominikaanisessa tasavallassa laskun loppusummaan yleensä sisältyy 10 prosentin palveluraha, ja lisäksi on tapana lisätä vielä 10 prosenttia tippiä.

Meksiko

Meksikossa jätetään yleensä tippiä 10-15 prosenttia, mutta jotkin ravintolat lisäävät summan suoraan laskulle.

Risteilyt

TUIn risteilyillä tipit kuuluvat laivan palvelumaksuun.

Muistathan, että tipin jättäminen ei ole tapa päästä eroon taskun pohjilla pyörivistä hiluista. Jos tippiä haluaa jättää, sen tulee olla riittävän suuri, muuten sitä pidetään jopa loukkauksena.

Myös kortilla maksettaessa on useimmiten mahdollista tipata. Silloin maksupäätteet kysyvät ennen pin-koodia, haluatko jättää tippiä.

Muita samankaltaisia

Joustava puolihoito – vapaampaa lomanautiskelua

Riittääkö pelkkä aamiaisbuffet, vai pitäisikö varata ihan All Inclusive? Toisaalta, lomakohteessa on useampikin kiva ravintola, joita haluan testata. Mutta toisaalta taas, olisihan se helpompaa, jos olisi jotain muutakin kuin aamiainen valmiiksi varattuna.... Kuulostaako tutulta pohdinnalta?
SallaS SallaS 3.4.2019

Tällainen on matkailijan Mauritius

Hohtavan valkoisia rantoja, kookospalmuja, rentoutumista turkoosin meren äärellä. Monille Mauritius on unelmien lomakohde. Tapasimme Emman ja Johanin, jotka lomailivat Mauritiuksella tammikuussa. Näin he kertovat matkastaan ja antavat vinkkinsä, joilla ihana Mauritius tarjoaa parastaan.
SallaS SallaS 28.2.2019

Mitä mukaan matkalle? Pakkauslista rantalomalle

Millainen pakkaaja olet? Järjestelmällinen, joka jo hyvissä ajoin ennen matkaa pyykkää ja silittää vaatteet ja täydentää pienen matka-apteekin? Vai avaatko matkalaukun lähtöä edeltävänä päivänä ja kahmit sinne päällimmäiset vaatteet kaapista? Kokosimme näppäriä vinkkejä, joiden avulla voit pakata nopeasti ja fiksusti – ja näin rantalomasi saa hyvän lähdön.
SallaS SallaS 15.2.2019

Road trip Gran Canarialla – vuokraa auto ja tutustu saareen

Henkeäsalpaavat serpentiinitiet ja mahtavat näkymät – check. Pittoreskit kylät ja aito paikallinen kulttuuri – check. Charmantit markkinat – check. Kyllä, näet jo itsesi täällä! Gran Canaria on kuin tehty autoretkiin ja täällä et voi ajaa harhaan – minne tahansa menetkin, löydät jotain hienoa. Tässä kuitenkin muutama vinkki parhaista teistä, pysähdyspaikoista ja nähtävyyksistä.
SallaS SallaS 3.10.2018