24.3.2017

Tippaus eri maissa - miten jättää tippiä oikein?

Kun lautaset on syöty tyhjiksi ja maha on täynnä, nousee esiin kysymys: pitääkö meidän jättää tippiä? Jos pitää, niin kuinka paljon? Juomarahakulttuuri eli tippaus kuitenkin vaihtelee eri maissa. Vähennä lomastressiä ja tutustu tippaustapoihin etukäteen.

Espanja

Espanjassa ravintoloissa 10-15 prosentin palvelumaksu sisältyy yleensä laskun loppusummaan, mikä kerrotaan tavallisesti ruokalistan alareunassa. Sen lisäksi ei odoteta tippiä, mutta omalle tarjoilijalle voi halutessaan jättää noin 5 prosenttia laskun loppusummasta.

Kreikka

Kreikassa tippiä on tapana jättää noin 5-10 prosenttia laskun loppusummasta, jos on ollut tyytyväinen ruokaan ja palveluun. Yksinkertaisimmissa pikaruokapaikoissa kuten gyros- ja souvlaki-tiskeillä ei tarvitse jättää tippiä.

Thaimaa

Thaimaassa ei oikeastaan ole tippauskulttuuria. Kuitenkin tippien jättämistä arvostetaan niin ravintoloissa kuin hotellin siivoajien keskuudessa, mutta tippi tulee jättää huomaamattomasti. Jos haluat jättää tippiä hienommassa ravintolassa, sopiva summa on noin 10 prosenttia laskun loppusummasta, muuten noin 40 bahtia.

Italia

Myöskään Italiassa tippaus ei ole tapana. Ravintoloiden laskuissa on usein eritelty "coperto" eli kattaus, johon kuuluvat myös ennen ateriaa tarjoiltava leipä ja esimerkiksi oliiveja. Kuitenkin erityisen hyvästä palvelusta voit pyöristää laskua ylöspäin periaatteella euro per ruokailija.

Ranska

Ranskassa noin 10 prosentin huomaamaton tippaus ravintolassa osoittaa, että olet tyytyväinen, muuten ei tarvitse jättää mitään. Kahviloissa tai baareissa ei tarvitse tipata lainkaan. Jotkin ravintolat jopa kieltävät tippauksen erillisellä kyltillä, jossa lukee "Pourboire interdit".

Iso-Britannia

Lisää Iso-Britanniassa laskun loppusummaan aina 10-15 prosenttia, jos ravintola ei ole lisännyt palvelurahaa laskun loppusummaan automaattisesti. Tarkasta asia varmuudeksi kuitista ennen tipin jättämistä. Pubeissa ei tippiä perinteisesti jätetä lainkaan.

USA

USA:ssa pitää aina jättää tippiä. Palvelualalla työskentelevien palkat ovat matalia ja osa palkasta ajatellaan tulevan tipeistä, niin ravintoloissa, baareissa, kampaamoissa kuin takseissa. Tavallisesti tippi on noin 15-20 prosenttia. Jos palvelu on ollut erittäin hyvää, silloin tipin määrää voi nostaa 25 prosenttiin. Yhden tai kahden dollarin tippiä tulisi antaa kaikista palveluista, muun muassa ovimiehille, siivoajille ja laukunkantajille. Pieniä seteleitä kannattaa siis pitää mukana aina.

Karibia - Dominikaaninen tasavalta

Käytännöt vaihtelevat saarelta toiselle. Dominikaanisessa tasavallassa laskun loppusummaan yleensä sisältyy 10 prosentin palveluraha, ja lisäksi on tapana lisätä vielä 10 prosenttia tippiä.

Meksiko

Meksikossa jätetään yleensä tippiä 10-15 prosenttia, mutta jotkin ravintolat lisäävät summan suoraan laskulle.

Risteilyt

TUIn risteilyillä tipit kuuluvat laivan palvelumaksuun.

Muistathan, että tipin jättäminen ei ole tapa päästä eroon taskun pohjilla pyörivistä hiluista. Jos tippiä haluaa jättää, sen tulee olla riittävän suuri, muuten sitä pidetään jopa loukkauksena.

Myös kortilla maksettaessa on useimmiten mahdollista tipata. Silloin maksupäätteet kysyvät ennen pin-koodia, haluatko jättää tippiä.

Muita samankaltaisia

Gran Canaria vai Teneriffa – kumpi on paras?

Kesä vuoden ympäri , 2700 aurinkoista tuntia, lämpötila joka harvoin laskee alle 20 –asteen sekä silmänkantamattomiin jatkuvat rannat. Ei ole vaikeaa ymmärtää, miksi saaret houkuttelevat monia matkailijoita. Haastavampaa saattaa kuitenkin olla valita, minne seuraava matka suuntautuu. Kumpi saari on paras? Gran Canaria vai Teneriffa? Tässä saat vinkkejä valintaan, kumpi saari sopisi juuri sinulle.
Johanna Johanna 24.10.2019

Mauritius vai Malediivit?

Kun mainitaan Malediivit tai Mauritius, tulee monelle heti mieleen palmujen varjostamat rannat sekä taivaansininen vesi. Tämä myös pitää paikkaansa molempien kohteiden osalta. Mikä siis erottaa näitä kahta eksoottista saarivaltiota ja kumpaan niistä sinun kannattaisi matkustaa?
Johanna Johanna 17.10.2019

Ateenan nähtävyydet – 10 vinkkiä

Ateena on yksi kuumimmista viikonloppukaupungeista juuri nyt. Tässä kaupungissa on kaikkea mitä tarvitset ja hieman enemmän. Lue vinkkimme Ateenaan ja löydä parhaat nähtävyydet!
Noora Noora 3.7.2019

Kap Verde – koe useampi saari yhden loman aikana

Vaeltele trooppisen vehreällä Santo Antãolla, maistele viiniä vulkaanisaari-Fogolla tai hyppää kapverdeläisen elämänrytmin vietäväksi trendikkäässä Mindelon kaupungissa São Vincentellä. Olitpa lomalla sitten Salin tai Boavistan saarella, kannattaa naapurisaarille tehdä pieniä tutkimusretkiä ja lähteä tutustumaan syvemmälle Kap Verden olemukseen. Tutustu parhaisiin saarivinkkeihimme Kap Verdellä!
Noora Noora 11.6.2019