16.5.2018

Pride kahdeksassa kaupungissa ympäri maailmaa

Pride-tapahtumista on kasvanut suuria festivaaleja, jotka kestävät jopa viikkoja. Ydinsanoma on paikasta ja toteutuksesta riippumatta sama: edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja yhteiskunnan tasa-arvoisuutta sekä muistuttaa, että kaikilla ihmisellä on vapaus olla sellainen kuin on. Tutustu kahdeksan kaupungin pride-tapahtumiin!

New York City (USA)

New York on kaupunki, josta kaikki alkoi. Kaikkiaan New York City Priden tapahtumat kestävät kuukauden, mutta pääparaati, The Pride March, on kesäkuun viimeisenä sunnuntaina. Pride-kulkue kulkee useiden historiallisesti tärkeiden paikkojen, kuten Stonewall Innin, ohi. Klubi antoi nimensä Stonewallin mellakoille, ja ensimmäinen pride New Yorkissa marssittiinkin mellakoiden vuosipäivänä 28.6.1970.

São Paulo (Brasilia)

Brasilian São Paulossa järjestettävä pride on kävijämäärältään maailman suurin. Enimmillään tapahtumaan on osallistunut yli 3 miljoonaa ihmistä. Yli 4 kilometriä pitkä pääparaatikulkue on brasilialaisittain värikäs, ja tanssiminen ja musiikki ovat tärkeässä roolissa.

Amsterdam (Alankomaat)

Amsterdamissa koko viikon kestävien festivaalien ohjelmaan kuuluvat muun muassa Drag Queen -olympialaiset sekä erilaisia musiikki- ja urheilutapahtumia. Elokuun alussa järjestettävä tapahtuma levittäytyy myös veden päälle, sillä pääparaati lipuu veneissä kaupungin kanavia pitkin.

Lontoo (Iso-Britannia)

Lontoossa järjestettiin Euroopan ensimmäinen pride vuonna 1972. Heinäkuun alkupuolella järjestettävä tapahtuma on kaupungin suurin yksitttäinen tapahtuma, ja osallistujia on vuosittain noin 750 000.

Berliini (Saksa)

Berliinissä pridea kutsutaan nimellä Christopher Street Day Stonewallin mellakoiden muistoksi. Heinäkuun loppupuolelle sijoittuvan pride-viikon tapahtumiin osallistuu vuosittain noin puoli miljoonaa ihmistä.

San Francisco (USA)

San Franciscossa järjestetään maailman toiseksi suurin pride-tapahtuma São Paolon jälkeen, ja juuri San Franciscossa liehui ensimmäistä kertaa sateenkaarilippu. Kesäkuun lopussa järjestettävässä San Fransiscon pridessa vierailee noin 1,7 miljoonaa ihmistä vuosittain.

Pariisi (Ranska)

Pariisin Marche des Fiertés LGBT -paraati alkaa vuosittain Tour Montparnasselta ja kulkee Pariisin eteläosien kautta Seine-joen yli ja edelleen kohti Bastillen aukiota. Kesäkuun loppupuolella järjestettävän festivaalin tunnelma jatkuu paraatin jälkeen Maraisin alueen kahviloissa, baareissa ja klubeilla.

Madrid (Espanja)

Madridin Orgullo Madrid Gay Pride -viikkoon heinäkuun alkupuolella sisältyy ulkoilmakonsertteja, taidetta, performansseja ja keskustelutilaisuuksia. Tapahtuma sijoittuu Chuecan kaupunginosaan, ja viikon aikana tapahtumissa vierailee kaikkiaan noin 2 miljoonaa vierasta.

Muita samankaltaisia

Ateenan nähtävyydet – 10 vinkkiä

Ateena on yksi kuumimmista viikonloppukaupungeista juuri nyt. Tässä kaupungissa on kaikkea mitä tarvitset ja hieman enemmän. Lue vinkkimme Ateenaan ja löydä parhaat nähtävyydet!
Noora Noora 3.7.2019

Kap Verde – koe useampi saari yhden loman aikana

Vaeltele trooppisen vehreällä Santo Antãolla, maistele viiniä vulkaanisaari-Fogolla tai hyppää kapverdeläisen elämänrytmin vietäväksi trendikkäässä Mindelon kaupungissa São Vincentellä. Olitpa lomalla sitten Salin tai Boavistan saarella, kannattaa naapurisaarille tehdä pieniä tutkimusretkiä ja lähteä tutustumaan syvemmälle Kap Verden olemukseen. Tutustu parhaisiin saarivinkkeihimme Kap Verdellä!
Noora Noora 11.6.2019

Mallorca hurmaa monipuolisuudellaan – löydä lomaklassikon parhaat palat

Huikaisevia rantoja, värikästä kaupunkikulttuuria, historiallisia nähtävyyksiä, upeita luontoelämyksiä, vegaanisia makunautintoja. Klassikkokohde Mallorca yllättää monipuolisuudellaan. Poimi tästä parhaat palat omaan lomaasi + 3 hotellivinkkiä.
SallaS SallaS 7.2.2018

Cava-kuohuviinin alkulähteillä – päiväretkellä Barcelonasta

Barcelonasta on helppoa tehdä jännittävä päiväretki Sant Sadurní d'Anoian kylään, joka sijaitsee Katalonian kuohuviinialueen sydämessä. Täällä valmistuu suomalaisille tuttu itsenäisyyspäivän, uudenvuoden ja valmistujaisjuhlien kuplajuoma. Tervetuloa kuohuvaan cava-maailmaan!
Jaakko Jaakko 15.11.2017