18 kiehtovaa retkikohdetta Kanariansaarilla

Kanariansaaret tarjovat paitsi raukeita päiviä uima-altaalla tai rannalla, myös vaikuttavia nähtävyyksiä ja elämyksiä kaikille aisteille. Tutustu 18 kiehtovaan retkikohteeseen kuudella suurimmalla Kanariansaarella.

Gran Canaria - Rommia ja luontoelämyksiä

Vaella kaktusten, agavojen ja unikoiden keskellä ikivihreässä Barranco de Guayadequen laaksossa. Rotkon jyrkällä seinustalla kasvaa yli 80 kotoperäistä lajia. Hyvällä tuurilla voit nähdä myös alueella eläviä jättiliskoja. Alueen vaellusreitit kulkevat kahden luolakylän läpi, ja näissä kylissä asuu ihmisiä, jotka jäljittelevät Kanariansaarten alkuperäisväestön, guanchien, elämäntapaa. Polku kulkee hienon kappelin ohi ja päättyy luolaravintola Tagororiin, jossa voit nauttia paikallista viiniä ja kansanmusiikkia ruoan ohessa.

Vieraile rommitehtaalla Arucasissa. Kanariansaarilla on viljelty sokeriruokoa pitkään, jopa pidempään kuin Kuubassa, joka yleensä tulee rommista puhuttaessa ensimmäisenä mieleen. Tislaamo avautui vuonna 1884 ja sen yhteydessä on kiinnostava museo, jossa kerrotaan tehtaan historiasta ja rommin valmistuksesta. Luonnollisesti kierrokseen kuuluu myös romminmaistelua halukkaille. Kaupungissa on myös kaunis kasvitieteellinen puutarha ja komea goottityylinen San Juanin kirkko.

Upea Maspalomas on Gran Canarian oma versio Saharan autiomaasta. Hiekka on oikeastikin peräisin Saharasta ja alue on vuosituhansien saatossa muodostunut pienoismalliksi maailman suurimmasta aavikosta. Onneksi tämä aavikko sijaitsee kuitenkin rannan tuntumassa eikä meri siis ole kaukana, jos haluat pulahtaa välillä uimaan.

Lue lisää Gran Canariasta.

Upea Maspalomas on Gran Canarian oma versio Saharan autiomaasta.
Upea Maspalomas on Gran Canarian oma versio Saharan autiomaasta.

Teneriffa - Hyvää ruokaa ja maisemia

Nauti hyvästä ruuasta. Teneriffa on Kanariasaarten gastronominen keskus. Vuonna 2018 kahdella ravintolalla on Michelin-tähtiä: Chimichen kylässä sijaitsevassa Casa Fitolla ja Puerto de la Cruzissa sijaitsevassa Brunelli's -ravintolalla.

Sukella lentokoneen hylylle. Vuonna 1966 DC-3-lentokone syöksyi veteen El Sauzalin edustalla Teneriffan pohjoisrannikolla. Hylky makaa noin 30 metrin syvyydessä ja tarjoaa jännittävän seikkailun edistyneimmille sukeltajille. Myös harjaantumattomat sukeltajat ja snorklaajat voivat kokea hienoja elämyksiä ja tutustua vedenalaiseen elämään Teneriffan vesialueilla. Saarella on useita sukelluskouluja ja -kursseja kaikentasoisille.

Vaella Teiden kansallispuistossa. Maailman kolmanneksi suurin tulivuori ja Espanjan korkein vuori tarjoaa mahtavia maisemia. Kun sääolosuhteet ovat sopivat, voit vaeltaa sumuisen pilven läpi ja päätyä pilven yläpuolella häikäiseviin maisemiin. Kysy paikallisilta neuvoa vaelluksen ajankohdalle, jotta saavut vuorelle sään ja pilviverhon puolesta juuri oikeaan aikaan.

Lue lisää Teneriffasta.

Teiden kansallispuisto tarjoaa mahtavia maisemia.
Teiden kansallispuisto tarjoaa mahtavia maisemia.

Lanzarote - Tulivuorimaisemia ja vedenalainen museo

Koe auringonlasku Montaña Rojan tulivuorikraaterista. Tulivuori hallitsee Playa Blancan maisemaa ja se on helppo valloittaa jalkaisin. Monet lähiseudun hotellit järjestävät aamu- tai iltavaelluksia Marsia muistuttavaan maastoon. Suuntaa illaksi kraaterin vasemmalle puolelle nähdäksesi ikimuistoisen auringonlaskun.

Maistele viiniä La Gerian laaksossa. Vulkaanisten vuorien keskellä sijaitsee Lanzaroten tärkein viininviljelyalue. Jotta viininviljely ylipäätään olisi mahdollista, paikalliset Los lanzaroteñosit ovat kehittäneet ainutlaatuisen tavan, joka tekee maisemasta kuin taideteoksen. Viiniköynnökset on istutettu yksittäin yli 10 000 kuoppaan, jotka on kaivettu tulivuoren paksuun hiekkaan. Huokoinen hiekka on täydellinen kosteuden säilyttävä kasvualusta. Jotta kasvit pysyisivät tuulelta suojassa, jokaisen kasvin ympärillä on puoliympyränmuotoinen kivimuuri.

Tee museovierailu 12 metriä vedenpinnan alle. Museo Atlántico on Euroopan ensimmäinen vedenalainen museo. Museon rakentaminen kesti kolme vuotta, ja se koostuu 12 taideinstallaatiosta, joissa on kaikkiaan 300 patsasta. Kaikki on rakennettu ympäristöystävällisestä betonista, joka kestää useita satoja vuosia ja toimii luonnonriuttana kasveille, kaloille ja eläimille. Taideteoksiin voi tutustua snorklaamalla tai sukeltamalla, mutta myös vedenpinnan yläpuolelta Marina Rubicónista saaren eteläpuolelta.

Lue lisää Lanzarotesta.

Viiniviljelmiä Lanzarotella.
Viiniviljelmiä Lanzarotella.

Fuerteventura - Surffaajien paratiisi

Kokeile surffausta. Fuerteventura on legendaarinen matkakohde laine-, purje- ja leijalautailijoille. Parhaat aallot ovat saaren pohjois- ja länsirannikolla. Pasaatituulet, joissa tuulennopeus vaihtelee, luovat ihanteelliset olosuhteet sekä kokeneille surffaajille että aloittelijoille. Jos pysyttelet mieluummin maan kamaralla, voit viihdyttää itseäsi seuraamalla ammattilaisia. Se on kuin näytös – ja kaiken lisäksi ilmainen sellainen.

Vieraile Isla de Lobosin paratiisisaarella. Pieni ja lähestulkoon asumaton saari Fuerteventuran pohjoispuolella on luonnonsuojelualuetta ja monien harvinaisten lintulajien ja kauniiden kukkien koti. Lauttamatka Corralejosta Isla de Lobosiin kestää noin kymmenen minuuttia.

Ihaile perinteistä taidetta ja käsityötä Antiguassa. Museo Molino de Antiguassa voit kiivetä täydellisesti säilyneeseen molinoon eli tuulimyllyyn ja tutustua niiden alkuperäiseen käyttätarkoitukseen sisäpuolelta. Alueella on myös käsityökeskus, jossa esitellään arkeologisia löytöjä, sekä perinteistä ja modernia taidetta. Muista vierailla myös kaktuspuutarhassa, joka on hieno paikka pienelle kävelyretkelle.

Lue lisää Fuerteventurasta.

Fuerteventura on legendaarinen matkakohde laine-, purje- ja leijalautailijoille.
Fuerteventura on legendaarinen matkakohde laine-, purje- ja leijalautailijoille.

La Gomera - Vihellystä ja taikametsiä

Opi El Silbo -vihellyskieltä. Saaren asukkaat ovat kehittäneet kielen viestiäkseen pitkiä matkoja rotkojen yli. Kieli on tänä päivänä pakollinen oppiaine saaren peruskoulussa ja monet hotellit ja ravintolat järjestävät El Silbo -näytöksiä.

Bongaa valaita ja delfiinejä. Kanariansaaria ympäröivä meri on täynnä elämää. La Gomeran rannikolla on tavattu 21 eri delfiinilajia. Hyvällä tuurilla voit nähdä myös kaskelotin, lahtivalaan tai yli 300 yksilön lauman pallopäävalaita, jotka elävät La Gomeran ja Teneriffan välisellä vesialueella.

Koe taianomainen sademetsä Garajonayn kansallispuistossa. Ikivihreässä utuisessa metsässä on lumoava tunnelma. Vuodesta 1986 alkaen metsä on ollut suojeltu Unescon maailmanperintökohde. Metsä on helppokulkuista ja alueella kulkee hienoja vaellusreittejä. Puiston pohjoisosassa sijaitsevassa vierailukeskuksessa on muun muassa etnografinen museo, käsityöverstas ja kasvitieteellinen puutarha.

Lue lisää La Gomerasta.

Garajonayn kansallispuiston ikivihreässä utuisessa metsässä on lumoava tunnelma.
Garajonayn kansallispuiston ikivihreässä utuisessa metsässä on lumoava tunnelma.

La Palma - Vaellusreittejä ja näköaloja

Vaella esihistoriallisissa maisemissa Caldera de Taburienten kansallispuistossa. Monien mielestä La Palma on Kanariansaarista kaunein, ja saari on erityisesti vaeltajien suosiossa. Saaren kenties viehättävin reitti kulkee purojen varsia pitkin metsäisissä maisemissa ison kraaterin eli calderan pohjalla. Vaellusreittiä ympäröi vuoristo, jonka korkein huippu nousee yli 2000 metriin.

Vieraile Fuencalienten suolakaivoksilla. Meri, ilma ja maa kohtaavat saaren eteläkärjessä muodossa, joka on puoliksi suolatuotantoa ja puoliksi taideteos. Merivesi johdetaan neliskanttisiin altaisiin, jotka on kaivettu mustaan, vulkaaniseen maaperään. Kun aurinko haihduttaa vettä, muodostuu väriefektejä keltaisesta sinisen ja vaaleanpunaisen sävyihin. Kimaltavat kristallit haravoidaan suolapyramideiksi, joiden annetaan kuivua auringossa.

Käännä katse taivaalle. Roque de los Muchachos on yksi La Palman korkeimmista vuorenhuipuista. Vuori on myös antanut nimensä täällä sijaitsevalle suurelle observatoriolle, jossa on muutamia maailman edistyksekkäimmistä teleskoopeista. Observatorioon voi varata opastetun kierroksen etukäteen, ja lähistöllä on myös hienoja näköalapaikkoja, jos haluat ihailla yötaivasta omatoimisesti. Älä unohda ottaa mukaan eväitä, juomista ja lämpimiä vaatteita. Kaikki mukavuudet ovat vähintään tunnin ajomatkan päässä.

Roque de los Muchachos -vuorella sijaitsevasta observatoriosta avautuvat hienot maisemat taivaalle sekä La Palman saarelle.
Roque de los Muchachos -vuorella sijaitsevasta observatoriosta avautuvat hienot maisemat taivaalle sekä La Palman saarelle.