Riviera - Mikä se on?

22.8.2017
Johanna
Riviera isolla R-kirjaimella tarkoittaa useimmiten Ranskan etelärannikon Côte d’Azuria. Ranskalaiset eivät kuitenkaan sanaa keksineet ja rivierojakin löytyy eri maiden rannikoilta useampia. Mitä sana tarkoittaa ja mistä se tulee?

Riviera on italiaa ja tarkoittaa yksinkertaisesti rannikkoa (vaikka latinan sana riparius tarkoittaa joen rannalla). Noin 1600-luvulla alettiin käyttää nimitystä La Riviera Genovan kaupungin ympärille levittäytyvästä rannikosta eli Ligurian rannikosta. Tänä päivänä sama alue tunnetaan myös nimellä Riviera dei Fiori ( "Kukkien rannikko").

Nimi vakiintui tarkoittamaan Etelä-Ranskan Välimeren puoleista rannikkoa eli Côte d'Azuria 1900-luvun alussa. Syynä tähän oli todennäköisesti se, että alue oli erityisesti Euroopan yläluokan suosiossa. Monet talvehtivat etelärannikolla ja jokainen, joka halusi tulla nähdyksi, hakeutui rannikon kaupunkeihin kuten Cannesiin, Nizzaan ja Monte Carloon. Rannikon suosiota selitti miellyttävä ilmasto, osterit ja samppanja, sekä myös monet uudet ja ylelliset hotellit ja kasinot. Sanaa riviera alettiin käyttää lauluissa, romaaneissa ja elokuvissa ja se levisi laajemman kansanjoukon tietoisuuteen.

Ranskan etelärannikon suosio teki sanasta suositun ja sitä alettiin käyttää muuallakin. "Kyllä meilläkin on riviera", yhä useammassa matkailumaassa todettiin. Ja kyllä, he olivat aivan oikeassa. Nykypäivän kielenkäytössä sana tarkoittaa aurinkoista mitä tahansa rannikkoa, jossa on useita kyliä ja kaupunkeja vieretysten.

Koe 6 rivieraa TUIn matkassa

  • Riviera Maya Meksikossa. Liidunvalkeita rantoja ja turkoosia merta voi ihailla Mayarivieralla mm. Cancunissa, Playa del Carmenissa ja Akumalissa.
  • Makarskan riviera Kroatiassa. Rantakylien nauhassa olevia kyliä ovat mm. Makarska, Tucepi, Podgora ja Igrane.
  • Ranskan riviera eli Côte d’Azur. Elämästä nautiskelijoiden rannikon tunnettuja kaupunkeja ovat mm. Cannes, Juan-les-Pins ja Nizza.
  • Bulgarian riviera. Mustanmeren rannan aurinkoisia lomakohteita ovat mm. Sunny Beach, Nessebar ja Obzor.
  • Turkin riviera. Antalyan rannikon eli "turkoosi rannikon" tunnetuimmat lomakohteet ovat Antalya ja Alanya.
  • Ateenan Riviera sijaitsee noin 16 kilometriä etelään Ateenan keskustasta. 60 km pitkä rannikko ulottuu Pireuksesta Soúnion niemelle, jossa sijaitsee antiikin ajan nähtävyyksistä tunnetuin, Poseidonin temppeli.

Muita samankaltaisia

Bulgarian parhaat rannat – 8 vinkkiä

Loma Bulgariassa tarkoittaa halpoja hintoja ja hienoja rantoja. Emmekä puhu nyt pelkästään Sunny Beachista. Myös vaikkapa Duni, Nessebar ja Golden Sands ovat kaikki mukavia lomakohteita ja jokaisella niistä on omalla tavallaan viehättävät rannat. Vinkkaamme nyt 8 erilaista rantaa jokaiseen makuun.
SallaS SallaS 22.5.2019

Etsinnässä romanttinen hotelli? Katso 6 vinkkiä lemmenlomalle

Suunnitteletko kumppanisi kanssa romanttista viikonloppumatkaa Eurooppaan? Hotellivalinnalla on lemmenlomalla suuri merkitys ja siihen kannattaa panostaa. Tässä kuusi romanttista hotellia, jotka tarjoavat tyylikkään ja tunnelmallisen kuhertelupaikan rakastavaisille.
SallaS SallaS 2.5.2019

Fuerteventura on aktiivisen lomailijan paratiisi: 5+2 vinkkiä (h)ikiliikkujille

Fuerteventuran saari soveltuu täydellisesti aktiivilomailuun. Kanarian upeimmat rannat houkuttelevat pitkiin rantakävelyihin ja vesiurheiluun. Vaihtelevat maisemat ja hyvät tiet ovat tehneet saaresta myös merkittävän pyöräilykohteen. Hotellitarjonnassakin on entistä paremmin otettu huomioon nykymatkailijoiden halu pitää lomalla huolta kunnostaan ja terveydestään.
SallaS SallaS 15.11.2018

Road trip Gran Canarialla – vuokraa auto ja tutustu saareen

Henkeäsalpaavat serpentiinitiet ja mahtavat näkymät – check. Pittoreskit kylät ja aito paikallinen kulttuuri – check. Charmantit markkinat – check. Kyllä, näet jo itsesi täällä! Gran Canaria on kuin tehty autoretkiin ja täällä et voi ajaa harhaan – minne tahansa menetkin, löydät jotain hienoa. Tässä kuitenkin muutama vinkki parhaista teistä, pysähdyspaikoista ja nähtävyyksistä.
SallaS SallaS 3.10.2018