Riviera - Mikä se on?

22.8.2017
Johanna
Riviera isolla R-kirjaimella tarkoittaa useimmiten Ranskan etelärannikon Côte d’Azuria. Ranskalaiset eivät kuitenkaan sanaa keksineet ja rivierojakin löytyy eri maiden rannikoilta useampia. Mitä sana tarkoittaa ja mistä se tulee?

Riviera on italiaa ja tarkoittaa yksinkertaisesti rannikkoa (vaikka latinan sana riparius tarkoittaa joen rannalla). Noin 1600-luvulla alettiin käyttää nimitystä La Riviera Genovan kaupungin ympärille levittäytyvästä rannikosta eli Ligurian rannikosta. Tänä päivänä sama alue tunnetaan myös nimellä Riviera dei Fiori ( "Kukkien rannikko").

Nimi vakiintui tarkoittamaan Etelä-Ranskan Välimeren puoleista rannikkoa eli Côte d'Azuria 1900-luvun alussa. Syynä tähän oli todennäköisesti se, että alue oli erityisesti Euroopan yläluokan suosiossa. Monet talvehtivat etelärannikolla ja jokainen, joka halusi tulla nähdyksi, hakeutui rannikon kaupunkeihin kuten Cannesiin, Nizzaan ja Monte Carloon. Rannikon suosiota selitti miellyttävä ilmasto, osterit ja samppanja, sekä myös monet uudet ja ylelliset hotellit ja kasinot. Sanaa riviera alettiin käyttää lauluissa, romaaneissa ja elokuvissa ja se levisi laajemman kansanjoukon tietoisuuteen.

Ranskan etelärannikon suosio teki sanasta suositun ja sitä alettiin käyttää muuallakin. "Kyllä meilläkin on riviera", yhä useammassa matkailumaassa todettiin. Ja kyllä, he olivat aivan oikeassa. Nykypäivän kielenkäytössä sana tarkoittaa aurinkoista mitä tahansa rannikkoa, jossa on useita kyliä ja kaupunkeja vieretysten.

Koe 6 rivieraa TUIn matkassa

  • Riviera Maya Meksikossa. Liidunvalkeita rantoja ja turkoosia merta voi ihailla Mayarivieralla mm. Cancunissa, Playa del Carmenissa ja Akumalissa.
  • Makarskan riviera Kroatiassa. Rantakylien nauhassa olevia kyliä ovat mm. Makarska, Tucepi, Podgora ja Igrane.
  • Ranskan riviera eli Côte d’Azur. Elämästä nautiskelijoiden rannikon tunnettuja kaupunkeja ovat mm. Cannes, Juan-les-Pins ja Nizza.
  • Bulgarian riviera. Mustanmeren rannan aurinkoisia lomakohteita ovat mm. Sunny Beach, Nessebar ja Obzor.
  • Turkin riviera. Antalyan rannikon eli "turkoosi rannikon" tunnetuimmat lomakohteet ovat Antalya ja Alanya.
  • Ateenan Riviera sijaitsee noin 16 kilometriä etelään Ateenan keskustasta. 60 km pitkä rannikko ulottuu Pireuksesta Soúnion niemelle, jossa sijaitsee antiikin ajan nähtävyyksistä tunnetuin, Poseidonin temppeli.

Muita samankaltaisia

Ilmastokompensoidut hotellit Thaimaassa

Tutustu Thaimaan-hotelleihimme, joissa kompensoimme majoittumisen päästöt. Mikäli lennät TUI flyn tai TUI Airwaysin lennolla, myös lentopäästöjen kompensointi tehdään puolestasi. Kompensoimme omien lentoyhtiöidemme polttoaineen kulutuksesta ja hotelliemme sähkönkulutuksesta, lämmityksestä ja ajoneuvojen polttoaineenkulutuksesta aiheutuvat kasvihuonekaasut (CO2e). Kompensointi tapahtuu investoimalla aurinko-, tuuli- ja vesivoimaan sekä biokaasuun.
Noora Noora 16.7.2019

Yhdistelmäloma Thaimaassa – todellinen lomaelämys!

Unelmoitko Thaimaan pienistä paratiisisaarista, riippumattomakoilusta ja täydellisestä ajantajun kadottamisesta? Vai huutavatko aistisi uusien virikkeiden perään – värikkäille toreille, ihmisten keskelle ja herkullisten ruokapatojen ääreen? Jos valinta rantabungalowin ja lomakeskusten houkutusten välillä tuntuu mahdottomalta, voit hyvillä mielin valita molemmat!
Noora Noora 12.7.2019

Ateenan nähtävyydet – 10 vinkkiä

Ateena on yksi kuumimmista viikonloppukaupungeista juuri nyt. Tässä kaupungissa on kaikkea mitä tarvitset ja hieman enemmän. Lue vinkkimme Ateenaan ja löydä parhaat nähtävyydet!
Noora Noora 3.7.2019

Koe Kap Verde – 5 vinkkiä aktiivilomaan

Kap Verde on kuin luotu rentoutumiseen ja auringosta nauttimiseen, mutta Salin saari Kap Verdellä tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös aktiiviseen lomailuun! Lue viisi vinkkiä, miten voit nauttia monipuolisesta lomasta Kap Verdellä.
Noora Noora 24.6.2019