Kestävä matkailu Kap Verdellä

Viimeisimpien vuosikymmenten ajan Kap Veden matkailijoiden määrä on kasvanut, eikä ole erityisen vaikeaa ymmärtää miksi – yhtä pitkät rannat kuin kesätkin ja miellyttävä ilmasto ympäri vuoden. Lisääntynyt matkailijoiden määrä on tuonut mukanaan kuitenkin lisää jätettä, jonka määrää me tahdomme Kap Verdellä hillitä TUI Clean & Green –projektin kautta. Projekti on TUI Care Foundationin aloittama ja keskittyy jätteisiin sekä energia- ja vedenkulutukseen.

Aallot ja kilometrienmittaiset, valkeat rannat houkuttelevat sekä seikkailunhaluisia että rentoutumista kaipaavia lomailijoita. Tämä Atlantin saariryhmä houkutteleekin monia. Lähes puolet Kap Verden BKT:sta ja työmahdollisuuksista luodaan matkailuelinkeinon kautta, ja lukeman on ennustettu ainoastaan kasvavan tulevina vuosina. Uuden työpaikat ja parempi infrastruktuuri ovat edesauttaneet positiivista kehitystä.

Projektin keskipiste

Kaikesta tästä huolimatta valtio ei ole varusteltu selviämään kehityksessä omillaan. Salin saarella ei sada juurikaan vettä, eikä makeaa vettä tai kierrätystä ole. Lisäksi sähkökatkoksia esiintyy usein. TUI Clean & Green –projektilla on Kap Verdellä pari keskipistettä. Yksi on vähentää matkailusta aiheutuvaa jätettä viidesosalla. Toinen on vähentää energian- ja vedenkulutusta Salin saarella kymmenellä prosentilla.

Taitavampaa jätteiden käsittelyä
Taitavampaa jätteiden käsittelyä

Näin hotellit säästävät veden- ja energiankulutuksessa

Noin kaksikymmentä hotellia saa apua kulutuksensa vähentämisessä esimerkiksi energiansäästölamppujen, vesihanojen hitaamman virtaamisen ja pullovedelle vaihtoehtojen tarjoamisen kautta, sekä kasvattamalla paikallisia kasveja, jotka eivät vaadi kastelua. Myös kierrättämispisteitä suunnitellaan, mikä puolestaan johtaa uusien paikallisten työmahdollisuuksien syntyyn.

Puhtaasta juomavedestä on Salilla pulaa
Puhtaasta juomavedestä on Salilla pulaa

Projektilla suojellaan eläimiä ja luontoa

Lisäksi on tärkeää, ettei matkailu tuota vahinkoa eläimille tai saarten luonnolle. Salin paikallisen yhdistyksen avulla on kehitetty käsikirja, josta löytyy neuvoja muun muassa eläimiin liittyviä nähtävyyskierroksia järjestäville oppaille, mutta myös yleisesti luonnonsuojeluun, esimerkiksi saarelle ominaisiin dyyneihin liittyen. Tähän asti sata opasta on koulutettu ja valtuutettu suojelemaan ympäristöä, ja suunnitelmana on lanseerata sama käytäntö koko maan kattavasti.

Aurinkopaneelien asentamista katolle Kap Verdellä
Aurinkopaneelien asentamista katolle Kap Verdellä

Projekti lyhyesti

  • TUI Clean & Green on TUI Care Foundationin aloittama projekti, jonka on tarkoitus vähentää energian- ja vedenkulutusta sekä matkailusta aiheutuvaa jätettä Kap Verdellä
  • Koulutus on keskeinen osa projektia
  • Suojelee luontoa ja kehittää paikallista yhteisöä
  • Auttaa kahtakymmentä hotellia ja muita toimijoita vähentämään energian- ja vedentarvetta.
  • Suunnittelee kierrätyspisteitä, jotka tulevat johtamaan myös paikallisten työmahdollisuuksien lisääntymiseen

Muita samankaltaisia

Oma uima-allas – 7 hotellivinkkiä Kreikkaan

Suomen ilmasto ei oikein suosi oman uima-altaan hankkimista. Onneksi on kuitenkin loma ja kesä ja Kreikka! Sekä nämä ihanat hotellit, joissa voit varata huoneen ikiomalla uima-altaalla. Tutustu erilaisiin swip up -vaihtoehtoihin Kreikan suosikkisaarilla ja tee oma kesäpesäsi altaan reunalle.
Johanna Johanna

Blue Star 2.0 – nauti, koe ja osallistu

Huhtikuusta 2020 alkaen nimi ”Blue Star” tulee merkitsemään jotain uutta ja vielä parempaa. Kehitämme 50 suosikkihotelliamme, jotta sinä voisit nauttia lomapäivistä vaikuttaen vähemmän ympäristöön, ilmastoon ja paikallisyhteisöihin.
Noora Noora

Gran Canaria vai Teneriffa – kumpi on paras?

Kesä vuoden ympäri , 2700 aurinkoista tuntia, lämpötila joka harvoin laskee alle 20 –asteen sekä silmänkantamattomiin jatkuvat rannat. Ei ole vaikeaa ymmärtää, miksi saaret houkuttelevat monia matkailijoita. Haastavampaa saattaa kuitenkin olla valita, minne seuraava matka suuntautuu. Kumpi saari on paras? Gran Canaria vai Teneriffa? Tässä saat vinkkejä valintaan, kumpi saari sopisi juuri sinulle.
Johanna Johanna

Koe Kap Verde – 5 vinkkiä aktiivilomaan

Kap Verde on kuin luotu rentoutumiseen ja auringosta nauttimiseen, mutta Salin saari Kap Verdellä tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös aktiiviseen lomailuun! Lue viisi vinkkiä, miten voit nauttia monipuolisesta lomasta Kap Verdellä.
Noora Noora