26.9.2019

Kestävä matkailu Kap Verdellä

Viimeisimpien vuosikymmenten ajan Kap Veden matkailijoiden määrä on kasvanut, eikä ole erityisen vaikeaa ymmärtää miksi – yhtä pitkät rannat kuin kesätkin ja miellyttävä ilmasto ympäri vuoden. Lisääntynyt matkailijoiden määrä on tuonut mukanaan kuitenkin lisää jätettä, jonka määrää me tahdomme Kap Verdellä hillitä TUI Clean & Green –projektin kautta. Projekti on TUI Care Foundationin aloittama ja keskittyy jätteisiin sekä energia- ja vedenkulutukseen.

Aallot ja kilometrienmittaiset, valkeat rannat houkuttelevat sekä seikkailunhaluisia että rentoutumista kaipaavia lomailijoita. Tämä Atlantin saariryhmä houkutteleekin monia. Lähes puolet Kap Verden BKT:sta ja työmahdollisuuksista luodaan matkailuelinkeinon kautta, ja lukeman on ennustettu ainoastaan kasvavan tulevina vuosina. Uuden työpaikat ja parempi infrastruktuuri ovat edesauttaneet positiivista kehitystä.

Projektin keskipiste

Kaikesta tästä huolimatta valtio ei ole varusteltu selviämään kehityksessä omillaan. Salin saarella ei sada juurikaan vettä, eikä makeaa vettä tai kierrätystä ole. Lisäksi sähkökatkoksia esiintyy usein. TUI Clean & Green –projektilla on Kap Verdellä pari keskipistettä. Yksi on vähentää matkailusta aiheutuvaa jätettä viidesosalla. Toinen on vähentää energian- ja vedenkulutusta Salin saarella kymmenellä prosentilla.

Taitavampaa jätteiden käsittelyä
Taitavampaa jätteiden käsittelyä

Näin hotellit säästävät veden- ja energiankulutuksessa

Noin kaksikymmentä hotellia saa apua kulutuksensa vähentämisessä esimerkiksi energiansäästölamppujen, vesihanojen hitaamman virtaamisen ja pullovedelle vaihtoehtojen tarjoamisen kautta, sekä kasvattamalla paikallisia kasveja, jotka eivät vaadi kastelua. Myös kierrättämispisteitä suunnitellaan, mikä puolestaan johtaa uusien paikallisten työmahdollisuuksien syntyyn.

Puhtaasta juomavedestä on Salilla pulaa
Puhtaasta juomavedestä on Salilla pulaa

Projektilla suojellaan eläimiä ja luontoa

Lisäksi on tärkeää, ettei matkailu tuota vahinkoa eläimille tai saarten luonnolle. Salin paikallisen yhdistyksen avulla on kehitetty käsikirja, josta löytyy neuvoja muun muassa eläimiin liittyviä nähtävyyskierroksia järjestäville oppaille, mutta myös yleisesti luonnonsuojeluun, esimerkiksi saarelle ominaisiin dyyneihin liittyen. Tähän asti sata opasta on koulutettu ja valtuutettu suojelemaan ympäristöä, ja suunnitelmana on lanseerata sama käytäntö koko maan kattavasti.

Aurinkopaneelien asentamista katolle Kap Verdellä
Aurinkopaneelien asentamista katolle Kap Verdellä

Projekti lyhyesti

  • TUI Clean & Green on TUI Care Foundationin aloittama projekti, jonka on tarkoitus vähentää energian- ja vedenkulutusta sekä matkailusta aiheutuvaa jätettä Kap Verdellä
  • Koulutus on keskeinen osa projektia
  • Suojelee luontoa ja kehittää paikallista yhteisöä
  • Auttaa kahtakymmentä hotellia ja muita toimijoita vähentämään energian- ja vedentarvetta.
  • Suunnittelee kierrätyspisteitä, jotka tulevat johtamaan myös paikallisten työmahdollisuuksien lisääntymiseen