No stress – tavallista arkea Kap Verdellä

"Yksikään päivä ei ole samanlainen; aamulla herätessä ei ole aavistusta siitä, mitä päivä tuo tullessaan. Tässä työssä tapaa satoja ellei tuhansia ihmisiä eri maista ja eri kulttuureista, joten päivän aikana voi sattua mitä tahansa." Lue Kap Verdellä työskentelevän Jannin haastattelu.

Lentokenttätiimin arkea

- Toimin tiiminvetäjänä TUIn kansainväliselle lentokenttätiimille, johon kuuluu kohdeoppaitamme yli 10 eri Euroopan maasta, ja jotka palvelevat vieraitamme jopa 15 eri kielellä. Suurin osa työpäivästäni kuluu Salin kansainvälisellä lentoasemalla, sillä lentoja on useita pitkin päivää ja etenkin talvikaudella lentoja voi olla jopa useita samanaikaisesti. Vastuullani on, että kaikki menee mallikkaasti saapuvien sekä kotiin palaavien vieraidemme osalta, aina lentokenttäkuljetuksesta hotellin sisäänkirjautumiseen, ja hotellin uloskirjautumisesta koneeseen nousuun.

- Yhdessä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa kehitämme toimintaamme päivittäin ja työstämme uusia ideoita, jotta lentokentällä asiointi olisi vieraillemme mahdollisimman mutkatonta ja mielekästä. Yksi tärkeimmistä tekijöistä on tiimityöskentely ja hyvät suhteet paikallisiin yhteistyökumppaneihimme muun muassa lentokentällä ja hotelleissa. Pidän myös viikkokohtaisen lentoaikataulumme ajan tasalla, sillä uusia lentoja sekä lennonmuutoksia voi tapahtua jopa viikoittain. Mahdollisten aikataulumuutosten myötä päivitän tarvittaessa lentokenttäkuljetuksien noutoaikoja yhdessä paikallisen kuljetusten koordinoijan kanssa.

Haasteena sähkökatkokset ja no stress -asenne

- Suurimmat haasteet työssäni liittyvät ennalta arvaamattomiin tilanteisiin, kuten lentojen myöhästymisiin, lakkoihin tai luonnonmullistuksiin, joita onneksi tapahtuu vain harvakseltaan. Afrikassa ollessa haastetta tuovat myös mm. sähkökatkokset, jolloin (yleensä) varageneraattori käynnistetään, ilman sitä lentokentän toiminta saattaa seisahtua jopa tunneiksi. Kansainvälinen tiimi tuo omat haasteensa, sillä työtavat saattavat erota aikalailla toisistaan, kuitenkin samalla tehden työnteosta mielenkiintoisempaa ja monipuolisempaa. Myös paikallinen ”no stress” -asenne ei aina helpota asioiden hoitamista, etenkään niiden kiireellisimpien.

Asiakaspalvelua kuudella eri kielellä

- Yksikään päivä ei ole samanlainen; aamulla herätessä ei ole aavistusta siitä, mitä päivä tuo tullessaan. Tässä työssä tapaa satoja ellei tuhansia ihmisiä eri maista ja eri kulttuureista, joten päivän aikana voi sattua mitä tahansa. Päivän päätteeksi on aina lukuisia tarinoita kerrottavana, ja paljon uutta opittuna. Itselleni paras anti tässä työssä on ehdottomasti kielitaidon hyödyntäminen päivittäin, sekä myös sen kartuttaminen.

- Tällä hetkellä palvelen vieraitamme kuudella eri kielellä ja paikallisten kanssa asioin kreoliksi, joka on tarttunut näiden kolmen vuoden aikana, jotka olen viettänyt Kap Verdellä. Pari viikkoa takaperin ilmoittauduin saksan ja portugalin kursseille, jotka on tarkoitus aloittaa nyt loppukesän ja alkusyksyn aikana. Kohteessa työskentely vaatii ennen kaikkea itsenäisyyttä, sopeutumiskykyä ja ulospäinsuuntautuneisuutta – lisäksi kielitaito on eduksi.

Jannin retkivinkit Salin saarella

1) Viveiron kasvitieteellinen puutarha ja löytöeläintarha on ainutlaatuinen vierailukohde Salin saarella. Puutarhassa on esillä satoja kasveja, jotka kasvavat luonnossa Kap Verden kymmenellä saarella, sekä kotieläimiä, jotka on pelastettu huonoista oloista tai hylättyinä tien poskesta. Uusi tulokas Pachamama Bar tarjoaa virvokkeita ja pientä purtavaa, joiden raaka-aineet ovat Viveiron omasta puutarhasta. Viveiro on päätien varrella noin 2 km päässä Santa Marian lomakylästä.

2) Shark Bay on ranta-alue Salin saaren itärannikolla, Pedra de Lumesta hieman etelään, jossa sitruunahait parveilevat rantavesissä. Rohkeimmat voivat uimakenkien tai crocsien avulla kahlata rantavesistä hieman syvemmälle, jolloin hait voivat uida vain 1-2 metrin läheisyydessä.

3) Santa Marian hiekkaranta tarjoaa parhaimmat uintimahdollisuudet myös perheen pienimmille. Ranta on hitaasti loiveneva ja rantaviivaa on jopa 8 kilometrin pituudelta – etenkin Santa Marian satamalaiturin kupeessa aallokko on melko rauhallista jopa talvikuukausina (joulu-helmi), joten uimaan pääsee lähes päivittäin. Santa Marian ranta on saaren tunnetuin ja tästä syystä tuttu myös Salin postikorttimaisemista!

Tutustu TUIlaiseen

KUKA Janni
MITÄ TUIn Airport Team Leader
MISSÄ Sal, Kap Verde
MOTTO Everything that happens, happens for a reason.
TYÖSTÄ Olen työskennellyt oppaana vuodesta 2011, jolloin ensimmäiseksi kohteeksi valikoitui Kreeta. Ensimmäisen opaskauden jälkeen kesät on tullut vietettyä Välimeren saarilla (Kreeta, Sisilia, Rodos, Mallorca ja Korfu) ja talvet Gran Canarian Puerto Ricossa. Syksyllä 2014 talvikohde vaihtui Kap Verdeen, joka vei kirjaimellisesti sydämen. Nykyisin asun Salin saarella vakituisesti eläen tavallista kapverdeläistä arkea puolisoni ja koirani kanssa.