Kap Verden kilpikonnat

Jos pyydän sinua sulkemaan silmäsi ja kuvittelemaan kilpikonnan, pystyt siihen melko helposti. Näet ehkä ison merikilpikonnan, pienen lemmikin, iäkkään vanhuksen tai lasten piirretyistä tutun version. Kilpikonnat ovat meille tuttuja, mutta tiedämmekö sen tarkemmin millaisia eläimiä kilpikonnat oikeastaan ovat? Kap Verde on mainio paikka tutustua tähän mahtavaan eläinlajiin ja osallistua sen suojeluun.

Kap Verdellä voit nähdä kilpikonnia, jotka ovat nousseet vedestä rantahietikolle pesimään. Yhteensä saarilla elää viisi erilaista merikilpikonnalajia, jotka ovat kaikki uhanalaisia tai erittäin uhanalaisia: merinahkakilpikonna, karettikilpikonna, valekarettikilpikonna, etelänbastardikilpikonna ja liemikilpikonna. Kilpikonnia saa katsoa, mutta ei koskea tai häiritä.

Merikilpikonnien ulkonäkö ja käytös

Tämän vanhan eläinlajin edustajat ovat kaikenkokoisia. Niitä yhdistää jatkuva taistelu lajin eloonjäämisestä – vain yksi tuhannesta poikasesta kasvaa aikuiseksi.

Kilpikonnat ovat taitavia uimareita. Jotkut kilpikonnat uivat jopa 12 000 kilometriä pesiäkseen tutulla rannalla. Naaraskilpikonnat nimittäin navigoivat maan magneettikentän avulla pesimään samalle rannalle, jossa ne joskus itse ovat kuoriutuneet. Näin Kap Verdenkin rannoille tulevat pesimään naaraskilpikonnat, jotka ovat samalta rannalta lähtöisin – väliin mahtuu jopa 20-30 merellä ja vierailla mailla vietettyä vuotta.

Merikilpikonnat liukuvat korallien välissä.
Merikilpikonnat liukuvat korallien välissä.

Mistä Kap Verdeltä löytyy kilpikonnia?

Kilpikonnia voi nähdä kaikilla Kap Verden saarilla. Boavistalla, Salilla ja Maiolla sijaitsee useita pesimäpaikkoja. Todennäköisin aika nähdä kilpikonnia on kesä-marraskuussa, jolloin kilpikonnilla on pesintäaika. Noin 60 päivän kuluttua syntyvät pienet kilpikonnat ja jos olet onnekas, voit nähdä myös pieniä poikasia rannoilla.

Liemikilpikonna tutkailee merenpohjaa.
Liemikilpikonna tutkailee merenpohjaa.

Parhaat hotellit, joiden lähistöllä on kilpikonnia

Omatoimisen kilpikonnien etsimisen sijaan, voit osallistua retkelle, joita järjestetään Kap Verden luonnonsuojelujärjestöjen toimesta. Öisin järjestöt etsivät rannoilta munia, jotka siirretään turvalliseen paikkaan odottamaan kuoriutumista.

Hyvä hotelli kilpikonnista kiinnostuneille on RIU Funana, joka sijaitsee Santa Marian rannalla. Alueella on käynnissä projekti, jonka tavoite on pelastaa merikilpikonnien kanta.

Luonnonsuojelijoilta voit kysyä mieltäsi askarruttavista asioista. He osaavat kertoa kilpikonnista ja niiden suojelusta, munien pelastamisesta, pesärosvousten estämisestä ja muista vaaroista, joita kilpikonnapopulaatio kohtaa. Kilpikonnien suojelu on suosittua toimintaa, johon myös monet matkailijat haluavat ottaa osaa, joten osallistuminen kannattaa varata etukäteen. Paikallisten luonnonsuojelijoiden auttaminen tuo hyvän mielen ja unohtumattoman lomakokemuksen!

Kilpikonnat aistivat maan magneettikentän, joten niiden on helppo navigoida takaisin samalle rannalle, jolla ne ovat itse kuoriutuneet.
Kilpikonnat aistivat maan magneettikentän, joten niiden on helppo navigoida takaisin samalle rannalle, jolla ne ovat itse kuoriutuneet.

Näin voit auttaa merikilpikonnia

Pidä rannat puhtaina, ota kaikki roskat aina mukaasi ja vie ne niille kuuluviin roskiksiin. Kilpikonnien herkkua ovat maneetit, joita ne valitettavasti eivät erota vedessä leijuvasta muovipussista – luontoon jäänyt muovipussi voi olla kilpikonnalle kuolemaksi, joten älä päästä roskia päätymään veteen.

Oman toiminnan lisäksi, voit auttaa myös tukemalla TUI Care Foundationia, joka osallistuu vastakuoriutuneiden kilpikonnien suojeluun.

Vältä öistä oleskelua rannoilla, joissa kilpikonnat pesivät. Älä myöskään tee nuotiota tai tulta näille rannoille.

Älä koske kilpikonniin, niiden pesiin, muniin tai poikasiin, tai muuten häiritse niitä. Kilpikonnat ovat kansallisen ja kansainvälisen lain suojelemia. Tämä tarkoittaa myös sitä, että et saa ”auttaa” poikasia mereen tai koskea välineisiin, joiden tarkoitus on suojella munia ja poikasia. Pysyttele mieluummin etäämmällä ja ihaile kilpikonnia kauempaa, niin et aiheuta niille stressiä.

Luonnonsuojelija mittaamassa kilpikonnaa pesimäaikana.
Luonnonsuojelija mittaamassa kilpikonnaa pesimäaikana.

Muita samankaltaisia