Huoltajan lupa alaikäiselle

Alle 18-vuotias on alaikäinen, eikä hän voi matkustaa ilman huoltajien kirjallista suostumusta edes sukulaisten tai tuttavien kanssa. Voit tulostaa lupalomakkeen täältä. Täytetty ja allekirjoitettu lomake tulee toimittaa TUIlle sähköpostilla mahdollisimman pian varauksen teon jälkeen. Löydät yhteystiedot lomakkeesta.

Huomaa, että oheisella lupalomakkeella voi antaa suostumuksen sekä matkaan että lomalentoyhtiölle. Reittilentoyhtiöillä on lisäksi oma lupakäytäntönsä ilman huoltajaa matkustaville alaikäisille matkustajille.

Huoltajan suostumus risteilyille

Aikuisen, joka matkustaa alle 21-vuotiaan kanssa, jonka vanhempi tai huoltaja hän ei ole, pitää esittää varustamolle alle 21-vuotiaan passi ja mahdollinen viisumi sekä kopio kummankin vanhemman tai huoltajan passista ja vähintään yhden alle 21-vuotiaan vanhemman tai huoltajan allekirjoittama todistus siitä, että alle 21-vuotiaalla on lupa matkustaa hänen kanssaan. Virallinen, esimerkiksi asianajajan tai lääkärin tai muun virkansa puolesta vahvistukseen oikeuttavan henkilön esimerkiksi julkisen notaarin vahvistama todistus (englanninkielinen) sekä alkuperäinen tai vahvistettu kopio syntymätodistuksesta on myös esitettävä lähtöselvityksessä.

Huomaa, että todistuksesta tulee ilmetä myös yksilöity lupa lapsen lääketieteellisiin hoitoihin, mikäli lääkäri toteaa lapsen tarvitsevan välitöntä hoitoa. Huom! Tämä todistus tarvitaan myös silloin kun lapsi matkustaa sukulaisten tai tuttavien kanssa.

Mikäli lapsi matkustaa vain toisen vanhemman/huoltajan seurassa ja lapsen sukunimi on eri kuin kanssamatkustavan vanhemman/huoltajan, tulee esittää toisen vanhemman/huoltajan antama allekirjoitettu, voimassaoleva englanninkielinen todistus, jossa hän hyväksyy lapsen matkustamisen vain toisen vanhemman/huoltajan kanssa. Todistus tulee toimittaa hyvissä ajoin, mutta kuitenkin viimeistään neljä päivää ennen risteilyä ja se tulee ottaa mukaan satamaan.

Huoltajan lupa alaikäiselle matkustajalla, Costa Cruises (doc)
Huoltajan lupa alaikäiselle matkustajalle, Norwegian Cruise Line (pdf)
Huoltajan lupa alaikäiselle matkustajalle, Royal Caribbean Cruise Line (pdf)

Yksinmatkustava lapsi lennolla

Lentoyhtiöt edellyttävät, että yksinmatkustavasta lapsesta (UMNR) ilmoitetaan lentoyhtiölle hyvissä ajoin ja lisäksi vanhemman tai muun huoltajan on täytettävä lomake lähtöselvityksessä. Lomakkeessa kysytään mm. kenelle lentoyhtiö saa luovuttaa lapsen määränpäässä.

Yksinmatkustavan lapsen ikäraja vaihtelee lentoyhtiöittäin. Yleensä alle 5-vuotiaat lapset eivät voi matkustaa lennolla ilman vähintään 16 vuotta täyttänyttä perheenjäsentä tai huoltajan järjestämää aikuista saattajaa, mutta kaikki lentoyhtiöt kuljeta lainkaan yksinmatkustavia lapsia. Esimerkiksi TUI Airways -lentoyhtiö ei kuljeta alle 14-vuotiaita ilman vähintään 16 vuotta täyttänyttä samalla matkavarauksella olevaa matkaseuraa. Yksinmatkustavan lapsen saattajapalvelu on yleensä saatavilla 5-11-vuotiaille lapsille, ja osa lentoyhtiöistä veloittaa saattajapalvelusta palvelumaksun.

Muista myös, että yksinmatkustava lapsi tarvitsee lisäksi huoltajien suostumuksen matkalle.