Matkavaluutta

Kortti vai käteinen? Rahanvaihto kotimaassa vai vasta paikan päällä? Matkavaluutta herättää kysymyksiä ennen matkaa.

Kannattaako minun vaihtaa rahaa kotimaassa?

Useimmat ihmiset tuntevat olonsa turvalliseksi, jos heillä on mukanaan paikallista valuuttaa ennen matkalle lähtöä, jos juuri saapumisen jälkeen täytyy tehdä joitain hankintoja. Kuluttajaviranomaiset suosittelevat suurimman osan matkavaluutan nostoa paikan päällä automaatista, koska tällöin kurssi on usein parempi kuluista huolimatta (ks. alla). Suuret määrät rahaa kannattaa vaihtaa muualla kuin hotelllin vastaanotossa tai pienissä rahanvaihtopisteissä, joissa kurssi on lähestulkoon aina huonompi.

Kuinka paljon käteisnostot automaatista maksavat ulkomailla?

Käteisnostojen hinnat riippuvat kortin myöntäjästä ja korttityypistä. Useimmiten korttinostosta tulee 1-2 prosentin lisämaksu plus palvelumaksu. Joillakin korttityypeillä nostot EU-maissa ovat lisämaksutta. EU:n ulkopuolella korttityypistä riippuen käteisnostolle tulee lisäksi kiinteä palvelumaksu. Tämä kiinteä maksu on samansuuruinen riippumatta siitä, kuinka paljon käteistä nostat, mistä syystä suurien summien nostaminen kerralla tulee suhteessa edullisemmaksi. Toisaalta silloin joutuu huolehtimaan suurista määristä käteistä, joten kannattaa arvioida tapaus tilannekohtaisesti.

Maksaako kortilla maksaminen ylimääräistä?

Kyllä, melkein aina, mutta se riippuu korttisi ehdoista. Useimmiten tulee lisämaksu valuutanvaihtomaksu, joka on 1-2 prosenttia maksamastasi summasta. Tarkista korttisi ehdot.

Pitäisikö minun valita kortilla maksettaessa oma vai paikallinen valuutta?

Usein sekä pankkiautomaatit että korttimaksupäätteet kysyvät, mitä valuttaa haluat käyttää maksussa. Nyrkkisääntönä kannattaa valita maan oma valuutta, koska muuntaminen euroiksi tarkoittaa yleensä, että ostoksesi kallistuu muutaman prosentin.

Kuinka käytän korttia turvallisesti?

Samalla tavalla kuin kotimaassa, kortista tulee huolehtia ja suojata tunnusluku. Käytä korttia vain suurissa ja luotettavilta vaikuttavissa myymälöissä ja ravintoloissa. Älä anna maksun vastaanottajan viedä korttia pois näköpiiristäsi ja tarkasta aina loppusumma ennen allekirjoitusta. Heti kun epäilet kortin käyttöä, on turvallisempaa maksaa käteisellä.

Mitä teen, jos kortti katoaa?

Jos kortti katoaa, tärkeintä on sulkea se mahdollisimman nopeasti. Tallenna korttien sulkupalvelun numero puhelimeesi. Riippumatta siitä, oletko kadottanut korttisi vai onko se varastettu, ilmoita paikalliselle poliisille.