Käsimatkatavarat

Käsimatkatavarat on laukku tai kassi, jota et laita lentokoneen ruumaan vaan otat mukaan koneeseen. Käsimatkatavaroihin sovelletaan erityissääntöjä.

Käsimatkatavaran paino ja koko

Käsimatkatavaran yleisimmin sallittu koko on korkeus 55 cm, leveys 40 cm ja paksuus 23 cm. Eri lentoyhtiöiden välillä on kuitenkin eroja. Sallittu käsimatkatavaran paino on useimmiten enintään 5 kg, mikä sisältyy matkatavaroiden kokonaispainoon. Jos lentoyhtiö esimerkiksi sallii 20 kg:n painosta matkatavaraa ilman lisämaksua ja käsimatkatavara painaa 4 kg, silloin ruumaan menevä matkalaukku voi painaa enintään 16 kg. Huomioithan, että vain yksi käsimatkatavara on sellittu henkilöä kohden. Tarkemmat tiedot eri lentoyhtiöiden käsimatkatavarasäännöksistä löydät täältä.

Jos lentoyhtiö esimerkiksi sallii 20 kg matkatavaroita ilman lisäkustannuksia, ja käsimatkatavaroissa punnitus 4 kg, niin saat ruumaan paino on enintään 16 kg. Huomaa myös, että vain yksi käsimatkatavara matkustajaa kohti on sallittua. Jokaisen lentoyhtiön tarkat säännöt löytyvät tämän sivun alaosassa olevasta linkistä.

Ei teräviä esineitä

Turvallisuussyistä käsimatkatavaroissa ei saa olla teräviä esineitä, kuten saksia, kynsisaksia, veitsiä (ml. linkkuveitsiä) ja kynsiviilaa.

Nesteet käsimatkatavaroissa

• Nesteiksi lasketaan kaikki nestemäiset tai lähes nestemäiset tuotteet, kuten esimerkiksi juomat, voiteet, hajuvedet, deodorantit, nestemäinen saippua, käsien desinfiointiaine, huulikiilto, ripsiväri, hammastahna, hiusgeeli ja partavaahto.
• Käsimatkatavaroissa kuljetettavien nesteiden pakkaus saa olla enintään 100 ml eli 1 dl
• Kaikkien 100 ml pakkausten on mahduttava läpinäkyvään, suljettavaan 1 litran muovipussiin, 1 pussi / matkustaja. Pusseja on saatavilla lentoaseman turvatarkastuksessa.