Turvallisuus

Arvotavarat

Säilytä arvoesineitä hotellin tallelokerossa. Passista kannattaa ottaa valokopio passin katoamisen varalta.

Pankki- ja luottokorttinumerot sekä yhteystiedot on hyvä merkitä muistiin mahdollisen katoamisilmoituksen varalta. Vakuutusyhtiöt vaativat yleensä paikan päällä tehdyn poliisiraportin esim. varastetuista tavaroista.

Joillakin mailla on erityisiä käteistä rahaa koskevia valuutan tuonti- ja vientirajoituksia. Esimerkiksi EU:n alueelta poistuvan tai EU:n alueelle saapuvan tulee ilmoittaa tullille mukana olevat yli 10.000 euron käteisvarat. Lisätietoja eri maiden mahdollisista valuuttarajoituksista saat kunkin maan suurlähetystöstä tai edustustosta.

Ulkomailla maksamiseen liittyen kannattaa lukea seuraavat turvallisuusvinkit.

Eläimet ja hyönteiset

Useimmissa lomakohteissa on kiekuvia kukkoja sekä vapaana juoksevia kissoja ja koiria (etenkin Thaimaassa, Kreikassa ja Turkissa). Parhaimmissakin hotelleissa saattaa olla muurahaisia ja torakoita.

Mikäli huoneessasi on kutsumattomia kotieläimiä, ilmoita siitä oppaalle. Jos tiedät olevasi herkkä hyttysten pistoille, on hyttyskarkote syytä ottaa mukaan jo Suomesta. Hyönteiset voivat levittää tropiikissa myös tauteja. Hyönteisten pistoilta suojautuminen voi ehkäistä hankaliakin tartuntoja.

Säätiedot

Kohteiden tilastolliset säätiedot perustuvat pitkän ajan (WMO 1961-1990) keskiarvoihin ja sää voi tietyllä lomaviikolla poiketa niistä merkittävästikin.

Lomaosakemyyjät

Kuluttajaviraston internetsivuilla EU Kuluttajakeskuksen tiedotteissa on hyödyllistä tietoa lomaosakkeiden ja -klubien markkinoinnista ja myynnistä sekä niihin liittyvistä riskeistä. Lue lisää »

Taskuvarkaat

Ota lomallasi huomioon mahdolliset taskuvarkaat ja huolehdi passin ym. matkustusasiakirjojen asianmukainen säilytys lomasi aikana.

Varo taskuvarkaita, erityisesti tarkkana tulee olla hotelliin saavuttaessa, julkisissa liikennevälineissä, toreilla, markkinoilla ja yleensä paikoissa, joissa on tungosta.

Arvokorut ja -kellot kannattaa jättää kotiin ja tarkistaa, ettei lompakossa tai käsilaukussa kulje sellaisia dokumentteja, kortteja ja asiapapereita, joita lomalla ei tarvita. Säilytä lentoliput, passi ja arvoesineet hotellin tallelokerossa. Pidä mukana vain päivän aikana tarvittava määrä valuuttaa. Passin kopio on hyvä ottaa mukaan.

Pankki- ja luottokorttinumerot sekä yhteystiedot on hyvä merkitä muistiin mahdollisen katoamisilmoituksen varalta. Jos vuokraat auton, älä jätä mitään tavaroita pysäköityyn autoon.

Tietoa matkustusturvallisuudesta löydät myös ulkoasiainministeriön internet-sivuilta, http://formin.finland.fi/

Matkavarauksen yhteystiedot

Matkavarauksella tulisi olla sen matkapuhelimen numero, joka on mukana matkalla. Näin voimme tarvittaessa mahdollisten poikkeustilanteiden äärellä tavoitella sinua. Tämä koskee erityisesti sellaisia matkoja, joissa ei ole TUIn oppaita, jotka voisivat tavoittaa sinut esimerkiksi hotellilta. Omatoimimatkoilla kannattaa hyödyntää myös ulkoasiainministeriön mobiilipalveluita ja mahdollisuutta ilmoittaa henkilötiedot ennakkoon ao. kohdemaan Suomen edustustoon.