Lääkkeet

Aina alkuperäinen pakkaus

Lääkkeet kannattaa pakata käsimatkatavaroihin ja säilyttää alkuperäisessä pakkauksessaan. Lääkkeiden kauppanimet vaihtelevat ja pakkauksesta selviävät vaikuttavien aineiden nimet. Silloin tullin ja muiden viranomaisten on helpompi tunnistaa, mitä lääke on. Lisäksi alkuperäispakkaus voi olla hyödyllinen myös siinä tapauksessa, että joudut käymään matkan aikana lääkärissä ja jos joudut hankkimaan lisää lääkkeitä lomakohteessa. Ota varmuuden vuoksi säännöllisesti käyttämiäsi lääkkeitä vähintään viikon ajaksi yli matkan tarpeen.

Englanninkielinen lääkärintodistus

Jotta voidaan todistaa, että tarvitset lääkettä - ja että se on määrätty sinulle - joissakin tapauksissa riittää, että lääkkeet ovat alkuperäisessä pakkauksessaan ja pakkauksessa on apteekin etiketti, jossa on nimesi. Varminta on kuitenkin ottaa mukaan myös resepti ja englanninkielinen lääkärintodistus, jossa kerrotaan, miksi tarvitset lääkettä. Diabeetikon on hyvä kuljettaa mukana myös todistusta neulojen tarpeesta. Selvitys tarvitaan lääkkeiden ja hoitovälineiden saamiseksi mukaan lentokoneen matkustamoon ja siitä voi olla hyötyä epäselvissä tilanteissa sellaisissa maissa, joissa kyseiset lääkeaineet eivät ole tuttuja tullivirkailijoille.

Erilaiset säännöt eri maissa

Lääkkeiden käyttöä koskevat rajoitukset vaihtelevat eri maiden välillä, jopa EU:n sisällä. Eri maiden välillä voi olla esimerkiksi rajoituksia käyttömäärissä tai todistuksissa. Siksi kannattaa ottaa yhteyttä kyseisen maan edustustoon Suomessa. Aloita käymällä edustuston verkkosivuilla ja jos vastausta ei löydy, soita heille.

Schengen-todistus huumausaineeksi luokitelluista lääkkeistä

Huumausaineiksi luokiteltujen lääkkeiden (esim. joidenkin unilääkkeiden ja vahvojen kipulääkkeiden) käyttöön tarvitaan erityinen todistus Schengen-alueen maissa. Todistuksen antaa apteekki Suomessa vakituisesti asuvalle henkilölle enintään 30 vuorokauden käyttöä vastaavan määrän. Schengen-alueeseen kuuluvat kaikki EU-maat sekä Islanti, Norja, Liechtenstein ja Sveitsi.