Palvelut, varustelu ja hotellin säännöt

Hotelliesittelyssä on esitelty huoneen tai huoneiston varustelutaso sekä hotellin palvelut.

Huoneistoa varatessa on hyvä huomioida, että keittiön varustetaso ei ole yhtä hyvä kuin mihin olemme kotona tottuneet. Tiskiharja, astianpesuaine, kahvinkeitin, juustohöylä, perunankuorimaveitsi jne. kuuluvat vain harvoin varusteisiin. Kaasulla toimivat liedet ja keittolevyt ovat tavallisempia kuin Suomessa. Ruokailutila on tavallisesti yksinkertainen. Säilytystilaa vaatteille on yleensä rajoitetusti ja vaatimattomissa hotelleissa suihkuverho ja kunnolliset isot kylpypyyhkeet usein puuttuvat. Huoneistohotellin palvelut ovat tavallisesti rajoitetumpia kuin vastaavantasoisten hotellien.

Osa hotelliesittelyissä mainituista hotellin palveluista, kuten kylpyläpalvelut, kuntosali, tennis- ja squashkentät, on yleensä maksullisia myös hotellin asiakkaille. Thaimaassa hotellin kylpylä eli Spa tarjoaa erilaisia hierontoja ja kauneushoitoja eikä siellä ole altaita.

Ateriat ja juoma

Lue hyödyllistä tietoa hotellien ateriapalveluista.

Hotellin säännöt

Hotellissa on tärkeää noudattaa kunkin hotellin omia järjestys- ja muita sääntöjä. Säännöt on tavallisesti luettavissa hotellin vastaanototossa. Hotellilla voi olla sääntöjä ja rajoituksia koskien esimerkiksi:

  • Vierailijoiden pääsyä hotellialueelle
  • Tupakointia hotellihuoneessa tai hotellialueella
  • Tiettyä pukeutumista päivälliselle (miehillä pitkät housut ja kengät)

Ilmastointi ja lämmitys

Lämmitys ja ilmastointi, silloin kun sellainen on, mainitaan hotellitiedoissa, samoin kuin hotellin siitä mahdollisesti veloittama lisämaksu.

Ilmastointi

Hotellin ilmastointi saattaa olla käytössä vain tiettyinä kellonaikoina tai muutaman tunnin päivässä tai vasta kun hotellin omistaja katsoo sään lämmenneen niin, että sitä tarvitaan. Kaikissa hotelleissa ei ole keskusilmastointia, vaan huoneessa saattaa olla oma ilmastointilaite. Kaksioissa ja kolmioissa ilmastointi on yleensä vain makuuhuoneessa. Ilmastointi lakkaa usein toimimasta, kun avainkortti poistetaan huoneesta lähdettäessä huoneen sähköt kytkevästä telineestä.

Lämmitys

Lämmitys puuttuu useimmiten, joten erityisesti keväällä ja syksyllä huoneet saattavat olla kosteita ja viileitä. Siksi myös lämmintä vaatetta kannattaa varata mukaan. Lämpimänkin päivän jälkeen huoneen lattiat saattavat tuntua viileiltä, joten lämpimät sukat tai töppöset voivat olla myös tarpeen. Keskuslämmitys, mikäli sellainen on, toimii yleensä rajoitetusti marraskuusta maaliskuuhun.

Internet

Huomioithan, että hotellisi mahdollinen internetyhteys saattaa toimia hitaammin ja epävakaammin kuin mihin olet kotimaassa tottunut. Lyhyet katkokset, kuten myös muutaman tunnin kestoiset katkokset, ovat yleisiä. VPN-yhteys tai vastaava on monissa hotelleissa estetty. Kannattaa varautua siihen, että langaton internetyhteys ei ole riittävä elokuvien lataamiseen, eikä myöskään koneella työskentelyyn, sillä emme voi taata internetin moitteetonta toimintaa.

Vedenjakelu ja sähkö

Vedenjakeluun saattaa tulla keskeytyksiä tai vettä voidaan säännöstellä joissakin lomakohteissa. Monet hotellit käyttävät aurinkoenergiaa veden lämmittämiseen ja kuuman veden lämpötila voi silloin epävakaisemmalla säällä olla alhaisempi. Huippusesongin aikaan voi vedenpaine ajoittain laskea kovan kulutuksen vuoksi.

Sähköjännite on kerrottu lomakohteen esittelyn yhteydessä ja joissakin maissa sähkölaitteiden käyttöön tarvitaan adapteri. Sähkökatkokset ovat lomakohteissa tavallisempia kuin kotona.

Siivous

Huoneiden tai huoneistojen kevyt yleissiivous tehdään joko aamu- tai iltapäivällä. Huoneistohotelleissa ei astianpesu yleensä kuulu siivoukseen. Joissakin huoneistohotelleissa roskat voi joutua viemään itse ulos ja wc-paperia voi joutua hankkimaan lisää.
Lakanat ja pyyhkeet vaihdetaan tavallisesti keskitason hotelleissa kerran viikossa. Joissakin huoneistohotelleissa asiakas saattaa joutua itse sijaamaan sängyt siivoojien toimitettua huoneistoon puhtaat vuodevaatteet paketissa.
Huoneistohotelleissa siivouskerrat (mukaan lukien tulosiivous) per viikko mainitaan yleensä hotellitiedoissa. Ellei mainintaa ole, on siivouskertoja viisi per viikko.

Uima-allas

Hotellin uima-allas on käytössä päivittäisen vedenpuhdistuksen ja huollon vuoksi sekä asiakasturvallisuussyistä vain päiväsaikaan, yleensä klo 8-10 alkaen klo 18-20 asti. Joissakin hotelleissa Italiassa uima-allas ei ole käytössä siestan aikaan.
Uima-allas on lämmitetty vain, jos siitä on maininta hotelliesittelyssä. Lämmitetynkin altaan veden lämpötila on usein vain 22 astetta. Hotellitiedoissa mainittu lastenallas voi joissakin tapauksissa olla jollakin tavalla erotettu tai aidattu osa aikuisten altaasta. Uima-altaissa käytetään joko merivettä tai makeaa vettä, johon on lisätty klooria.

Kaupunkihotellit

Hotellihuoneet suurkaupungeissa ovat yleensä melko pieniä, niissä on kokolattiamatot ja mahdollinen parveke on usein pieni ja kalustamaton. Näköala voi olla viereiseen rakennukseen tai takapihalle. Suurkaupungissa liikenne aiheuttaa aina jonkin verran häiriötä.