Risteilyinfo

Satamassa

Laivaannousuajan löydät risteilylipustasi.
Laivassa tulee olla viimeistään kaksi tuntia ennen sen lähtöä.
Varustamon henkilökunta kuljettaa matkatavarasi terminaalista suoraan laivaan. Matkatavaroihin kiinnitettävät laput tulostuvat yleensä risteilylipun mukana, jonka asiakas tulostaa varustamon nettisivuilta. Jos tämä ei ole mahdollista/onnistu, matkatavaralappuja on yleensä saatavilla myös satamassa. Koska matkatavaroiden toimittaminen hytteihin saattaa kestää, suosittelemme että pakkaat käsimatkatavaroihin tavarat joita tarvitset heti laivassa.

Laivalla

Hyttiavain

Saat satamassa muovikortin, joka toimii hyttiavaimena, henkilötodistuksena laivaan nousujen ja laivasta poistumisten yhteydessä sekä maksuvälineenä laivalla.

Maksaminen laivalla

Laivalla käytettävä valuutta on USD tai EUR varustamosta riippuen. Kaikilla laivoilla on käytössä käteisvapaa maksujärjestelmä. Sinulle avataan laivalle oma tili, johon hyväksytty luotto- tai maksukorttisi (Visa, MasterCard, Diners tai American Express) liitetään. Kaikki laivalla tehdyt ostokset veloitetaan tililtäsi. Saat matkan lopussa hyttiisi tarkistettavaksi yhteenvedon kaikista laivalla tekemistäsi ostoksista. Viimeisen risteilyillan ostokset eivät välttämättä näy yhteenvedossa, vaan ne lisätään loppulaskuun. Muistutamme myös, että laivalla käytetty valuuttakurssi saattaa erota oman pankkisi käyttämästä valuuttakurssista. Yhteenveto laskuista on nähtävissä myös hytin interaktiivisessa tv:ssä.

Huomioithan, että varustamo saattaa tehdä katevarauksia matkan aikana. Näillä katevarauksilla varmistetaan kortin kelpoisuus ja maksuvara. Kun olet maksanut laivalla tekemiesi ostosten loppumaksun, aiemmat katevaraukset poistetaan. Käsittelyaika katevarauksien poistamiseen on kortin myöntäneellä yhtiöllä n. 7–14 arkipäivää, eikä varustamo voi prosessia nopeuttaa.

Järjestelmä ei ole käytössä laivan kasinolla, vaan siellä käytetään käteismaksuja.
Amerikkalaisilla varustamoilla on lavoillaan käteisen nostoon pankkiautomaatti (nostomaksu veloitetaan).

Juomarahat

Juomarahat hyttihenkilökunnalle sisältyvät risteilyn hintaan Royal Caribbeanin, Celebrity Cruisesin, Norwegian Cruise Linen ja Costa Cruisesin risteilyillä. MSC Cruisesin risteilyillä palveluraha lisätään aina laivalaskuun, joka toimitetaan hyttiin risteilyn lopussa. Palvelurahan suuruus riippuu risteilyreitistä ja risteilyn kestosta. Palveluraha menee suoraan työntekijöille ja voit näin nauttia korkeatasoisesta palvelusta koko risteilysi ajan.

Kaikilla risteilyillä erikoisravintoloiden ja juomien, sekä spa-hoitojen joita ei ole varattu ja maksettu etukäteen, laskuun lisätään n. 15-18 % palvelumaksu.

Huonepalvelu

Royal Caribbean: Mannermainen aamiainen sisältyy huonepalveluun. Mikäli tilaat ”American Section” -aamiaismenun tai ”All Day Menun”, veloitetaan palvelumaksu. Grand Suite -hyttien hintaan sisältyy huonepalvelu.
Celebrity Cruises: Aamiainen, lounas tai päivällinen hyttiin toimitettuna sisältyy hintaan (poikkeuksena kello 23–06 välisenä aikana lisämaksusta). Kaikki ateriat sisältyvät hintaan ja kellon ympäri on aina jotain ruokaa tarjolla.
MSC Cruises: Huonepalvelu sisältyy hytin hintaan ympäri vuorokauden. Fantastica, Aurea ja MSC Yacht Club -hytin varanneilla huonepalveluun kuuluu myös maksuton aamiaistarjoilu.

Norwegian Cruise Line: Risteilyn hintaan sisältyvä huonepalvelu-menu käsittää vaihtoehdot aamiaiselle, lounaalle ja päivälliselle. Alkoholijuomat eivät kuulu huonepalveluun.

Costa Cruises: Huonepalvelu ja aamiainen hytissä sisältyvät risteilyn hintaan vain Premium-hyteissä ja Sviiteissä (deluxe).

Juomapaketti

Osalla varustamoja tietyissä hyttiluokissa risteilyn hintaan sisältyy juomapaketti. Mikäli juomapaketti ei sisälly hintaan, on se ostettavissa joko etukäteen tai laivalla. Mikäli ostat juomapaketin, ei palvelumaksua peritä juomapakettiin sisältyvistä juomista erikseen. Koskee kaikkia risteilyjä.

Laivalla käytettävä kieli

Virallinen laivalla käytettävä kieli on englanti. Osa miehistöstä saattaa puhua muita kieliä kuten ranskaa, saksaa, italiaa ja espanjaa. Retkillä käytettävä kieli on englanti, jollei muuta ole ilmoitettu. Kaikki kuulutukset ja jaettavat informaatiolehtiset ovat englannin kielellä. Suomea puhuvaa henkilökuntaa tai oppaita ei laivalla ole.

Internet ja puhelut laivalla

Voit ottaa laivalle mukaan oman tietokoneen, tabletin tai puhelimen, joilla voit käyttää internetiä. Laivalla käytössäsi on varustamon oma WiFi, jonka käyttö on lähes yhtä nopeaa kuin kotona. Nopealla yhteydellä voit katsella elokuvia, kuunnella musiikkia Spotifysta, lähettää viestejä tai käyttää Skypeä. Internetin käyttö on maksullista.
Huomioi, että puheluista ja tekstiviesteistä saattaa tulla lisäkustannuksia, koska puhelut yhdistetään satelliitin kautta. Suosittelemme käyttämään puhelinta internetin kautta.

Alkoholi

Ikäraja alkoholin nauttimiseen on Euroopassa 18 vuotta (Norwegian Cruise Linen risteilyillä 21 vuotta vahvempien alkoholijuomien osalta). Euroopan ulkopuolisilla risteilyillä ikäraja on 21 vuotta.

MSC Cruisesin ja Costa Cruisesin risteilyille ei saa tuoda omia alkoholijuomia. Juomat otetaan risteilyn ajaksi säilytykseen, josta ne luovutetaan takaisin risteilyn viimeisenä päivänä.

Royal Caribbeanin, Celebrity Cruisesin ja Norwegian Cruise Linen risteilyille on sallittua tuoda korkeintaan kaksi pulloa (à 750 ml) viiniä/samppanjaa per hytti risteilyn alkaessa. Juomat kuljetetaan käsimatkatavaroissa ja ne on nautittava hytissä. Norwegian Cruise Line jokaisesta pullosta ns. corkage-maksun, joka lisätään laskuusi.

Mikäli ostat alkoholijuomia laivan tax-free-myymälästä tai maista, otetaan juomat risteilyn ajaksi säilytykseen, josta ne luovutetaan takaisin risteilyn viimeisenä päivänä.

Retket

Jotta saisit mahdollisimman paljon irti risteilystäsi ja mielenkiintoisista pysähdyspaikoista, suosittelemme varaamaan retkiä. Varmistaaksesi paikkasi juuri tietyille retkille, suosittelemme niiden varaamista etukäteen netistä. Retkien varaaminen on mahdollista vielä laivalla, mikäli paikkoja on. Huomioi, että retkien ajankohdat saattavat muuttua ja ne voivat peruuntua vähäisen osallistujamäärän vuoksi.

Sähkölaitteiden käyttö

Laivan sähkövirta on 110/220V. Hyteissä on eurooppalaiset pistorasiat, joskus kuitenkin vain yksi, joten suosittelemme adapterin mukaan ottamista. Kaikissa hyteissä on hiustenkuivain.

Pesulapalvelut

Voit pesettää vaatteita laivalla lisämaksusta.

Turvallisuus laivalla

Pakollinen turvallisuusharjoitus (muster drill) matkustajille ja henkilökunnalle pidetään laivalla noin tunti ennen laivan lähtöä. Harjoitus on pakollinen kaikille matkustajille ja siinä käydään läpi mahdollisessa hätätilanteessa toimiminen. Turvallisuusharjoitus pidetään yleensä englanniksi.

Laivalta poistuminen risteilyn päätteeksi

Muutama päivä ennen risteilyn päättymistä, toimittaa varustamo erilliset maihinnousuohjeet hyttiin. Varustamo määrittelee maihinnousujärjestyksen matkustajien jatkoyhteyksien mukaan. Viimeistään risteilyn päättymistä edeltävänä päivänä saat matkatavaroiden merkitsemistä varten erivärisiä lappuja. Kirjoita jokaiseen lappuun selvällä käsialalla koko nimesi ja kotiosoitteesi, kiinnitä ne matkalaukkuihin, jotka siirrät hytin ulkopuolelle viimeisenä risteilyiltana. Matkatavarat kerätään ja kuljetetaan turvallisesti sataman saapumisaulaan, josta voit ne noutaa. Halutessasi voit toki olla käyttämättä edellä mainittua maksutonta matkatavaroiden noutopalvelua ja kantaa matkatavarasi itse pois laivasta.

Laivalle EI saa tuoda

Laivalle ei ole luvallista tuoda alkoholia (poikkeuksena Royal Caribbeanin, Celebrity Cruisesin ja Norwegian Cruise Linen risteilyillä kaksi pulloa viiniä, jotka on nautittava hytissä), palonarkoja esineitä tai nesteitä (esim. silitysrauta ja kynttilät), aseita (koskee myös veitsiä, taskuveitsiä sekä korkkiruuveja ja saksia), kahvin- tai vedenkeitintä, sähkömuuntajaa, räjähteitä (esim. ilotulitteita) eikä jääkiekkomailoja, rulla- tai surfilautoja. Samsung Galaxy Note 7 -puhelinta ei myöskään saa tuoda laivaan.

Tupakointi laivalla

Tupakointi on yleisesti kielletty kaikissa hyteissä, myös parvekkeilla.
Kaikilla laivoilla on erilliset tupakointiin varatut alueet.
Tupakantumppien/tupakoiden heittäminen mereen on ehdottomasti kielletty.