Risteilyinfo

Hyttiavain

Saat satamassa muovikortin, joka toimii hyttiavaimena, henkilötodistuksena laivaan nousujen ja laivasta poistumisten yhteydessä sekä maksuvälineenä laivalla.

Juomarahat

Riippuen varustamosta, voivat juomarahat joko sisältyä risteilyn hintaan tai sitten ne lisätään päivittäin laivalaskuusi. Palveluraha menee suoraan työntekijöille ja voit näin nauttia korkeatasoisesta palvelusta koko risteilysi ajan.

Tarkempi tieto juomarahoihin liittyvistä käytännöistä löytyy jokaisen laivan omalta sivulta.

Huonepalvelu

Huonepalvelun tarjoamat palvelut voivat sisältyä osittain risteilyysi. Joissain hyttiluokissa huonepalvelu sisältyy aina hytin hintaan. Tarkemmat tiedot voit lukea hyttikuvauksesta sekä kunkin laivan sivulta Hyvä tietää -osion kohdasta "Ruoka ja juoma".

Internet ja puhelut laivalla

Voit ottaa laivalle mukaan oman tietokoneen, tabletin tai puhelimen, joilla voit käyttää internetiä. Laivalla käytössäsi on varustamon oma WiFi. Voit lukea lisää laivan verkkoyhteyksistä kunkin laivan sivulta Hyvä tietää -osion kohdasta "Internet".

Huomioi, että puheluista ja tekstiviesteistä saattaa tulla lisäkustannuksia, koska puhelut yhdistetään satelliitin kautta. Suosittelemme käyttämään puhelinta internetin kautta.

Turvallisuus laivalla

Pakollinen turvallisuusharjoitus (muster drill) matkustajille ja henkilökunnalle pidetään laivalla noin tunti ennen laivan lähtöä. Harjoitus on pakollinen kaikille matkustajille ja siinä käydään läpi mahdollisessa hätätilanteessa toimiminen. Turvallisuusharjoitus pidetään yleensä englanniksi.

Laivalle EI saa tuoda

Laivalle ei ole luvallista tuoda alkoholia (poikkeuksena Royal Caribbeanin, Celebrity Cruisesin ja Norwegian Cruise Linen risteilyillä kaksi pulloa viiniä, jotka on nautittava hytissä), palonarkoja esineitä tai nesteitä (esim. silitysrauta ja kynttilät), aseita (koskee myös veitsiä, taskuveitsiä sekä korkkiruuveja ja saksia), kahvin- tai vedenkeitintä, sähkömuuntajaa, räjähteitä (esim. ilotulitteita) eikä jääkiekkomailoja, rulla- tai surfilautoja. Samsung Galaxy Note 7 -puhelinta ei myöskään saa tuoda laivaan.

Laivalta poistuminen risteilyn päätteeksi

Muutama päivä ennen risteilyn päättymistä, toimittaa varustamo erilliset maihinnousuohjeet hyttiin. Varustamo määrittelee maihinnousujärjestyksen matkustajien jatkoyhteyksien mukaan. Viimeistään risteilyn päättymistä edeltävänä päivänä saat matkatavaroiden merkitsemistä varten erivärisiä lappuja. Kirjoita jokaiseen lappuun selvällä käsialalla koko nimesi ja kotiosoitteesi, kiinnitä ne matkalaukkuihin, jotka siirrät hytin ulkopuolelle viimeisenä risteilyiltana. Matkatavarat kerätään ja kuljetetaan turvallisesti sataman saapumisaulaan, josta voit ne noutaa. Halutessasi voit toki olla käyttämättä edellä mainittua maksutonta matkatavaroiden noutopalvelua ja kantaa matkatavarasi itse pois laivasta.

Laivalla käytettävä kieli

Virallinen laivalla käytettävä kieli on englanti. Osa miehistöstä saattaa puhua muita kieliä kuten ranskaa, saksaa, italiaa ja espanjaa. Retkillä käytettävä kieli on englanti, jollei muuta ole ilmoitettu. Kaikki kuulutukset ja jaettavat informaatiolehtiset ovat englannin kielellä. Suomea puhuvaa henkilökuntaa tai oppaita ei laivalla ole.

Alkoholi

Ikäraja alkoholin nauttimiseen on Euroopassa 18 vuotta (Norwegian Cruise Linen risteilyillä 21 vuotta vahvempien alkoholijuomien osalta). Euroopan ulkopuolisilla risteilyillä ikäraja on 21 vuotta.

MSC Cruisesin ja Costa Cruisesin risteilyille ei saa tuoda omia alkoholijuomia. Juomat otetaan risteilyn ajaksi säilytykseen, josta ne luovutetaan takaisin risteilyn viimeisenä päivänä.

Royal Caribbeanin, Celebrity Cruisesin ja Norwegian Cruise Linen risteilyille on sallittua tuoda korkeintaan kaksi pulloa (à 750 ml) viiniä/samppanjaa per hytti risteilyn alkaessa. Juomat kuljetetaan käsimatkatavaroissa ja ne on nautittava hytissä. Norwegian Cruise Line jokaisesta pullosta ns. corkage-maksun, joka lisätään laskuusi.

Mikäli ostat alkoholijuomia laivan tax-free-myymälästä tai maista, otetaan juomat risteilyn ajaksi säilytykseen, josta ne luovutetaan takaisin risteilyn viimeisenä päivänä.

Sähkölaitteiden käyttö

Laivan sähkövirta on 110/220V. Hyteissä on eurooppalaiset pistorasiat, joskus kuitenkin vain yksi, joten suosittelemme adapterin mukaan ottamista. Kaikissa hyteissä on hiustenkuivain.

Pesulapalvelut

Voit pesettää vaatteita laivalla lisämaksusta.

Tupakointi laivalla

Tupakointi on yleisesti kielletty kaikissa hyteissä, myös parvekkeilla.
Kaikilla laivoilla on erilliset tupakointiin varatut alueet.
Tupakantumppien/tupakoiden heittäminen mereen on ehdottomasti kielletty.